Gratis bezorging in NL en BE
Bespaar 10% op alles | Code: BD10
Tot 10 jaar garantie

Een korte rondleiding door de geschiedenis van bureaus

15 juli 2022

In de vroege 20e eeuw stelden veel mensen zich een eindeloze stroom mensen voor die naar hun werk gingen in kantoren met identieke bureaus die in eindeloze geometrische patronen waren opgesteld. Kijk maar eens op YouTube naar fragmenten uit de stomme klassieker The Crowd uit 1928 of The Apartment uit 1960. Zulke beelden werden toen in de verbeelding van de mensen gebrand. En de film Desk Set uit 1957 toont hoe computers begonnen door te dringen in de wereld van kantoorpersoneel.

Je zou denken dat voor de meeste mensen, naar het werk gaan betekent naar een bureau gaan. Maar de realiteit is voor veel mensen heel anders. De meesten hebben geen bureau en gaan niet naar een kantoor. Ze hebben geen pauzeruimte, geen voorraadkast en geen snoeppot bij de receptie waaruit ze meerdere malen per dag een snack kunnen pakken.

De meeste werknemers werken zonder vaste standplaats. Ze installeren of repararen apparatuur voor telecommunicatie, het zijn bouwvakkers, ze zingen aria's in de opera of maken andermans kantoor schoon. Een baan vereist niet noodzakelijk dat iemand zijn dag begint en eindigt aan een bureau in een kantoorgebouw.

Maar dat betekent ook niet dat je geen dingen hoeft te doen die kantoormedewerkers de hele dag doen. Je moet een planning beheren, activiteiten met anderen coördineren en de resultaten van je werk in verslagen vastleggen om ze met anderen te delen. Het kan ook zijn dat je onderaannemers moet inhuren of verschillende onderwerpen moet onderzoeken zodat je een taak kunt voltooien.

Waarom zijn bureaus synoniem voor werk, althans in de populaire verbeelding? Misschien vind je wat aanwijzingen in deze korte rondleiding door de geschiedenis van bureaus.

14e eeuw

Het woord "bureau" is afgeleid van het Latijnse woord voor iets om op te schrijven. Schrijven was in de 14e eeuw natuurlijk een heel andere zaak dan tegenwoordig, en dat is ook te zien aan het ontwerp van de eerste bureaus. Ze bestonden meestal gewoon uit een plat vlak, maar bevatten vaak ook allerlei kleine laden en vakjes. Vreemd genoeg waren de eerste bureaus zo ontworpen dat ze gemakkelijk naar een andere plaats konden worden gedragen. Pas een paar eeuwen later kregen bureaus poten en een steviger tafelblad waarop men voorwerpen met meer gewicht kon opbergen.

19e eeuw

Met het begin van de industriële revolutie kwam goedkoop papier. En daaruit volgde een nieuwe generatie van professionele papierscheppers. Het aantal mensen dat hoofdzakelijk aan bureaus werkte, explodeerde, wat ertoe leidde dat in massa geproduceerde kantoormeubelen de stukken vervingen die door hooggeschoolde ambachtslieden waren vervaardigd.

Jaren 1880

De beroemde schoolbank uit één stuk, ontworpen door Anna Breadin, veranderde al snel het ontwerp van scholen: individuele bureaus vervingen rijen leerlingen die op banken voor lange tafels zaten.

Begin 20e eeuw

Twee innovaties veranderden de eisen aan bureaus ingrijpend. De exponentiële toename van papier betekende dat bureaus een veel zwaarder gewicht moesten dragen. En de komst van de typemachine betekende dat bureaus bestand moesten zijn tegen hevige en herhaalde schokken. Het resultaat was dat bureaus van staal in plaats van hout hun intrede deden in kantoren, en bijpassende stalen meubelen completeerden de look.

1947

De "Home Office Desk" van Herman Miller wordt vaak beschouwd als de eerste moderne werkplek. De invloed van Herman Miller op de werkplek gaat tot op de dag van vandaag door. De Aeron stoel werd het symbool van de vroege "dot-com" start-ups ... en de verkoop van nauwelijks gebruikte Aeron stoelen werd het symbool van het dot-com faillissement in 2000.

2012

Ondanks innovaties zoals de IBM Selectric met zijn verwisselbare schrijfkop (het bolletje) waarmee het lettertype met een druk op de knop kon worden veranderd, raakten typemachines snel in de vergetelheid toen pc's de bureaus van de mensen overnamen. In 2012 produceerde een Britse vestiging van Brother Industries de laatste typemachine.

Het heden

Zit-stabureaus (zoals de E1 ) genieten een ongekende populariteit, zowel op kantoorwerkplekken als in de thuiskantoren die tijdens de pandemie een bepalend bestanddeel van het leven werden. Staande bureaus hebben al eeuwenlang hun voorstanders. Leonardo da Vinci zou niet alleen zijn meesterwerken zoals de Mona Lisa geschilderd hebben terwijl hij aan zijn ezel stond. Ook zijn blauwdrukken voor innovaties zoals vliegmachines en gepantserde auto's schreef en ontwierp terwijl hij stond. De staatslieden Thomas Jefferson en Winston Churchil schreven staande, evenals de schrijvers Ernest Hemmingway en Charles Dickens. Vandaag de dag kiezen sommigen ervoor om staand te schrijven omdat het hen inspireert, en velen kiezen ervoor om te gaan staan omdat ze zich bewust zijn van de negatieve effecten die een zittende levensstijl op de gezondheid kan hebben. (Dit geldt natuurlijk minder voor veel mensen die zonder bureau werken, aangezien hun werk hen vaak de mogelijkheid biedt om de hele dag lichamelijk actief te zijn).

Bij FlexiSpot zijn we altijd beschikbaar om je te helpen met al je vragen over ergonomische stoelen, bureaus, enz. en om al je vragen over onze producten te beantwoorden. Neem gewoon contact op met ons support team en aarzel niet. We zijn er voor jou!