Gratis bezorging in NL en BE
Bespaar 10% op alles | Code: BD10
Tot 10 jaar garantie

Wandelen om geest en lichaam te trainen

25 juli 2022

Vóór Covid-19 stond de populariteit van wandelen zowel bij volwassenen als bij kinderen op een dieptepunt. Maar tijdens de pandemie kreeg wandelen steeds meer aanhangers en gingen veel meer mensen de paden op. Wandelen is niet alleen een geweldige manier om beweging te krijgen in de natuur, maar het heeft ook veel voordelen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de deelnemers. 

Wandelen verschilt in veel opzichten van een gewone wandeling in de buurt. Niet alleen is het terrein op veel wandelroutes minder effen of eventueel een beetje rotsachtig, er zijn ook altijd hoogteverschillen; zelfs in Nederland. Bovendien dragen mensen vaak ander schoeisel - bijvoorbeeld wandelschoenen - dat zwaarder kan zijn dan wat ze gewend zijn.

Verschillen in terrein en schoeisel betekenen dat er tijdens het wandelen meer energie wordt verbruikt (meer calorieën worden verbrand) dan wanneer op een vlakke ondergrond wordt gewandeld. Dat komt omdat we bij het lopen op oneffen terrein meer spieren moeten gebruiken om ons te stabiliseren.

Terwijl stevig wandelen met een snelheid van ongeveer 5 km/uur tot viermaal zoveel energie verbruikt als zitten en rusten, verbruikt wandelen door velden en heuvels meer dan vijfmaal zoveel energie. Dit betekent dat je de aanbevolen 150 minuten matige intensieve lichaamsbeweging kunt bereiken zonder te gaan joggen of naar de fitness te gaan.

De voordelen van voldoende lichaamsbeweging zijn duidelijk. Niet alleen verbetert het je lichamelijke gezondheid, je slaap en stressmanagement, maar het vermindert ook je risico op het ontwikkelen van bepaalde chronische ziekten zoals dementie, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, depressie en bepaalde kankers.

Bij oudere volwassenen blijkt uit onderzoek dat wandelen de hoge bloeddruk kan verlagen. Wandelen is ook goed voor mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen. Uit onderzoek blijkt dat wandelen leidt tot gewichtsverlies en de cardiovasculaire gezondheid verbetert bij volwassenen die nog geen diabetes hebben, waardoor ze waarschijnlijk minder risico lopen om diabetes type 2 te ontwikkelen.

Andere aspecten van de gezondheid, zoals spierkracht, evenwicht en lenigheid, blijken bij oudere volwassenen met obesitas ook te verbeteren. Zelfs mensen met evenwichts- of gewrichtsproblemen kunnen gaan wandelen, omdat wandelstokken de belasting van de benen kunnen verminderen.

Van de populaire vorm van wandelen, Nordic Walking, waarbij deelnemers gebruik maken van wandelstokken, is ook aangetoond dat het het bovenlichaam belast en de intensiteit van het lopen verhoogt.

Uit onderzoek blijkt dat deze vorm van wandelen de cardiovasculaire gezondheid, het gewichtsverlies en de spierkracht verbetert bij mensen zonder reeds bestaande aandoeningen en bij mensen met chronische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson.

Een ander gezondheidsvoordeel van wandelen is dat het wordt beschouwd als "groene lichaamsbeweging". Dit verwijst naar de bijkomende gezondheidsvoordelen die lichaamsbeweging in de natuur voor ons heeft.

Onderzoek toont aan dat lichaamsbeweging in groene ruimten niet alleen de bloeddruk verlaagt, maar ook het geestelijk welzijn bevordert door de stemming te verbeteren en depressie te verminderen, meer dan lichaamsbeweging binnenshuis doet.

Daarom blijkt uit onderzoek dat gezondheidswerkers hun patiënten zouden moeten aanraden om te gaan wandelen als een kosteneffectieve manier om de gezondheid te verbeteren, waar dat mogelijk is.

In Engeland is er zelfs een initiatief van de National Health Service om de gezondheidseffecten van "green prescribing" (groen voorschrift) te bestuderen. Dit houdt in dat aan patiënten buitenactiviteiten als doktersvoorschrift krijgen. Ze moeten dus bijvoorbeeld wandelen of tuinieren om hun geestelijke en lichamelijke gezondheid te verbeteren.

Trek de natuur in!

Zelfs als je nog nooit hebt gewandeld, is het gemakkelijk om te beginnen. Er zijn veel apps die je op je telefoon kunt downloaden om je te helpen routes te vinden en te navigeren. Deze werken meestal met je gps en zijn gemakkelijk te gebruiken, zelfs voor mensen met een slecht richtingsgevoel.

Je kunt ook een 1.000-kilometer uitdaging proberen als je wilt beginnen met wandelen. Dit moedigt mensen aan om in een jaar 1.000 kilometer te stappen. Veel mensen worden dankzij zo een challenge actiever; vooral tijdens Covid-19 was het een geweldig initiatief.

Als je een jong gezin hebt (of als je wandelen gewoon interessanter wilt maken), is geocaching een interactieve manier om de natuur in te trekken. Je volgt een gps-route naar een plek waar iemand een doos of een snuisterij heeft verstopt.

Met een app kun je ook opnemen wat je hebt gevonden. Geocaching is een wereldwijd fenomeen en kan dus bijna overal op onze aardbol worden gedaan.

Wandelen is een geweldige manier om actief te worden en je mentale en fysieke welzijn te verbeteren. En aangezien velen van ons dit jaar waarschijnlijk nog altijd in de buurt op vakantie zullen gaan, is het een geweldige manier om van huis weg te gaan en nieuwe bezienswaardigheden te ontdekken.

Sommige paden kun je ook met de fiets verkennen, wat minder inspanning betekent en je kunt ook een langere afstand in dezelfde tijd afleggen. Maar als het weer niet meewerkt, mag je je dagelijkse workout niet missen! De FC211 is dan ideaal. Het is gemakkelijk en probleemloos om een beetje te gaan trainen in het comfort van je eigen huis, ondanks het slechte weer.