Gratis bezorging in NL en BE
10% sitewide kortingscode: KONING
Tot 10 jaar garantie

Tips voor een opgeruimd kantoor thuis

10 juni 2022

Velen van ons zitten een groot deel van de week achter een bureau, of dat nu op kantoor is of thuis in een studeerkamer. Met een vaste werkplek hebben we de mogelijkheid om in alle rust te werken en productief te blijven. Eén ding dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is hoe je je werkplek onderhoudt. Een opgeruimd, georganiseerd kantoor kan het verschil maken voor een normale werkdag, en we willen je helpen je werkruimte opgeruimd te houden. In dit artikel lees je hoe je je thuiskantoor het beste schoon kunt houden, zodat je je op belangrijkere dingen kunt concentreren wanneer je 's ochtends aan de koffie zit.  

 

1. Maak je bureau regelmatig schoon

 

Uw bureau is niet alleen de plaats waar je je computer, toetsenbord en muis bewaart, maar ook de plaats waar velen van ons eten en drinken terwijl we werken. Dit leidt niet alleen tot vlekken en kruimels, maar maakt het schoonmaken van je bureau om hygiënische redenen nog belangrijker. Een regelmatige grondige schoonmaak houdt je werkruimte vrij van mogelijk schadelijke bacteriën en zorgt ervoor dat het er fris en opgeruimd uitziet. De beste manier om je bureau schoon te maken, is het af te ruimen en vervolgens alle oppervlakken af te nemen met een vochtige doek en antibacteriële spray. Als je bureau van hardhout is gemaakt, kun je met zuiveringszout en een vochtige doek vlekken en vuil verwijderen.  

 

2. Maak je bureaustoel regelmatig schoon

 

Hetzelfde geldt voor je ergonomische bureaustoel, of het nu de BS8 van FlexiSpot is of een gewone bureaustoel. Hij moet regelmatig worden schoongemaakt om ophoping van voedsel, haar, stof of algemeen vuil te voorkomen. Je bureaustoel schoonmaken, kan lastig zijn vanwege de onregelmatige vorm en de kleine holtes. Begin met een kleine stofzuiger of handstofzuiger en ga vervolgens verder met een vochtige doek of spons. Elke twee weken schoonmaken verwijdert niet alleen bacteriën en zorgt ervoor dat je kantoor er netjes uitziet, maar verlengt ook de levensduur van je stoel en bespaart je op lange termijn geld.  

 

3. Maak je toetsenbord geregeld schoon 

 

Je hoeft maar naar je toetsenbord te kijken om te beseffen dat het geregeld moet worden schoongemaakt. Je gebruikt het de hele dag, elke dag, en het heeft meer holtes voor stof, haar en de lunch van vorige week om zich in te nestelen dan iets anders in je kantoor. Begin met je toetsenbord uit de USB-poort te nemen en ondersteboven te draaien om het losse vuil weg te schudden. Gebruik vervolgens het stofzuighulpstuk om de rest te verwijderen. Neem tenslotte een wattenstaafje of een stukje keukenrol, doop het lichtjes in isopropylalcohol of antibacteriële spray en reinig de toetsen. Daarna kun je de rest van het toetsenbord met een vochtige doek afnemen. Wees voorzichtig dat het toetsenbord niet te nat wordt.  

 

4. Houd je telefoon schoon 

 

Je telefoon is een ander elektronisch apparaat dat verzorging nodig heeft. Omdat het toestel geregeld wordt gebruikt, neemt het allerlei soorten vuil op en moet het dus vaak grondig worden schoongemaakt. Zet je telefoon uit en veeg hem grondig schoon met een droge microvezeldoek. Fabrikanten raden af om reinigingsproducten te gebruiken. Als je ervoor kiest dit te doen, dan is dat op eigen risico en met uiterste voorzichtigheid. Net als bij elk ander apparaat in je kantoor, moet je ervoor zorgen dat het volledig droog is voordat je het weer aanzet. 

 

5. Houd je thuiskantoor papierloos

 

Je thuiskantoor papierloos houden is een eenvoudige manier om orde te scheppen. Weinig dingen zijn zo demotiverend als een bureau vol papieren en aantekeningen. Als je toegang hebt tot een computer, sla dan alles digitaal op, en als je toch papier moet gebruiken, zorg dan voor een georganiseerd systeem, zodat je niet bezwijkt onder een berg werk.

 

6. Houd je thuiskantoor vrij van rommel 

 

Net als bij een papierloos thuiskantoor is rommel vermijden een andere truc om het schoon te houden. De beste manier om dit te doen, is het netjes te houden, elke dag de tijd te nemen om je werk te sorteren en alles weg te doen wat je niet nodig hebt. Plan je week, maak een prioriteitenlijst en schrijf op waar alle benodigdheden worden bewaard. Zo wordt je bureau niet rommelig en verspil je geen tijd met het zoeken naar iets dat je hebt opgeborgen en waarvan je vergeten bent waar het is.  

 

7. Zorg voor voldoende opslagruimte

 

Om je kantoor rommelvrij te houden, moet je ervoor zorgen dat je voldoende opbergruimte hebt. Als je geen plaats hebt om alles op te bergen, is het onmogelijk om georganiseerd te blijven. Als je je thuiskantoor opgeruimd wilt houden, overweeg dan bureaulades of een verrijdbaar ladenblok, zoals de CB31. Zo kun je je werkmateriaal gescheiden en binnen handbereik houden.  

 

8. Eet of drink liever niet achter je bureau 

 

Als je wilt weten hoe je je thuiskantoor schoon kunt houden, maar je bent iemand die schoonmaken koste wat kost wilt vermijden, dan is een eenvoudig antwoord dat je beter niet aan je bureau eet of drinkt. Met name voedsel kan in je toetsenbord terechtkomen en bijdragen tot het ontstaan van huishoudbacteriën en een reukje achterlaten. Neem een pauze van je bureau en eet je lunch ergens anders om je werkplek schoon te houden.  

 

9. Gebruik een whiteboard voor notities en reminders 

 

Velen van ons vertrouwen op geheugensteuntjes om onze drukke agenda's te beheren, en dan kan het een negatieve impact hebben als je geen papier of archivering gebruikt. Een eenvoudige oplossing is een whiteboard en markeerstift voor geheugensteuntjes en aantekeningen. Geef het bord een plaats in het zicht gedurende de week, en veeg het aan het eind van de week gewoon weg om plannen te maken voor de volgende week. Dit houdt je thuiskantoor schoon, je bureau vrij van rommel en vermindert papierverspilling.  

 

Door deze tips en aanwijzingen op te volgen, kun je je thuiskantoor schoon en georganiseerd houden. Niet alleen vermindert dit het risico dat je ziek wordt, maar een opgeruimde werkplek verhoogt ook je productiviteit en motivatie tijdens de werkweek.