Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Hoe Snel In Slaap Te Vallen

01 augustus 2022

Eén schaap, twee schapen, drie schapen, vier....

Schapen tellen was lange tijd de meest actief aangemoedigde methode om snel in slaap te vallen, maar zoals iedereen die het ooit geprobeerd heeft u zal vertellen, is het verre van een volwaardige methode.

Met maar liefst 30% van de Nederlanders die aan slapeloosheid lijden, is in slaap vallen en in slaap blijven een van de meest voorkomende kwalen in het land geworden, maar een die wij zelden goed aanpakken.

De gevolgen van slapeloosheid kunnen variëren van betrekkelijk gering tot zeer ernstig, dus is het in ons aller belang om snel in slaap te komen en dat elke nacht 6 tot 8 uur te blijven.

Maar wat is het geheim?

Waarom Hebben Wij Moeite Om In Slaap Te Komen?

Met zoveel mensen die moeite hebben om in slaap te vallen, kan het moeilijk zijn om specifieke oorzaken aan te wijzen, maar er zijn zeker enkele gemeenschappelijke problemen die de meesten van ons gemeen hebben.

Stress en bezorgdheid zijn twee van de meest voorkomende oorzaken van slapeloosheid, waarbij velen van ons niet in staat zijn de dagelijkse beslommeringen die wij ervaren opzij te zetten als het om naar bed gaan gaat. Depressie is een andere belangrijke factor, terwijl slechte slaapgewoonten, onregelmatige slaaproutines en lichamelijke ziekten en pijn ook veel voorkomen. Dan zijn er nog externe factoren, zoals drugs, cafeïne en alcohol, die allemaal een ravage kunnen aanrichten in ons slaappatroon.

Wat Kan Ik Doen Om Mijn Slaap Te Bevorderen?  

Als u een van de mensen in Nederland bent die met slapeloosheid te kampen hebben, kan in slaap komen een echte strijd zijn, maar er zijn verschillende dingen die u kunt doen om uw kansen te verbeteren, zelfs voordat u 's avonds uw hoofd neerlegt.

1. Creëer Een Slaaproutine

Hoewel wij graag denken dat wij gekke, spontane wezens zijn, is ons natuurlijke slaappatroon verrassend gereglementeerd. Het menselijk lichaam houdt ervan om elke nacht op ongeveer hetzelfde tijdstip te gaan slapen en wakker te worden, en als u zich aan een routine houdt, kunt u uw slaap verbeteren.

2. Zorg Voor Het Juiste Bed

Slaapproblemen liggen soms niet alleen aan onszelf, maar veeleer aan wat wij kiezen om op te slapen. Een slecht bed of matras kan precies het tegenovergestelde effect hebben als een goed model, en uw gewip en gedraai de hele nacht zou wel eens aan uw slaapsituatie te wijten kunnen zijn.

FlexiSpot heeft een uitstekende optie in de Verstelbare Bedbodem, die de slaper niet alleen een fijne mate van comfort biedt, maar ook een hoofdverstelbereik van 0 tot 60 graden.

3.  Zoek De Juiste Temperatuur

Temperatuur speelt een sleutelrol in ons slapen, zowel inwendig als uitwendig. Onze lichaamstemperatuur daalt natuurlijk terwijl wij slapen, en stijgt weer als het ochtend wordt, en daarom worden wij soms onder het zweet wakker.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om in slaap te vallen met de thermostaat helemaal omhoog gedraaid, is het eigenlijk veel beter om te slapen in een enigszins koele kamer, idealiter tussen de 15,6 en 19,4 graden Celsius.

Hoe Kan Ik Snel In Slaap Vallen?

U hebt dus het juiste bed, uw slaaproutine bepaald en de perfecte koeltemperatuur gevonden, maar toch, als het op slapen aankomt, slaat uw geest op hol en is de slaap onmogelijk te bereiken. Hier zijn drie beproefde manieren om sneller in slaap te vallen.

1. De 4-7-8 Ademhalingstechniek

Tegenwoordig zijn slaappillen een steunpilaar geworden voor veel huishoudens, maar een van de beste methoden om te helpen slapen dateert van vóór onze moderne farmaceutica, en wel een paar duizend jaar geleden.

De 4-7-8 ademhalingstechniek is gebaseerd op een oude yogische techniek die pranayama heet en die helpt om de hartslag te vertragen en ontspanning en slaap te versnellen.

Het is eenvoudig te doen. Adem vier seconden in, houd uw adem zeven seconden vast en adem dan acht seconden uit. Herhaal dit proces zo vaak als nodig is, maar zelfs na twee of drie rondjes zou u een merkbare kalme afdaling moeten voelen.

 

 2. Meditatie, Yoga En Mindfulness

Wij leven in een gekke, hectische wereld waarin ons sympathisch zenuwstelsel (vecht of vlucht) voortdurend geactiveerd wordt om redenen waar ons lichaam niet noodzakelijk voor ontworpen is. Vroeger hoefden wij ons alleen maar zorgen te maken over roofdieren in het wild, nu hebben wij te kampen met alledaagse gekte die onze slaap flink overhoop kan gooien.

Van meditatie, yoga en mindfulness is bewezen dat zij helpen onze overprikkelde geest te kalmeren, en een beetje oefenen voor het slapengaan kan wonderen doen om onze slaap te versnellen.

3. Ontspannende Muziek  

Het is aangetoond dat muziek de slaap aanzienlijk verbetert, als zij op de juiste manier gebruikt wordt. Langzame muziek zonder tekst blijkt het beste effect te hebben en helpt de polsslag te vertragen en het peil van de stresshormonen te verlagen.

Natuurgeluiden zijn ook populair, evenals het gebruik van witte ruis, die alle frequenties van het hele spectrum van hoorbaar geluid in gelijke mate bevat.

Tot slot

Slapeloosheid kan een moeilijk probleem zijn om te overwinnen. Vaak duurt het enkele weken en zelfs maanden van vallen en opstaan voordat u precies weet wat de oorzaak van uw slaapproblemen is. En zelfs als u dat gedaan hebt, is het vaak niet gemakkelijk om het probleem op de juiste manier aan te pakken.

Door hier met technieken te experimenteren, kunt u in ieder geval beginnen te testen wat wel en niet zou kunnen werken. Het vergt misschien wat geduld, maar een goede nachtrust zit in ons allemaal.