Gratis bezorging in NL en BE
Bespaar 10% op alles | Code: BD10
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Hoe verbeter je de aandachtsspanne van kinderen?

14 februari 2024

Als ouders of leerkrachten kennen we allemaal de uitdaging om de korte aandachtsspanne van kinderen te verlengen. Het is een beetje als een goocheltruc - je moet precies weten wanneer je de juiste kaart pakt. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en zitten vol energie. Het geheim? Het zit hem in de manier waarop we hun omgeving vormgeven en met ze omgaan. Een eenvoudige, maar stimulerende omgeving die hun nieuwsgierigheid prikkelt, kan wonderen doen. Stel je een ruimte voor die hen uitnodigt om te onderzoeken en te leren, maar hen niet overweldigt. En dan is er nog de manier waarop we met de kinderen praten - geduldig, op hun golflengte en altijd bereid om hun kleine successen te vieren.

Besteed minder tijd aan sociale media, gamen en tv-kijken

Weet je hoe het is als je van plan bent om even op je mobiel te kijken en er ineens een uur voorbij is? Kinderen ervaren hetzelfde, vooral als het gaat om sociale media, videogames of televisie. Deze digitale werelden zijn zo fascinerend en kleurrijk dat het moeilijk is om er afstand van te nemen. Het is een beetje alsof je ondergedompeld bent in een spannend boek waar je niet meer uit wilt komen.

Maar stel je eens voor dat we deze tijd een beetje zouden kunnen reorganiseren. Niet dat we de schermen helemaal uit moeten zetten - ze hebben hun plaats - maar misschien kunnen we een paar momenten vinden om ze aan de kant te zetten en iets anders te doen. Misschien kunnen we dat half uurtje gebruiken om iets te doen dat ons samenbrengt en leuk is voor ons allemaal.

Het kan iets simpels zijn als samen in de tuin werken, een bordspel spelen of samen koken. Deze momenten zijn heel bijzonder. Ze stellen ons in staat om samen te lachen, te leren en elkaar te helpen. Het zijn de kleine dingen, zoals het plezier om samen een puzzel te maken of de verbazing bij het maken van je eerste pizza, die deze herinneringen zo waardevol maken.

Laat je kind controleren op ADHD / ADD

Als je je kind observeert terwijl het speelt, leert of gewoon zijn wereld verkent in het dagelijks leven, kun je je soms afvragen of alles wel in orde is. Misschien merk je dat je kind zich moeilijk kan concentreren, snel is afgeleid of vaak zenuwachtig en rusteloos lijkt. Op zulke momenten kan de gedachte opkomen of het nuttig zou zijn om een onderzoek naar ADHD of ADD te overwegen.

Natuurlijk is dit geen gemakkelijke stap. Het is als het openen van een nieuwe deur, waarachter veel vragen en misschien ook zorgen schuilgaan. Maar het kan ook een manier zijn om meer begrip en duidelijkheid te krijgen. Zo'n opheldering betekent niet dat er iets mis is met het kind. Het gaat er meer om je kind en de individuele behoeften beter te begrijpen en erachter te komen welke ondersteuning nodig is om zich optimaal te ontwikkelen.

Het is als het bestuderen van een kaart om de beste route door complex terrein te vinden. Een professionele beoordeling kan helpen om het pad te verlichten, verschillende opties te belichten en gerichte ondersteuning te bieden. Het gaat niet alleen om een medische diagnose, maar ook om educatieve en psychologische ondersteuning voor het kind en het gezin.

Elk kind is uniek en een beoordeling kan een belangrijke stap zijn in het begeleiden van het kind op zijn individuele reis - met de juiste ondersteuning die het nodig heeft om zich te ontwikkelen en te groeien. Het doel is om het kind de best mogelijke basis te geven, zodat het lekker in zijn vel zit en kan genieten van het leven in al zijn facetten.

Ondersteuning bij huiswerk

Huiswerk kan soms een uitdaging zijn voor zowel kinderen als ouders. Maar een rustige, opgeruimde studiehoek kan wonderen doen. Als het kind een vaste plek heeft om zijn huiswerk te maken, kan het zich beter concentreren op zijn taak. Stel je een kleine, gezellige ruimte voor, misschien met een paar planten, goede verlichting en alles wat het kind nodig heeft voor zijn taken. Het is als een klein leereiland dat uitnodigt om zich op het leren te concentreren. Het in hoogte verstelbare kinderbureau SD1 en het elektrisch verstelbare kinderbureau SD8 zijn bijzonder geschikt voor een leerplek.

Het is belangrijk om een balans te vinden bij het bieden van ondersteuning. Het gaat er niet om het huiswerk voor het kind te maken, maar om het te begeleiden en aan te moedigen. Vraag hoe je kunt helpen in plaats van direct antwoorden te geven. Het is als een dans waarbij je het kind leidt zonder de stappen te nemen.

Geduld is de sleutel. Elk kind leert anders en soms heeft het wat meer tijd nodig om iets te begrijpen. Toon interesse in wat het leert en vier kleine successen. Het is een kans om het kind te laten zien dat leren en groeien hand in hand gaan en dat elke stap, ook al is die klein, belangrijk is.

Hoe de aandachtsspanne van kinderen verbeteren:

Conclusie

Als we de tijd die onze kinderen voor het scherm doorbrengen actief beperken en in plaats daarvan vullen met gezamenlijke activiteiten die leuk zijn en tot nadenken stemmen, ondersteunen we hun vermogen om zich te concentreren. Als er zorgen zijn over het concentratievermogen, kan een professioneel onderzoek naar ADHD of ADD een waardevol inzicht geven. Het helpt ons om de uniciteit van elk kind te begrijpen en hen dienovereenkomstig te ondersteunen.

We kunnen ook een groot verschil maken op het gebied van huiswerk. Door een rustige, overzichtelijke hoek voor huiswerk in te richten, bijvoorbeeld het elektrisch verstelbare kinderbureau SD2, en geduldig naast onze kinderen te staan, leren ze dat leren een positieve ervaring kan zijn. Op deze manier helpen we ze hun weg te vinden in een wereld vol afleidingen en hun vaardigheden optimaal te ontwikkelen. Uiteindelijk gaat het erom dat we onze kinderen laten zien dat leren, groeien en focussen een mooie en lonende ervaring kan zijn.