Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Feiten en statistieken over de bureaustoel

01 juli 2022

Hier vind je de belangrijkste feiten en statistieken over de bureaustoelindustrie.  

 

Wist je dat de pionier van de moderne bureaustoel Charles Darwin was? En wist je ook dat de markt voor traditionele bureaustoelen aan het krimpen is, terwijl de hele bureaustoelindustrie toch explodeert? Dat komt omdat kantoorwerk verschuift naar thuiswerken en ergonomie een centrale plaats heeft ingenomen in de keuze van het meubilair.


Bureaustoelen gaan meestal jaren mee voordat ze aan vervanging toe zijn. Volgens Open Access Government brengt de gemiddelde kantoormedewerker ongeveer tien uur per dag zittend achter een bureau door. Als een werknemer 261 dagen per jaar werkt, gebruikt hij zijn bureaustoel in totaal meer dan 2.100 uur per jaar. Omdat fabrikanten dit weten, moeten ze daarmee rekening houden wanneer ze kantoormeubilair ontwerpen.

 

Bureaustoelen gaan lang mee

De meeste bureaustoelen gaan jaren, zo niet tientallen jaren mee, ook al worden ze misschien acht uur per dag gebruikt. Volgens een studie van de Baylor University blijft de gemiddelde bureaustoel zeven tot acht jaar goed bruikbaar voordat men hem moet (laten) repareren of vervangen. Volgens sommige schattingen heeft een bureaustoel zelfs een levensduur van tien jaar voordat hij aan vervanging toe is. Bureaustoelen bieden hun eigenaars veel comfort als ze goed worden onderhouden.

 

Charles Darwin: de uitvinder van de bureaustoel

Charles Darwin was een workaholic die ontelbare uren besteedde aan het verzamelen van specimens van planten en dieren. Zoals elke hardwerkende mens, moest hij geregeld opstaan van zijn werk en weer zitten. Aangezien hij in de 19e eeuw leefde, hadden de meeste stoelen in die tijd vaste poten. Om comfortabel te kunnen zitten tijdens het opstaan en neerzitten, monteerde hij wieltjes aan de poten van zijn stoel.

 

In de wereld van vandaag worden bureaustoelen meestal voorzien van wielen. Daarmee kan een werknemer zich bewegen zonder dat hij uit zijn stoel moet komen. Bureaustoelen hebben meestal wielen van rubber of kunststof. Stijve wielen zijn beter voor tapijten omdat ze niet zo gemakkelijk wegrollen. Zachte wielen zijn echter gemakkelijker te gebruiken bij houten vloeren.

 

De juiste bureaustoel beschermt je tegen letsel

Langdurig zitten kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Bovendien kan het spierpijn, stijfheid van gewrichten en zelfs blessures zoals verstuikingen en verrekkingen veroorzaken. Een veel voorkomende vorm van rugpijn als gevolg van langdurig zitten wordt coccydynie genoemd. Het is niet echt een specifieke verwonding of ziekte maar eigenlijk een overkoepelende term voor verschillende aandoeningen van de onderrug.

 

Welke soorten blessures kun je voorkomen met de juiste ergonomische bureaustoel (zoals de BS8)? Langdurig zitten zonder de juiste ondersteuning kan leiden tot pijn in de onderrug. Na verloop van tijd kan de constante druk die veroorzaakt wordt door langdurig zitten, pijn in het staartbeen veroorzaken en uiteindelijk leiden tot stuitbeenontsteking. Je hebt een bureaustoel van goede kwaliteit nodig met een comfortabel, ondersteunend zitkussen om maximaal comfort te bieden.Bovendien kan de juiste bureaustoel rugklachten zoals een lumbale verrekking helpen voorkomen. Je kunt zien of iemand lage rugpijn heeft aan tekenen zoals stijfheid bij het opstaan uit een zittende positie, moeite met lopen door ongemak, gevoelloosheid of tintelingen, enz.  Gelukkig hebben de meeste bureaustoelen (behalve de goedkope) verstelbare armleuningen, verstelbare zittingen en mogelijkheden om ze in de hoogte te verstellen. De extra materialen ondersteunen niet alleen de ruggen van de werknemers, maar creëren ook een ergonomische werkplek waar de werknemers minder kans lopen rugpijn te krijgen.

 

Bureaustoelen beïnvloeden productiviteit

Volgens het Bureau of Labor Statistics zijn mensen die acht uur per dag werken, doorgaans slechts twee uur en drieënvijftig minuten productief. Als ze niet werken, surfen ze op het web en ontspannen ze zich. Als je echter investeert in bureaustoelen van goede kwaliteit, kun je de productiviteit in je bedrijf verhogen. Uit een studie van de University of Southern California (USC) blijkt dat werknemers die in een ergonomisch ontworpen kantoor werken 17,5 procent productiever zijn dan werknemers die dat niet doen. 

