Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Welzijn>Blog detail>

Hoe kies je de juiste computerstoel? Een gedetailleerde gids

12 april 2024

Ben je op zoek naar de perfecte computerstoel die je urenlang ondersteunt bij het werken of gamen? Het kiezen van de juiste computerstoel is niet alleen een kwestie van comfort, het is een cruciale investering in je gezondheid en productiviteit. Maar met talloze opties die de markt overspoelen, kan dit een ontmoedigende taak lijken. Maar wees niet bang, je bent hier aan het juiste adres.

In deze uitgebreide gids laten we je kennismaken met alle belangrijke kenmerken van een goede computerstoel - van verstelbare zithoogte tot de zo belangrijke lendensteun. We weten dat lang zitten vermoeiend kan zijn voor je lichaam. Daarom geven we je zeven belangrijke tips om comfortabel en gezond te blijven, zelfs als je lang achter je computer zit. Laten we meteen aan de slag gaan!

Welke eigenschappen moet een goede computerstoel hebben?

Bij het kiezen van de beste computerstoel voor langdurig zitten gaat het niet alleen om comfort, maar ook om een goede houding en een minimale belasting van het lichaam. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste aspecten:

Zithoogte

De hoogte van je bureaustoel is cruciaal voor een comfortabele en ergonomische zithouding. Zoek een stoel met een verstelbare zithoogte, zodat je je stoel zo kunt instellen dat je voeten plat op de vloer staan, je dijen gelijk zijn en je armen gelijk zijn aan de bureauhoogte. Deze positie vermindert de belasting op je benen en rug. Idealiter is de zithoogte tussen 40 en 50 cm boven de vloer zodat je comfortabel kunt zitten.

Breedte en diepte van de zitting

De breedte en diepte van de zitting zijn cruciaal voor de ondersteuning van verschillende lichaamstypes en -groottes. Een zitbreedte van 40 tot 50 cm is meestal voldoende voor de meeste mensen. De diepte (van de voorkant tot de achterkant van de zitting) moet zodanig zijn dat je met je rug tegen de rugleuning kunt zitten, terwijl er ongeveer vijf tot tien centimeter ruimte overblijft tussen de achterkant van je knieën en de zitting van de stoel. Deze balans zorgt voor comfort en bevordert een correcte houding.

Lendesteun

De lendensteun van een bureaustoel is belangrijk om de natuurlijke kromming van de wervelkolom te ondersteunen. Stoelen met een goede lendensteun voorkomen dat je lange tijd onderuit zakt en helpen de spanning op de onderste wervelkolom te verminderen. Bureaustoelen met verstelbare lendensteun zijn ideaal omdat ze je in staat stellen de pasvorm aan te passen aan je onderrug en gerichte ondersteuning te bieden waar dat het meest nodig is.

Rugleuning

De rugleuning van een comfortabele computerstoel moet ongeveer 30 tot 50 cm breed zijn. Hij moet de natuurlijke kromming van je ruggengraat kunnen ondersteunen, met speciale aandacht voor voldoende ondersteuning van de lendenwervelkolom. Als de rugleuning gescheiden is van de zitting, moet deze in hoogte en hoek verstelbaar zijn. Bij stoelen waarbij de zitting en rugleuning uit één stuk bestaan, moet de hoek nog steeds verstelbaar zijn en moet de rugleuning kunnen worden vergrendeld om stabiliteit en ondersteuning te bieden bij verschillende zithoudingen.

Materiaal van de zitting

Het materiaal van de zitting speelt een doorslaggevende rol in het algehele comfort van een computer- game-stoel. Idealiter moet het ademend zijn om oververhitting en zweten tijdens lange perioden van zitten te voorkomen. Gaasstoffen zijn populair vanwege hun ventilerende eigenschappen, terwijl leer of leerachtige materialen een elegantere uitstraling hebben. FlexiSpots BS12 Pro bureaustoel met Italiaans Donati-mechanisme maakt gebruik van Wintex Mesh van Koreaanse makelij, een ultramodern ademend netweefsel dat uitstekende luchtdoorlatendheid biedt. De vulling moet niet te zacht en niet te hard zijn. Een medium stevig kussen biedt de juiste balans tussen comfort en ondersteuning. Het materiaal moet ook slijtvast en gemakkelijk schoon te maken zijn, omdat het bestand moet zijn tegen intensief gebruik.

