Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Zit-stabureaus: de goede en de slechte

09 juni 2022

Jarenlang was er maar één manier om een bureau te gebruiken, en dat was al zittend. Naarmate het aantal beschavingsziekten onder de bevolking toeneemt, hebben gezondheidsdeskundigen zich gebogen over de vraag hoe lichaamsbeweging in het dagelijks leven kan worden bevorderd. Uit dit onderzoek vloeien twee vragen voort: is achter een bureau zitten gezond en zo niet, hoe kan dit worden veranderd?

 

Het antwoord op de eerste vraag is simpel. Studies hebben aangetoond dat het niet gezond is om elke dag urenlang te zitten.

 

Aangezien je als werkgever verplicht bent redelijke maatregelen te nemen om de gezondheid en veiligheid van je werknemers te waarborgen, moet je iets doen om dit probleem op te lossen. Maar wat?

 

Waarom je niet te lang moet zitten

 

Studies hebben aangetoond dat de overgang van staan naar zitten druk uitoefent op de tussenwervelschijven van de wervelkolom. Bovendien veroorzaakt langdurig zitten een uitpuiling van de tussenwervelschijven. De druk en de uitstulping zijn de oorzaak van de rugpijn die kan ontstaan bij het zitten.

 

Langdurig zitten draagt bij tot een aanhoudende sedentaire levensstijl. Altijd maar zitten bevordert zwaarlijvigheid, diabetes en hart- en vaatproblemen. Voor oudere mensen leidt voortdurend zitten tot broosheid en invaliditeit. 

 

Redenen om over te stappen naar zit-stabureaus

 

In een onderzoek uit 2015 meldden werknemers die overstapten naar zit-stabureaus (zoals de EHD2) dat ze zich alerter en energieker voelden en meer interactie hadden met hun collega's op het werk.

 

Als je na de maaltijd gaat staan, normaliseert je bloedsuikerspiegel zich sneller dan wanneer je blijft zitten. Staan bevordert de gezondheid van je wervelkolom omdat er minder druk op de tussenwervelschijven is. Daarom zul je minder rugpijn of zelfs schouderpijn hebben. Als je lijdt aan radiologische instabiliteit van de lendenwervelkolom of een duidelijk verlies van voorste schijfruimte, zul je merken dat staan je pijn en ongemak verlicht, terwijl zitten de pijn verergert.

 

Waarom zitten we liever dan dat we staan?

 

Ondanks de voordelen van staan, zitten jij en sommige van je collega's liever dan dat ze staan. Waarom is dat? De eerste reden heeft te maken met onze perceptie.  

 

In een onderzoek uit 2018 observeerde men een werkplek die zowel gewone als zit-stabureaus had. Een derde van de werknemers gebruikte de zit-stabureaus geregeld, een derde af en toe, en het resterende derde gebruikte ze niet. Degenen die de zit-stabureaus niet gebruikten, verklaarden dat ze deze bureaus ongemakkelijk, onpraktisch en afleidend vonden.

 

Een andere reden is dat het de sociale norm is geworden om te zitten, bijvoorbeeld bij maaltijden, vergaderingen of sociale evenementen. In een studie waarbij de deelnemers tijdens vergaderingen moesten staan, hadden ze het gevoel dat ze tegen de sociale norm ingingen. Daarom is het belangrijk dat je het staan normaliseert voor werknemers die daarvoor kiezen.

 

Toch zijn er een aantal taken, vooral die waarvoor een fijne motoriek nodig is, die je het best zittend verricht. 

 

De mythe ontkrachten

 

Sommige mensen geloven dat je door te staan meer calorieën verbrandt en dus gewicht verliest. Hoewel dit waar is, is het verschil niet erg groot: per uur dat je staat, verbrand je 10% meer calorieën dan wanneer je zit. De metabolische energiekost (MEC) bedraagt bij zitten 2,90 ml/kg/min, terwijl deze bij staan 3,20 ml/kg/min bedraagt. Het bereik is niet zo groot dat de twee houdingen verschillende capaciteiten hebben voor gewichtsverlies. In principe verbrandt een mens 80 calorieën per uur als hij zit en 88 calorieën per uur als hij staat. 

 

Hoe overschakelen naar een zit-stabureau

 

Als een werknemer altijd heeft gezeten op het werk en morgen besluit de hele dag te staan, zal zijn of haar lichaam dat plezier betaald zetten met pijn in de rug, dijen, benen en voeten.

 

Het zou dus nuttig zijn als je geleidelijk aan het staan went. Begin met een half uur te staan, dan het hele uur en verhoog dit langzaam. Werknemers mogen niet langer dan vier uur staan. Zelfs binnen deze tijd kunnen ze afwisselend staan en zitten. Ze hoeven niet de hele dag te staan om er de vruchten van te plukken.

 

Bouw ook meer overgangen in van zitten naar staan en omgekeerd

 

Als je een vergadering of bijeenkomst bijwoont, moedig je werknemers aan om hun collega's vooraf te laten weten dat ze van plan zijn te gaan staan. Zo voelt niemand zich ongemakkelijk.

 

Ten slotte moet je je werknemers laten weten dat ze een pauze moeten nemen en moeten gaan zitten als ze ondraaglijke pijn of ongemak voelen.

 

Tekortkomingen van zit-stabureaus

 

Met zit-stabureaus heb je jammer genoeg ook geen ideale wereld; er zijn enkele nadelen. Langdurig in dezelfde houding staan, is schadelijk voor je rug. Staan op het werk is een risicofactor voor het ontwikkelen van spataderen. Uit een studie bleek dat 95% van de mensen die voor spataderen naar het ziekenhuis moesten, een baan hadden waarbij ze lang moesten staan. Als werknemers lang staan, hoopt het bloed zich op in de aderen van hun benen, waardoor de aderwanden en -kleppen verzwakken.

 

De samenklontering van bloed die gepaard gaat met lang staan, kan ook leiden tot hart- en vaatproblemen en aderverzwakking. Te lang staan is bij zwangere vrouwen in verband gebracht met vroeggeboortes of spontane miskramen.

 

Andere symptomen van langdurig staan zijn onder meer eeltknobbels, gezwollen voeten, verstoorde bloeddoorstroming, platvoeten, hielspoor, artritis, stijfheid en achillespeesontsteking.

 

Samenvattend is het voor het welzijn op de werkplek belangrijk dat je werknemers niet te lang achter een bureau zitten, maar afwisselend zitten en staan, en idealiter dat ze van tijd tot tijd op de werkplek bewegen.