Gratis bezorging in NL, BE en LU
Schrijf je in en krijg 5% korting
Tot 20 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Belasting besparen als mkb

29 juni 2022

Het belangrijkste doel, vooral voor jonge mkb's, is kosten te besparen. En de beste manier om dat te doen is op het gebied van belastingen. Dat is precies waarom we je in dit artikel de beste tips geven om op legale wijze belastingkosten te besparen. Wij tonen je hoe je met vaak eenvoudige middelen duizenden euro's per jaar kunt besparen en zo de basis kunt leggen voor een succesvolle toekomst als ondernemer.  

 

Als mkb zijn de dagelijkse uitdagingen vaak talrijk. De concurrentiedruk is enorm, er zijn vaak leveringsproblemen. Je moet HR-uitdagingen met de nodige gevoeligheid aangaan en je mag geen enkele technologische trend missen. De zwaarste last, vooral in de eerste jaren, is echter vaak de financiële last van posten als personeelskosten, huur, overhead en belastingen.  

 

In de aanloopjaren is het moeilijk om op veel gebieden geld te besparen, omdat je het momentum van de eigen onderneming moet handhaven. Dit geldt echter niet voor belastingen. Want hier kun je veel geld besparen met een paar trucs die volkomen legaal zijn. Wij zullen je in de volgende delen van ons artikel tonen hoe je dit kunt doen zonder; en zonder dat je een enorme boekhoudafdeling nodig hebt. 

 

De passende rechtsvorm

Onze eerste tip om belasting te besparen is de juiste rechtsvorm voor je bedrijf te gebruiken. Je bedrijf zal immers met de jaren evolueren. Dit betekent dat de rechtsvorm die een paar jaar geleden nog passend was, nu fiscale nadelen kan opleveren. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de oprichting van je bedrijf. Hier moet je gedetailleerd advies krijgen over welke rechtsvorm voor jou de juiste is.  

 

Neem bijvoorbeeld een bvba (besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid) waarvan jij de enige aandeelhouder en directeur bent. Hier ontvang je je salaris als directeur en vloeien alle andere inkomsten terug in het bedrijf. Als je hoge winsten genereert en die privé wilt gebruiken, dan moet je ze uitkeren; en daarover worden vrij hoge belastingen geheven.  

 

Richt je echter een holding op waarvan de dochteronderneming vervolgens je bvba is, dan kun je deze winsten veel goedkoper aan je holding uitkeren en zo veel geld besparen. En dat is slechts één voorbeeld van een geoptimaliseerde rechtsvorm waarmee je je belastingdruk kunt verlagen.  

 

Werkelijke belastingen

Zoals reeds gezegd, is het vooral voor jonge ondernemingen van belang om de exploitatiekosten zo laag mogelijk te houden en zo je voortbestaan veilig te stellen. Een van de beste trucs hiervoor is het gebruik van werkelijke belastingen.  

 

Normaliter wordt elk bedrijf belast door middel van de debetbelasting. Dit betekent dat je je maandelijkse facturen indient bij je klanten en daarop wordt belast; ook al heeft je klant je misschien nog niet betaald. Als dit met meerdere grote klanten gebeurt, kan het snel een last worden.  

 

Daarom moet je als mkb de werkelijke belasting hanteren als je geen boekhouding hoeft bij te houden (als je een omzet van minder dan 600 euro per jaar of een winst van minder dan 60.000 euro per jaar hebt). Met werkelijke belasting betaal je je belastingen pas wanneer je klant jou daadwerkelijk heeft betaald. 

Tussentijdse facturen 

Met tussentijdse facturen kun je de belasting die je daadwerkelijk betaalt niet verlagen, maar wel de belastingdruk in het lopende jaar. Stel je bijvoorbeeld voor dat je verschillende werklieden hebt ingehuurd om je kantoor te renoveren. Gezien de omvang van het project zullen de renovatiewerkzaamheden tot volgend jaar duren. Zodoende zijn ze pas volgend jaar aftrekbaar van de belasting.  

 

In een dergelijk geval kun je een tussentijdse factuur gebruiken om te voorkomen dat je in het lopende jaar kosten uitgeeft maar deze fiscaal niet kunt aftrekken. Met een tussentijdse factuur zoals in ons voorbeeld zouden de werklieden je reeds aan het einde van het belastingjaar een factuur uitreiken voor het tot dan toe verrichte werk. Deze kun je dan fiscaal aftrekken. Zodra het werk is voltooid, word je gefactureerd voor de resterende kosten. je trekt deze dan af zoals normaal in het volgende jaar. 

 

Reserves 

Zelfs als je niet gedwongen bent om reserves op te bouwen vanwege de omvang van je onderneming, moet je dat toch doen. Ten eerste zijn reserves natuurlijk altijd belangrijk voor de crisisbestendigheid van een onderneming. Tegelijkertijd kun je ook veel belasting besparen als je winst hebt gemaakt. Want als je reserves opbouwt met je winst, dan is daar in de eerste plaats helemaal geen belasting over verschuldigd.  

 

En als je deze reserves in de toekomst niet nodig hebt en ze vervolgens uitkeert, betaal je veel minder belasting dan wanneer je dit geld onmiddellijk als winst uitkeert. De enige voorwaarde is dat de reserves gedurende ten minste 7 jaar in de onderneming blijven. 

 

De belastingadviseur

Onze tips tot nu toe geven je al een aardig overzicht van hoe je als mkb meer belasting kunt besparen. Dit zijn echter slechts een paar voorbeelden die bijzonder gemakkelijk te implementeren zijn. Voor meer geavanceerde tips of opties waarmee je effectief belasting kunt besparen, maar die iets ingewikkelder zijn, is het de moeite waard een belastingadviseur te raadplegen.  

 

Dit klinkt in eerste instantie als een waarheid als een koe. Maar in feite is één van de grootste fouten, vooral voor pas opgerichte midden- en kleinbedrijven, dat ze proberen te veel geld te besparen op dit gebied. Een goede belastingadviseur is natuurlijk duur en een uitgave die men in de eerste jaren van het bestaan van een onderneming niet graag op zich neemt.  

 

Tegelijkertijd is het echter een uitgave die je ongelooflijk veel geld kan besparen. Want in de voortdurend veranderende wereld van de belastingwetgeving weet niemand zo veel als een belastingprofessional. Je zult geen betere belastingtips vinden in een software- of blogartikel dan van een deskundige. Het loont dus de moeite om vóór je volgende belastingaangifte een budget vast te stellen voor je belastingadviseur. Zo zul je uiteindelijk en op lange termijn aanzienlijk meer geld kunnen besparen. 

 

Onze conclusie

Correct omgaan met de Nederlandse belastingwetgeving is cruciaal voor het succes van ondernemingen van elke omvang. Voor midden- en kleinbedrijven is het echter nog belangrijker. Vooral in de eerste jaren komt het er immers op aan zo kostenefficiënt mogelijk te werken om de financiële lasten van de aanloopjaren te kunnen dragen.  

 

En er is eigenlijk geen gemakkelijkere manier om dit te doen dan door belasting te besparen met de hierboven vermelde trucs. Zelfs als je een paar uur onderzoek en moeite moet doen, kun je al snel duizenden euro's per jaar aan belastingen besparen. Combineer dit met het advies van een goede belastingadviseur en je bent goed op weg naar een toekomst als succesvol ondernemer.