De meeste mensen zien een zwangerschap als iets wonderbaarlijks, een tijd waarin je de baby langzaam in je buik voelt groeien en niet kunt wachten tot hij er eindelijk is. Over het algemeen is iedereen opgetogen te horen dat er een kindje onderweg is. De realiteit voor de toekomstige moeder is echter meestal een beetje anders. Tijdens die negen maanden heb je ook veel tijd om na te denken over alle dingen die je moet doen. Er kunnen twijfels rijzen of je het allemaal wel aankunt en het is een ongelooflijke inspanning voor het lichaam van de vrouw om een kind te ontwikkelen.
Daarom richten de meeste zwangere vrouwen zich vooral op hun voeding wanneer ze ontdekken dat er een baby op komst is. Dit is natuurlijk heel belangrijk, want je eet tenslotte niet meer voor slechts één persoon. Maar tegelijkertijd moet je als zwangere vrouw ook goed voor jezelf en je lichaam zorgen, zodat jullie je allebei goed kunnen voelen.
Een hoofdpunt hierbij is te zorgen voor veel ontspanning. Vooral in de laatste maanden van de zwangerschap voelen de meeste vrouwen zich erg moe en hebben ze een gebrek aan energie. Maar velen hebben het probleem dat ze met hun dikke buik moeilijk een houding kunnen vinden om te slapen die voor hen echt comfortabel is. Toch zou slaap je beste vriend moeten zijn, vooral nu.
Wat is de beste manier om te slapen tijdens de zwangerschap?
Een ontspannend dutje of een goede nachtrust is de beste manier om het lichaam nieuwe energie te geven en zo overdag langer door te kunnen gaan. Alle dagelijkse dingen wachten immers niet, zelfs niet als je zwanger bent. Hoe je slaapt tijdens de zwangerschap is de basis voor hoe je hele dag zal verlopen. Maar dit is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan, want veel vrouwen hebben moeite om goed te slapen tijdens de zwangerschap.
Vooral in het begin van het tweede trimester neemt de buikomvang merkbaar toe, ontstaan druk- en rug- en nekpijn, brandend maagzuur, reflux, slapeloosheid, kortademigheid en zwelling van de benen. Het wordt altijd afgeraden om tijdens de zwangerschap op de rug te slapen, omdat dit het ademen kan bemoeilijken en zelfs tot hartproblemen kan leiden doordat de vena cava, die het bloed naar het hart laat stromen, wordt samengedrukt. Bovendien drukt je baarmoeder, wanneer je op de rug ligt, op je wervelkolom, rugspieren en grote bloedvaten. Dit kan vervolgens ook leiden tot aambeien en een daling van de bloeddruk. Een ander aspect is dat je baby in liggende positie niet het nodige bloed zal kunnen krijgen. Dit kan dus fataal zijn voor je ongeboren kind.
Er zijn veel manieren waarop vrouwen beter kunnen slapen en zich meer uitgerust kunnen voelen tijdens de zwangerschap. De meesten slapen in een verhoogde hoofdpositie, soms bijna zittend met hun benen licht gebogen. Een andere optie is op de linkerzij slapen. De redenen waarom deze twee slaaphoudingen de beste zijn voor zwangere vrouwen zijn eenvoudig. Door het bovenlichaam omhoog te brengen tijdens het slapen, vermindert de druk op de onderrug. Daarom bevelen artsen een verhoogd bovenlichaam van ongeveer 15 graden aan. Dit zal rug- en nekpijn helpen verminderen.
Een hogere positie van het hoofd helpt ook het spijsverteringsstelsel, dat het vaak moeilijk heeft tijdens de zwangerschap. De verhoogde positie van het bovenlichaam houdt het maagzuur laag en verlicht of voorkomt zo brandend maagzuur gedurende de nacht. De benen hoger leggen, bevordert ook een gezondere circulatie en vermindert zwellingen in de benen en het onderlichaam.
Natuurlijk is het bed ook belangrijk voor een rustgevende, pijnvrije en gezonde slaap voor zowel de aanstaande moeder en haar baby. Bijna niemand zal voor enkele maanden een andere matras kunnen kopen, omdat de meeste mensen het tijdens de zwangerschap liever wat zachter hebben. Maar wat echt de moeite waard is, is de aanschaf van een elektrisch verstelbare lattenbodem zoals de EB01 van FlexiSpot. Een verstelbare lattenbodem doet veel dingen voor je gezondheid, niet alleen tijdens je zwangerschap, dus het is zeker de moeite waard om hem aan te schaffen. De voordelen van een verstelbare lattenbodem zijn:
-
Verlichting van rugpijn tijdens de zwangerschap;
-
Openen van de luchtwegen bij astma, allergieën, slaapapneu en snurken;
-
Sneller in slaap vallen door meer mogelijkheden om de ideale slaaphouding te vinden;
-
Verlichting van brandend maagzuur en reflux;
-
Verbeterde spijsvertering;
-
Verbeterde bloedcirculatie in het lichaam;
-
Verlichting van zwellingen in de benen en het onderlichaam;
-
Verbeterde lichaamshouding bij het lezen of tv-kijken.
Je ziet dus dat een verstelbare lattenbodem weliswaar voordelen biedt tijdens de zwangerschap, maar dat je er ook daarna nog veel profijt van kunt hebben. Hoewel de initiële kostprijs iets hoger ligt dan die van standaard lattenbodems, is de levensduur zeer lang en zul je vele jaren van de voordelen kunnen genieten. Het is dus een investering in je gezondheid op lange termijn; niet alleen tijdens de zwangerschap.
Het beste wat je kunt doen - of je nu zwanger bent of niet - is goed voor je lichaam zorgen en altijd streven naar een goede nachtrust. Dit is de basis van een gezond lichaam, maar ook van een actieve en gelukkige geest. Een kind verwachten hoeft geen marteling te zijn, het moet een heerlijke tijd van verwachting zijn waarvan jij en je partner - of zelfs jij alleen - met volle teugen moeten genieten. Waarom zou je het je dan niet zo comfortabel mogelijk maken, want per slot van rekening leveren jij en je lichaam een uitputtende topprestatie!