 

Focus op ergonomie

Ergonomische bureaustoelen zijn ontworpen met ergonomie in het achterhoofd en bieden maximaal comfort en ondersteuning aan werknemers. Zij zijn uitgerust met verstelbare armleuningen, zittingen, rugleuningen en kussens.

 

De traditionele bureaustoel verdwijnt stilaan

In het eerste kwartaal van 2020 verstoorden de wereldwijde pandemieën de kantoorruimtemarkt aanzienlijk. De bezettingsgraad daalde toen met 1,3 miljoen vierkante meter. De bruto verhuring en leasing van kantoren daalde met 52,9%.


Vele ondernemers, werkenden en bedrijven diende een beroep te doen steunmaatregelen. De werkloosheid in Nederland nam toe met 56 procent terwijl de economie in het tweede kwartaal van 2020 met 8,4 procent kromp ten opzichte van een kwartaal eerder. Het was de grootste krimp ooit opgemeten door het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Ook de bouwsector werd hard getroffen in deze periode.Dit alles betekende minder vraag naar conventionele bureaustoelen en kantoormeubilair in het algemeen.

 

Traditionele bureaustoelen worden vervangen

Het ontwerp van traditionele bureaustoelen moet dus drastisch veranderen. Ze hebben beperkte functies en dwingen de gebruikers om lang in één houding te zitten. Dit is een probleem geworden. Met de meeste traditionele bureaustoelen kun je draaien, schommelen (of achterover leunen) en de rugleuning van de stoel omhoog of omlaag brengen. Maar moderne kantoren hebben ergonomisch ontworpen meubilair nodig voor optimaal comfort en productiviteit.

 

Grotere vraag naar ergonomische bureaustoelen

Ergonomie was al jaren een belangrijk onderwerp. Maar nu is er eindelijk echte vooruitgang. Sinds 2020 is het dé trend in de industrie geworden. Veel mensen die op kantoor werkten, waren slecht voorbereid toen ze naar een thuiskantoor moesten omschakelen. Maar ze kregen de kans hun eigen meubels te kopen in plaats van afhankelijk te zijn van hun bedrijf. Toen ze naar kantoor terugkeerden, werd ergonomisch meubilair voor hen een evidente keuze.In de VS veroorzaakt rugpijn elk jaar bijna 12 miljard dollar aan gezondheidszorgkosten en indirecte kosten. Volgens een studie aldaar verliezen bedrijven elk jaar ongeveer 83 miljard dollar aan productiviteit als gevolg van rugpijn.Volgens vele rapporten in de sector neemt de behoefte aan ergonomische bureaustoelen toe omdat deze de werknemers helpen gezond en productief aan hun bureau te blijven zitten.

 

's Werelds eerste ergonomische bureaustoel

In het begin van de jaren zestig studeerde Bill Stumpf milieu-ontwerpen aan de Universiteit van Wisconsin. Nadat hij door Herman Miller was ingehuurd, was één van de eerste projecten het ontwerpen van stoelen. Het resultaat van deze gezamenlijke werkzaamheden was de Ergon-leerstoel in 1976. Het was de eerste stoel die ontworpen was voor comfort en een goede houding.

 

's Werelds eerste gamestoel

DXRacer, een bedrijf dat luxe autostoelen maakt, begon zijn producten in 2001 in de VS te verkopen. Kort daarna werd het land echter getroffen door een ernstige economische crisis. DXRacer had een magazijn vol met exotische autostoelen die niet verkocht raakten.

 

De ingenieurs van de firma voegden een rollend onderstel en enkele armsteunen toe aan hun raceautostoel evenals enkele ergonomische kenmerken. De moderne gamestoel was geboren!

 

De verkoop van bureaustoelen tegenover gaming stoelen

In 2017 was de wereldmarkt voor bureaustoelen ongeveer 10,6 miljard dollar waard. Ter vergelijking: de gamestoel industrie heeft een kleinere markt van slechts ongeveer 10 miljoen dollar. Analisten van gaming stoelen verwachten dat de markt de komende vijf jaar met 5% per jaar zal groeien. Dat zou betekenen dat de mondiale industrie van gamestoelen tegen 2024 ongeveer 70 miljard dollar zal bedragen.

 

Hoe groot is de markt voor bureaustoelen?

Volgens het bureau voor marktonderzoek Statista werd de markt voor bureaustoelen alleen al in de Verenigde Staten in 2018 geschat op meer dan 10,6 miljard dollar.  Bureaustoelen zijn essentieel voor elk bedrijf en elke persoon die het grootste deel van de dag achter een bureau doorbrengt. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten bureaustoelen. Sommige zijn speciaal ontworpen voor gebruik in een kantooromgeving.

 

Wat is de gemiddelde levensduur van een bureaustoel?

De gemiddelde bureaustoel heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar. Als hij stuk gaat, is het meestal goedkoper om hem te vervangen dan te repareren.


De meeste bureaustoelen zijn gemaakt van kunststof, metaal, hout, leer of stof. De gebruikte materialen bepalen de prijs van de stoel.