Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Zit je teveel op kantoor? Zo blijft je lichaam fit en gezond met FlexiSpot

26 april 2023

Hé, je zit te veel op kantoor en heb je al gemerkt dat je lichaam last heeft van lang zitten? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Veel mensen hebben tegenwoordig een kantoorbaan waardoor ze meer dan acht uur per dag moeten zitten. Dit kan echter op lange termijn tot gezondheidsproblemen leiden.

Waarom te veel op kantoor zitten ongezond is en hoe FlexiSpot kan helpen

Het menselijk lichaam is gewoon niet gemaakt om lang te zitten. Als we urenlang zitten, vertragen onze stofwisseling en bloedstroom, wat ertoe kan leiden dat ons lichaam minder voedingsstoffen en zuurstof krijgt. Dit kan op de lange termijn leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, zoals rugpijn, houdingsproblemen, gewrichtsstijfheid en overgewicht.

Een van de meest voor de hand liggende effecten van de hele tijd zitten is de verandering van houding. Als we te lang in een zittende positie blijven, hebben we de neiging om naar voren te leunen en onze rug te buigen. Dit kan leiden tot een slechte houding en, in het slechtste geval, blijvende rugklachten.

Een ergonomische bureaustoel als de BS13  van FlexiSpot kan hierbij helpen. Dankzij de individuele aanpassingsmogelijkheden voor de hoogte en de hoek van de stoel ondersteunt deze een rechtopstaande houding, wat op zijn beurt de rugspieren en het schoudergebied ontlast.

Naast een slechte houding kan te lang zitten ook het risico op hartaandoeningen verhogen. Studies hebben aangetoond dat mensen die langdurig zitten een hoger risico lopen op hart- en vaatziekten dan mensen die veel bewegen in hun dagelijks leven. Om dit risico te minimaliseren kan een FlexiSpot in hoogte verstelbaar bureau ( Q8 ) een goede optie zijn. Door te kunnen wisselen tussen zitten en staan kan het lichaam meer bewegen en de doorbloeding toenemen. Dit leidt tot een betere doorbloeding en minder belasting van het cardiovasculaire systeem.

Daarnaast kan te lang zitten ook leiden tot een verhoogd risico op obesitas. Als we te lang zitten, verbruiken we minder calorieën en begint ons lichaam vet op te slaan. Ook hier kan een in hoogte verstelbaar bureau ( E7 ) helpen. Wanneer je je werkruimte ombouwt naar een stawerkplek, verbrand je meer calorieën doordat je constant in beweging bent. Hierdoor kun je gedurende de dag meer calorieën verbranden en je lichaam in een betere conditie houden.

Hoe u uw werkroutine kunt veranderen om iets goeds voor uw lichaam te doen

In dit gedeelte wil ik u praktische tips en trucs geven over hoe u uw werkroutine kunt veranderen om iets goeds voor uw lichaam te doen.

We weten allemaal dat te veel zitten niet goed is voor ons lichaam. Het kan leiden tot rugpijn, spanning en zelfs ernstige gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk dat we onze werkroutine veranderen en ons lichaam in beweging houden.

Hier zijn enkele eenvoudige maar effectieve tips om in uw dagelijkse werkroutine op te nemen:

1. Sta op en beweeg regelmatig:  Een van de gemakkelijkste manieren om uw lichaam in beweging te houden, is door regelmatig op te staan en te sporten. Sta elke 30 minuten op en maak een korte wandeling door het kantoor of doe wat rek- en strekoefeningen.

2. Gebruik een in hoogte verstelbaar bureau: een sta-bureau kan wonderen doen voor je gezondheid. U kunt de werkplek aanpassen aan uw behoeften en wisselen tussen zitten en staan. Zo blijf je actief en verbeter je je houding.

3. Gebruik de trap in plaats van de lift:  Als je de mogelijkheid hebt om de trap te nemen in plaats van de lift, moet je dat zeker doen. Het is een gemakkelijke manier om je lichaam in beweging te houden terwijl je calorieën verbrandt.

4. Gebruik een balansbordmat: een balansbordmat is een geweldige manier om je houding te verbeteren en tegelijkertijd je spieren te versterken. De bewegingen op de mat helpen je om je balans te verbeteren en rugpijn te voorkomen.

5. Doe regelmatig yoga of Pilates:  Yoga en Pilates zijn geweldige manieren om je lichaam in beweging te houden terwijl je ontspant. Er zijn veel yoga- en pilatesoefeningen die je op je werk kunt doen zonder veel ruimte in beslag te nemen.

6. Gebruik een ergonomische muis en toetsenbord:  Een ergonomische muis en toetsenbord kunnen u helpen uw polsen te ontlasten en blessures te voorkomen.

7. Drink voldoende water:  Het is belangrijk dat je gedurende de dag voldoende water drinkt. Water helpt je lichaam gehydrateerd te houden en verbetert de werking van je organen. Zorg dat je altijd een flesje water binnen handbereik hebt.

Deze tips zijn eenvoudig toe te passen en kunnen een enorm verschil maken voor uw gezondheid. Je hoeft niet alle tips in één keer uit te voeren, je kunt langzaam beginnen en langzaam omhoog werken. Elke 60 minuten opstaan en een korte wandeling maken is bijvoorbeeld een goed begin.

Als je een in hoogte verstelbaar bureau koopt, let er dan op dat je de werkplek aanpast aan jouw wensen. Een juiste afstelling van de werkplek is belangrijk voor een optimale werkhouding. Zorg ervoor dat het scherm op ooghoogte staat en dat je armen in een hoek van 90 graden op het werkoppervlak staan.

Een ander voordeel van een in hoogte verstelbaar bureau is dat het je calorieverbruik verhoogt. Studies hebben aangetoond dat staand op het werk ongeveer 50 calorieën per uur meer verbrandt dan zittend. Hoewel dat niet veel lijkt, kan het de hele dag door een enorm verschil maken.

Sommige bedrijven bieden hun werknemers ook loopbanden aan op de werkvloer. In het begin is dat even wennen, maar het kan ook een fijne manier zijn om in beweging te blijven en tegelijkertijd te werken.

Een ding dat velen van ons op de werkplek verwaarlozen, is onze ademhaling. Als we oppervlakkig ademen of als we onze adem inhouden, kan dit leiden tot spanning en pijn. Het is belangrijk om diep en bewust te ademen om het lichaam te ontspannen en de spieren los te maken.

Als je merkt dat je gestrest of gespannen bent, doe dan een korte ademhalingsoefening: haal diep adem en tel tot vier. Houd je adem nog vier seconden in en adem dan langzaam uit. Herhaal deze oefening een paar keer en je voelt je spieren ontspannen en je geest tot rust komen.