Gratis bezorging in NL en BE
Bespaar 10% op alles | Code: BD10
Tot 10 jaar garantie

Vijf manieren om je huis milieuvriendelijker te maken

01 juni 2022

Met een groene woning kun je je impact op het milieu aanmerkelijk verminderen. Een huis met duurzaam meubilair zorgt voor een verfrissende en helende omgeving.

 

Het loont de moeite om zelfbewust te zijn van de dingen die je in huis haalt. Sommigen beseffen niet dat ze chemicaliën gebruiken die schadelijk zijn voor het milieu en hun eigen gezondheid.

 

Volgens Green America, een non-profitorganisatie die werkt aan een sociaal rechtvaardige en ecologisch duurzame samenleving, is de luchtkwaliteit binnenshuis in 2019 giftiger dan de buitenlucht in "de grootste en meest geïndustrialiseerde steden ter wereld". Deze gegevens komen uit een rapport van het Environmental Protection Agency.

 

Dit is triest nieuws. Nog triester is het feit dat arme mensen hier meer onder te lijden hebben, omdat zij zich waarschijnlijk alleen maar giftige producten kunnen veroorloven of deze verhandelen en niet de middelen hebben om naar een minder vervuilde buurt te verhuizen.

 

De organisatie stelde ook vast dat veranderingen in levensstijl en milieuvriendelijke renovaties de blootstelling aan giftige stoffen kunnen beperken, maar dat het bijna onmogelijk is onze huizen 100 procent veilig te maken. In ieder geval is het beter iets te doen dan niets te doen. Terwijl de rest van de wereld wacht tot bedrijven en wetgevers chemische stoffen van de markt halen, kun jij je persoonlijke bijdrage leveren, waar je ook bent.

 

Klein beginnen

 

Je kunt kleine stappen zetten naar een duurzamere wereld. Misschien kan het herinrichten van je huis met milieuvriendelijke materialen alvast een beginpunt zijn voor jou. Als je je zorgen maakt over de kosten, kunnen we je geruststellen. Een kleine make-over hier en daar zal je bankrekening niet leegroven. Er zijn veel goedkope opties om je huis duurzamer te maken.

 

Hier volgen enkele praktische manieren om je huis een groener tintje te geven.

 

1. Koop kamerplanten

 

Planten zijn een geweldig decoratief element omdat ze natuurlijke schoonheid en frisheid in huis brengen. Maar ze bieden meer dan alleen een mooi uiterlijk. Ze leveren zuurstof en filteren schadelijke chemicaliën uit de lucht. Dit verbetert de luchtkwaliteit van je huis en voegt charme toe aan het interieurontwerp. Zorg er wel voor dat je planten kiest die bestand zijn tegen de lichtomstandigheden in je huis.

 

2. Kies de geschikte verlichting

 

Je kunt je gloeilampen vervangen en in plaats daarvan kiezen voor LED-lampen. En er is nog een goede tip om veel geld te besparen. Volgens het Amerikaanse ministerie van energie verbruiken LED-lampen ten minste 75% minder energie en gaan ze 25 keer langer mee dan gloeilampen. Vind je de vorige tips goed maar wil je nog verder gaan? Er zijn nog meer manieren om natuurlijk licht in je huis binnen te laten, zoals de ramen open zetten of er een zonnescherm over plaatsen.

 

3. Gebruik geen producten met VOC's

 

Sommige verfproducten bevatten vluchtige organische stoffen (VOC's) die bij kamertemperatuur gemakkelijk verdampen. VOC's kun je ook aantreffen in kleefstoffen, huishoudelijke schoonmaakproducten en zelfs in meubilair en vloerbedekking.

 

Volgens het Minnesota Department of Health zijn dit enkele van de meest voorkomende VOC's die in producten kunnen worden aangetroffen: aceton, benzeen, ethyleenglycol, formaldehyde, methyleenchloride of xyleen, om er maar enkele te noemen. VOC's kunnen een sterke reuk hebben of reukloos zijn.

 

Blootstelling aan VOC's kan irritatie van ogen, neus en keel, hoofdpijn, misselijkheid of braken, en astmasymptomen veroorzaken. Langdurige blootstelling aan hoge VOC's verhoogt het risico op kanker en beschadiging van lever, nieren en het centrale zenuwstelsel.

 

Voor je iets koopt, controleer of het merk een Green Seal-certificaat of gelijkaardig heeft gekregen. Controleer ook of er echt geen formaldehyde is toegevoegd aan een meubelstuk of houten product. Neem bijvoorbeeld de zit-stabureaus met een bamboe tafelblad. Deze zijn ook vrij van formaldehyde en worden met milieuvriendelijke lijm in elkaar gezet.

 

4. Gebruik natuurlijke stoffen of afwerkingen

 

Je kunt decorelementen kiezen die gebruik maken van duurzame materialen. Kijk maar naar de volgende voorbeelden.

 

(1) Gerecycleerd hout: dit is het meest geschikt voor schommelstoelen en salontafels.

 

(2) Bamboe: lijkt veel sterker op gras dan op bomen, en is één van de snelst groeiende planten ter wereld. Er zijn ook minder pesticiden en meststoffen voor nodig, waardoor het een duurzame grondstof is.

 

(3) Gerecycleerd metaal: kan een interessante textuur toevoegen aan je huis, vooral als je een interieur hebt met een industrieel thema. Doordat er minder verwerking nodig is, is het een duurzaam materiaal. Natuurlijk hoeft niets je tegen te houden om je metalen meubelen zelf een niveau hoger te tillen; dat kan altijd. Metaal kan herhaaldelijk worden gerecycleerd zonder zijn eigenschappen aan te tasten.

 

(4) Jutevezels: geven een elegante en onconventionele uitstraling aan elke kamer. Ze groeien snel en zijn snel hernieuwbaar. Tapijten geweven met deze vezels zijn duurzaam, milieuvriendelijk en economisch. Bovendien staat jute bekend om zijn goede warmte-isolerende eigenschappen.

 

(5) Kies voor hergebruik van meubilair: duurzaam winkelen maakt deel uit van de vergroeningsformule voor woningen. Als je enkele antieke stukken van een familielid hebt geërfd, kun je ze nieuw leven inblazen door ze te upcyclen. Je keuzes zijn eindeloos. Van banken tot stoelen tot lampen, alle geliefde meubels geven elke kamer een vleugje glamour.

 

Een duurzaam huis voor een gezonder lichaam

 

Dit zijn enkele strategieën die je kunt toepassen om je huis milieuvriendelijker te maken. Maar doe het rustig aan. Groen gaan is misschien niet de gemakkelijkste weg, maar vergeet niet dat je baat zult hebben bij een huis dat natuurlijke hulpbronnen gebruikt.