Gratis bezorging in NL en BE
Bespaar 10% op alles | Code: BD10
Tot 10 jaar garantie

Zitten is het nieuwe roken: zo blijf je fit en gezond in het dagelijkse kantoorleven

27 april 2023

Hallo en welkom bij mijn blogpost over het onderwerp "Zitten is het nieuwe roken: hoe blijf je fit en gezond in het dagelijkse kantoorleven". Dit artikel gaat over het verband tussen langdurig zitten en verschillende gezondheidsrisico's. Ik wil recente onderzoeken en statistieken met u delen en u laten zien waarom het belangrijk is dat kantoormedewerkers actief blijven om hun gezondheid te beschermen.

Waarom is zitten het nieuwe roken?

Zit je de hele dag achter de computer op kantoor en voel je je aan het einde van de dag vaak moe en lusteloos? Dan ben je niet alleen. Veel mensen brengen het grootste deel van hun werkdag zittend achter een computer door. Langdurig zitten kan echter leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Studies hebben aangetoond dat mensen die het grootste deel van hun dag zittend doorbrengen een verhoogd risico hebben op obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Een van de redenen is dat het lichaam tijdens het zitten minder calorieën verbrandt dan wanneer het staat of lichamelijk actief is. Langdurig zitten kan ook leiden tot spierspanning en rugpijn.

Een onderzoek uit 2019 toonde aan dat mensen die meer dan zes uur per dag zitten 19% meer kans hebben op hart- en vaatziekten dan mensen die minder dan drie uur per dag zitten. Een ander onderzoek uit 2017 toonde aan dat mensen die het grootste deel van hun dag zittend doorbrengen 64% meer kans hebben op hart- en vaatziekten dan mensen die het grootste deel van hun dag staand doorbrengen.

Deze cijfers zijn alarmerend en tonen aan dat langdurig zitten een ernstig gezondheidsrisico vormt. Het is daarom belangrijk dat kantoormedewerkers actief blijven om hun gezondheid te beschermen. Hier zijn enkele tips om actief te blijven en uw risico op gezondheidsproblemen te verminderen:

1. Sta regelmatig op en beweeg:  Sta minstens één keer per uur een paar minuten op en beweeg. Ga bijvoorbeeld naar de badkamer, haal een kopje koffie of doe wat eenvoudige rekoefeningen.

2. Gebruik een in hoogte verstelbaar bureau: Met een in hoogte verstelbaar bureau, zoals de Q8 , kunt u staand werken, wat de doorbloeding verbetert en rugpijn kan verminderen.

3. Beweeg regelmatig: Regelmatige lichaamsbeweging kan het risico op veel gezondheidsproblemen verminderen. Probeer minimaal drie keer per week te sporten.

4. Gebruik de lunchpauze om te sporten:  Breng je lunchpauze niet zittend achter je bureau door, maar maak een wandeling of doe een korte yogasessie.

5. Vermijd te lang zitten:  probeer het zitten tot een minimum te beperken. Sta op wanneer u aan het telefoneren bent of neem gedurende de dag korte, regelmatige pauzes.

Deze tips zijn eenvoudig toe te passen en kunnen het risico op gezondheidsproblemen helpen verminderen. Maar wat als u een baan heeft waarbij u het grootste deel van de dag moet zitten? Zelfs in dit geval zijn er manieren om actief te blijven.

Sommige bedrijven bieden nu ergonomische bureaustoelen aan, zoals de BS11  , die rugpijn verminderen en de bloedsomloop bevorderen. Ook speciale voetsteunen of stamatten kunnen helpen om comfortabeler te zitten. Er zijn ook fitnessprogramma's op de werkplek die oefeningen voor het hele lichaam bevatten en die gemakkelijk te doen zijn terwijl u aan het werk bent.

Het is belangrijk voor bedrijven om hun werknemers te ondersteunen om actief te blijven. Een onderzoek uit 2020 toonde aan dat bedrijven die hun werknemers voorzien van ergonomische werkplekken en sport- en fitnessprogramma's aanbieden, een hogere productiviteit en werknemerstevredenheid behalen.

Tips voor een actieve pauze op kantoor?

Een actieve pauze op kantoor is een geweldige manier om je lichaam te trainen en je geest op te frissen. Hier zijn enkele tips om dat te doen:

1. Sta op en rek je uit: Sta op en doe enkele eenvoudige rekoefeningen. Strek je armen en benen en draai je romp langzaam heen en weer. Deze oefeningen helpen je spieren los te maken en je bloedsomloop op gang te brengen.

2. Maak een wandeling:  Gebruik je pauze om een korte wandeling door het kantoorgebouw te maken. Sporten in de frisse lucht is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Het helpt je stress te verlichten en je op te frissen.

3. Gebruik de trap:  Vermijd de lift en ga in plaats daarvan de trap op en af. Dit is een geweldige manier om je beenspieren te versterken en je lichaam te activeren.

4. Ga op een oefenbal zitten:  vervang uw bureaustoel door een oefenbal. Constant balanceren op de bal helpt je spieren te activeren en je lichaam in beweging te houden.

5. Bouw oefeningen in je werk:  Als je lang aan je bureau zit, doe dan kleine oefeningen tussendoor om je lichaam te activeren. U kunt bijvoorbeeld regelmatig uw buikspieren aanspannen of uw voeten en benen bewegen om de doorbloeding te bevorderen.

Naast deze praktische tips zijn ook gezonde voeding en voldoende vochtinname belangrijk om in het dagelijkse kantoorleven gezond te blijven. Hier zijn enkele tips om gezond eten in uw dagelijks leven te integreren:

1. Drink voldoende water:  Je lichaam heeft voldoende vocht nodig om goed te kunnen functioneren. Drink minimaal 2 liter water per dag om je lichaam gehydrateerd te houden.

2. Snack gezond:  Vermijd zoete snacks en ga in plaats daarvan voor gezonde opties zoals fruit, groenten of noten. Deze snacks geven je een vol gevoel en voorzien je lichaam van belangrijke voedingsstoffen.

3. Vermijd fastfood:  als je weinig tijd hebt, kan het verleidelijk zijn om naar fastfoodrestaurants te gaan. Probeer deze opties echter te vermijden en bereid in plaats daarvan gezonde maaltijden om mee te nemen naar kantoor.

Conclusie

Samenvattend, lang zitten is een ernstig gezondheidsrisico en wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen. Het is belangrijk voor kantoormedewerkers om actief te blijven om het risico op deze problemen te verkleinen. Het risico op gezondheidsproblemen kan worden verkleind door eenvoudige maatregelen zoals regelmatige bewegingspauzes, het gebruik van in hoogte verstelbare bureaus ( E8 ) en regelmatige sporttoestellen.

Bedrijven moeten hun werknemers ondersteunen om actief te blijven door ergonomische werkplekken en fitnessprogramma's aan te bieden. Deze maatregelen voorkomen niet alleen gezondheidsproblemen, maar verhogen ook de productiviteit en tevredenheid van de medewerkers.

Over het algemeen is het belangrijk dat we ons realiseren hoeveel tijd we elke dag zittend doorbrengen en hoe belangrijk het is om regelmatig actief te blijven. Omdat zitten het nieuwe roken is, en om onze gezondheid te beschermen, moeten we deze trend actief tegengaan.