Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

7 Tekenen dat je slaapgebrek hebt

16 augustus 2022

Slaapgebrek is een zeer gevaarlijke toestand om in te verkeren. Het veroorzaakt allerlei gezondheids- en sociale problemen, zowel fysiek als mentaal. Het is geen wonder dat slaapgebrek in sommige landen wordt gebruikt als martelmethode! Het is echt een van de meest ongemakkelijke toestanden waarin je je kunt bevinden. Alarmerend genoeg zegt bijna de helft van alle ondervraagde mensen dat ze zich overdag, de meeste dagen, slaperig voelen.

Maar, zoals met veel dingen, kan het je bekruipen. Het ene moment voel je je goed en het volgende moment heb je allerlei vreselijke symptomen die allemaal kunnen wijzen op slaaptekort.

Hier zijn 7 tekenen dat je slaapgebrek zou kunnen hebben:

Je voelt je depressief

Ongeveer 75% van de volwassenen met een depressie lijdt aan slapeloosheid. Er is ongetwijfeld een correlatie. Wanneer je slaapt, heeft je lichaam de kans om zichzelf te resetten, te regenereren en je geest te zuiveren van herinneringen en informatie die niet langer nodig zijn. Wanneer je niet genoeg slaap krijgt, kan je geest mistig aanvoelen en kan je humeur dalen.

Je concentreert je niet

Als je je niet concentreert op je werk op de manier waarop je normaal doet, kan het zijn dat je de laatste tijd niet genoeg slaap hebt gehad. Net als bij depressie, wanneer je geest zichzelf niet goed kan zuiveren van ongewenste informatie, kan het vastlopen en zal het moeilijker worden om nieuwe informatie te verwerken als deze binnenkomt.

Je komt aan op gewicht

 

Er is een sterke correlatie tussen obesitas en slaapgebrek, volgens onderzoek van Harvard. Wanneer we slapen, reguleert ons lichaam hormonen die ons metabolisme en eetlust regelen. Wanneer deze worden verstoord door slaapgebrek, verwerken we voedsel anders en kunnen we als gevolg daarvan overgewicht krijgen, zelfs zonder onze eetgewoonten te veranderen. Ons lichaam gaat ook in paniekmodus, omdat het denkt dat we in de toekomst extra energie nodig zullen hebben - daarom begint het voedsel op te slaan als vet op het lichaam. Ten slotte, als we moe zijn, hunkeren we naar glucose - koolhydraten zoals cakes, pasta en dranken met veel suiker. Wij willen de energieboost! Helaas kan dit leiden tot obesitas en zelfs toekomstig slaapgebrek veroorzaken door pieken in de suikerspiegel.

Je ben geïrriteerd

Wanneer je slaapgebrek hebt, zijn je hormonen overal en dit kan overtollige adrenaline en testosteron veroorzaken. Als gevolg hiervan kun je meer geagiteerd en boos worden op vrienden en collega's. Een teken hiervan zou kunnen zijn dat mensen worden beschimpt over kleine gebeurtenissen.

Je vertrouwt op koffie

Koffie kan een catch-22 situatie creëren met je slaap en gezondheid. Hoe minder je slaapt, hoe meer cafeïne (te vinden in koffie) je nodig hebt. Hoe meer cafeïne je binnenkrijgt, hoe slechter je slaapkwaliteit uiteindelijk zal zijn. Als vuistregel, probeer je te houden aan minder dan 400 mg cafeïne per dag (4 kopjes). Hoe minder je hebt, hoe beter je slaapt.

Angst is door het dak

De fysieke stress die slaapgebrek op je lichaam legt, veroorzaakt een natuurlijke vecht- of vluchtreactie. Wanneer je slaapgebrek hebt en je lichaam moe is, zal je angst toenemen. Je kunt je zorgen maken over kleine dingen, zoals uitgaan en vrienden zien, of bepaalde taken uitvoeren. Gecombineerd met hormonale onbalans en de mentale stress van het niet kunnen verwijderen van giftig afval uit de hersenen, is het duidelijk dat angst en slaapgebrek hand in hand gaan.

U heeft een hoge bloeddruk

Als u onlangs een arts hebt bezocht en te horen heeft gekregen dat uw bloeddruk hoog is, kan dit om een combinatie van redenen zijn. Dieet, gebrek aan lichaamsbeweging en stress kunnen dit probleem allemaal veroorzaken. Een andere oorzaak van hoge bloeddruk is slaaptekort.  Het gebrek aan hormoonregulatie dat 's nachts optreedt, kan het voor je lichaam moeilijk maken om dit mechanisme te reguleren en daarom gaat de bloeddruk door het dak. De gevolgen van hoge bloeddruk zijn een hoger risico op een beroerte, hartaandoeningen en een hartaanval - dus het is de moeite waard om onder controle te komen.

Ergonomie voor slaapgebrek

Een van de manieren waarop u proactief kunt zijn over uw slaap, is door te investeren in ergonomisch meubilair, met name een verstelbare bedbodem EB01 die beschikbaar is via Flexispot. Dit innovatieve bed is ideaal voor iedereen die een frequente en regelmatige slaapcyclus wil behouden en 's ochtends volledig uitgerust en gelukkig wakker wordt. Het is aanpasbaar, zodat u zich kunt aanpassen aan uw voorkeur. De achterkant kan tot 60 graden worden gekanteld en als u en uw partner verschillende hoeken willen hebben, kunt u twee van de twee XL-bedden samenzetten om een kingsize tweepersoonsbed te maken.

We willen u helpen beter te slapen, zodat de rest van uw gezondheid en welzijn kan verbeteren. Pak de telefoon en praat vandaag nog met ons over verstelbare bedden of andere meubels die u kunnen helpen om u thuis comfortabeler te maken. U kunt contact met ons opnemen via de website.