--shopstart--{"id":252001,"link":252001,"name":"Ergonomische stoel BS12 Pro","shortName":"BS12 Pro","url":"//s3.springbeetle.eu/prod-eu-s3/trantor/attachments/NL/bs12pro-zwart-prufengel.png","salePrc":499.99,"originalPrc":499.99,"itemFootMarkType":"CUSTOMIZE","itemFootMarkInput":"-€200"}--shopend--

Armleuningen

Armleuningen zijn essentieel om een neutrale positie voor je armen te behouden en de druk op je schouders en polsen te verminderen. Verstelbare leuningen verdienen de voorkeur omdat ze in hoogte en hoek kunnen worden aangepast aan je lichaamslengte en bureauhoogte. Stoffering van de armleuningen zorgt voor extra comfort, vooral bij langdurig gebruik.

Draaibaar

Een bureaustoel voor de computer, zoals de BS8 Pro bureaustoel van FlexiSpot die comfortabel is voor kantoor en gaming en 360 graden kan draaien, stelt je in staat om verschillende delen van je werkplek comfortabel te bereiken zonder dat je je hoeft uit te rekken of in te spannen. Deze functie is vooral belangrijk in omgevingen waar multitasking gebruikelijk is, omdat het ervoor zorgt dat je gemakkelijk tussen taken kunt wisselen of met collega's kunt samenwerken.
--shopstart--{"id":250002,"link":250002,"name":"Ergonomische stoel BS8 Pro","shortName":"BS8 Pro","url":"//s3.springbeetle.eu/prod-eu-s3/trantor/attachments/NL/bs8pro-zwart-prufengel.png","salePrc":469.99,"originalPrc":469.99,"itemFootMarkType":"CUSTOMIZE","itemFootMarkInput":"-€140"}--shopend--

Kantelfunctie

Met de kantelfunctie van een computerstoel kun je de rugleuning in een comfortabele hoek zetten, wat cruciaal is voor het verlichten van de druk op je ruggengraat en heupen. Een goede computerstoel, zoals de BS3 bureaustoel met hanger van FlexiSpot, heeft een spanningsregeling waarmee je de kantelweerstand kunt aanpassen aan je lichaamsgewicht, zodat je de stoel comfortabel in verschillende ligposities kunt gebruiken. Deze functie is vooral handig als je lang zit, omdat je zo van houding kunt veranderen en de druk op de onderrug wordt verlicht.

Deze onderdelen zijn essentieel bij het kiezen van een computerstoel die niet alleen comfort biedt, maar ook een goede houding en algehele gezondheid bevordert. Zoek een balans tussen deze aspecten en je budget om een betaalbare computerstoel te vinden die toch aan de cruciale ergonomische eisen voldoet.

--shopstart--{"id":246008,"link":246008,"name":"Ergonomische stoel BS3","shortName":"BS3","url":"//s3.springbeetle.eu/prod-eu-s3/trantor/attachments/NL/bs3-zwart-cat-new.jpg","salePrc":149.99,"originalPrc":239.99,"itemFootMarkType":"CUSTOMIZE","itemFootMarkInput":"-€90"}--shopend--

7 tips voor een comfortabele en gezonde houding bij langdurig zitten en gamen

Het kiezen van een stoel met de juiste eigenschappen voor ergonomisch comfort is slechts de eerste stap. Het is belangrijk dat je gezonde gewoontes aanneemt om de mogelijke gezondheidsrisico's van langdurig zitten en gamen te minimaliseren. Hier zijn zeven tips om je daarbij te helpen:

Zorg voor een goede houding

Een goede houding is essentieel om het risico op pijn en overbelasting door langdurig zitten te minimaliseren. Zorg ervoor dat je rug tegen de rugleuning van je stoel ligt, je schouders ontspannen zijn maar niet hangen en je voeten plat op de vloer staan. Het computerscherm moet op ooghoogte staan om overbelasting van de nek te voorkomen en uw polsen moeten in een neutrale positie staan als u typt of games speelt.

Regelmatig pauzeren

Regelmatige pauzes zijn nodig om stijfheid en ongemak te voorkomen. Probeer elke 30 minuten op te staan, te strekken of een korte wandeling te maken om de bloedsomloop te verbeteren en je spieren een broodnodige pauze te geven. Deze korte pauzes kunnen ook je geest verfrissen, waardoor je productiviteit en concentratie toenemen.

Ergonomie

Ergonomisch meubilair en ergonomische accessoires zijn belangrijke investeringen die je comfort en gezondheid bij langdurig zitten aanzienlijk kunnen verbeteren. Ergonomische ontwerpen zijn gebaseerd op de manier waarop ons lichaam beweegt en zijn gericht op het verminderen van stress en het garanderen van de juiste houding. Dit omvat alles van een ergonomisch computerbureau en -stoel tot toetsenborden en computermuizen.

Rekken

Neem rekoefeningen op in je routine om spierspanning te voorkomen en de bloedcirculatie te bevorderen. Richt je op rekoefeningen die je rug, nek, schouders en polsen trainen. Eenvoudige oefeningen zoals schouderophalen, polsbewegingen en vooroverbuigingen kunnen een groot verschil maken.

Gebruik een verstelbare stoel

Een verstelbare stoel is essentieel voor een ergonomische zithouding. Dit voorkomt overmatige belasting van je nek, schouders en rug. Kies voor een stoel met een verstelbare zithoogte, rugleuninghoek en armleuning.

Sta of gebruik een in hoogte verstelbaar bureau

Afwisselen tussen zitten en staan kan de nadelige effecten van langdurig zitten verminderen. Gebruik indien mogelijk een in hoogte verstelbaar bureau of een bureauverlenging. Zelfs korte periodes staan kan de houding verbeteren, de energie verhogen en de belasting van rug en nek verminderen.

Blijf gehydrateerd

Tijdens lange game- of werksessies wordt vaak over het hoofd gezien dat je voldoende moet drinken. Uitdroging kan leiden tot vermoeidheid, slechte concentratie en hoofdpijn. Houd een waterfles bij de hand en drink regelmatig om ervoor te zorgen dat je gehydrateerd blijft tijdens je game- of werksessie.

Conclusie

Tot slot is het kiezen van de perfecte computerstoel een cruciale investering in je gezondheid en productiviteit. Door de essentiële kenmerken van een goede computerstoel te kennen, zoals zithoogte, lendensteun en het belang van comfortabel materiaal, kun je een weloverwogen beslissing nemen die je welzijn op de lange termijn ten goede zal komen. Je kunt de voordelen van je ergonomische stoel ook maximaliseren door deze zeven tips op te volgen, zoals het handhaven van een goede houding en het nemen van regelmatige pauzes. Door deze praktijken te volgen, verbeter je niet alleen je comfort tijdens urenlang zitten en spelen, maar bescherm je ook je gezondheid op de lange termijn.

FAQ

Welk merk computerstoel is het beste voor langdurig zitten?

FlexiSpot staat bekend om de beste computerstoelen in Nederland. FlexiSpot stoelen bieden verstelbare lendensteun, aanpasbare armleuningen, verschillende kantelfuncties en comfortabele zitmaterialen die ideaal zijn voor langdurig zitten. Door hun toewijding aan kwaliteit en comfort zijn ze de eerste keuze voor iedereen die op zoek is naar een stoel die duurzaamheid, stijl en ergonomische ondersteuning voor urenlang zitten combineert.

Hoe stel je de computerstoel in?

Om je computerstoel goed in te stellen, stel je de zithoogte zo in dat je voeten plat rusten en je knieën een hoek van 90 graden vormen. Zorg ervoor dat er een kleine ruimte is tussen de achterkant van je knieën en de zitting om de bloedcirculatie mogelijk te maken. Stel de rugleuning zo af dat deze de kromming van je ruggengraat ondersteunt, vooral in de lendenstreek. Stel de armleuningen zo af dat je schouders ontspannen zijn en je ellebogen een hoek van 90 graden vormen. Verander, indien beschikbaar, de kantelspanning voor comfortabele ontspanning. Pas deze instellingen aan je lichaam aan voor optimaal comfort en ondersteuning.

Hoe zet ik een computerstoel in elkaar?

Om een computerstoel in elkaar te zetten, leg je eerst alle onderdelen klaar en controleer je ze aan de hand van de instructies. Steek eerst de wieltjes in het onderstel van de stoel. Plaats vervolgens de gasfles in het onderstel. Bevestig de zitting aan het verstelmechanisme met schroeven, gevolgd door de rugleuning. Til dit geheel op en plaats het op de gasfles. Bevestig, indien aanwezig, de armleuningen. Controleer tot slot of alle onderdelen goed vastzitten en controleer of de stoel goed werkt. Raadpleeg altijd de specifieke instructies die bij uw stoel worden geleverd voor specifieke montagedetails.