Gratis bezorging in NL en BE
Bespaar 10% op alles | Code: BD10
Tot 10 jaar garantie

Hoe een verkeerde lichaamshouding uw lichamelijke gezondheid kan beïnvloeden?

14 oktober 2022

Veel mensen hebben de gewoonte om te slenteren tijdens het werken, eten, zitten, of zelfs lopen. Sommigen slenteren meer dan de grens, waardoor ze er niet alleen slecht uitzien, maar ook vatbaar zijn voor allerlei gezondheidsproblemen. De gevolgen van een verkeerde lichaamshouding voor het menselijk lichaam zijn meer dan hoe u eruitziet. Als u meer wilt weten over de gevolgen van een verkeerde lichaamshouding, lees dan dit artikel.

Wat is een goede lichaamshouding, en waarom is zij belangrijk?

Het handhaven van een goede lichaamshouding betekent dat het skelet en de lichaamsspieren op één lijn en in evenwicht blijven. Een perfecte lichaamshouding is wanneer iemand rechtop staat, en niet achterover of voorover leunt. Zij zitten of lopen met de schouders naar beneden en naar achteren, het hoofd rechtop, en de voeten op schouderbreedte uit elkaar. Mensen met een goede houding zien er goed uit, en het fungeert ook als een basis voor een goede gezondheid. Een goede houding kan bereikt worden bij het staan en zitten door een goede uitlijning van de wervelkolom te handhaven tijdens de activiteiten. Volgens deskundigen is een goede houding een voorwaarde voor een gezond leven, en voorkomt zij rugpijn, schouderpijn, en nekpijn. Een goede houding helpt ook bij een gemakkelijke spijsvertering en ademhaling. U kunt het evenwicht en de soepelheid in uw lichaam bewaren door een goede houding aan te nemen. Een slechte houding daarentegen kan het vrij bewegen verstoren en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten bemoeilijken.

Een verkeerde houding gedurende verscheidene jaren kan de lichaamsspieren minder soepel maken, waardoor het moeilijk en pijnlijk wordt om te oefenen. Wanneer er pijn ontstaat door een slechte houding, kunt u het moeilijk vinden om eenvoudige taken uit te voeren. Hier volgen de veel voorkomende gevolgen van een verkeerde lichaamshouding.

  1. Ernstige rug- en nekpijn

Als u tijdens het zitten of staan niet de juiste houding aanneemt, kan dat de belasting op de wervelkolom verhogen, waardoor de spieren en de tussenwervelschijven op den duur beschadigd kunnen worden. Constante belasting van de wervelkolom kan onmiddellijk leiden tot nek- en rugpijn gedurende de hele dag. Veel mensen kijken voortdurend naar beneden terwijl ze hun telefoon of laptop gebruiken of boeken lezen, waardoor de wervelkolom wordt belast. Deze voortdurende belasting kan leiden tot ernstige nekpijn en minder soepele samengetrokken spieren.

  1. Pijn in de knieën

Een slechte houding bij het staan en lopen kan leiden tot een scheefstand van de wervelkolom en de knieën. Die scheefstand verhoogt de belasting en de druk op de knieën, wat voor u een reden kan zijn om aan artritis van de knieën te lijden. Die scheefstand gedurende lange jaren kan Constant druk uitoefenen op één kant van de knie, wat de gevolgen van artritis kan verergeren. De pijn kan uw functionaliteit en kwaliteit van leven aantasten.

  1. Slechte bloedcirculatie

Een hele dag achter een computer zitten met een verkeerde lichaamshouding kan het risico op problemen met de bloedsomloop vergroten. Door de hele dag met een slechte houding te zitten kan het lichaam niet de bloedsomloop krijgen die het nodig heeft. Het kan leiden tot spataderen, die vaker bij vrouwen voorkomen. Als u echter de tijd neemt om uw lichaamshouding te veranderen en de hele dag door beweegt, kunt u een betere houding aannemen en voorkomen dat het lichaam ernstige problemen krijgt.

  1. Verstoorde stemming

Uit onderzoek blijkt ook dat een slechte houding uw humeur negatief kan beïnvloeden. Volgens een studie hebben mensen die onderuitgezakt zitten een lager gevoel van eigenwaarde, angst en een lage mate van alertheid dan mensen die rechtop zitten. Het aannemen van een juiste houding kan de positieve effecten op het lichaam vergroten, de vermoeidheid verminderen, en het humeur oplichten. Zulke mensen hebben een hoog zelfvertrouwen met een hoge graad van alertheid. Zij bezitten' een beter humeur en zijn onbevreesd dan de mensen die met een slechte houding zitten.

  1. Slechte spijsvertering

Een ander onderzoek heeft ook gesuggereerd dat lang zitten met een verkeerde houding kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Langdurig zitten met ingezakte of onderuitgezakte schouders kan de spijsverteringsorganen samendrukken, wat de stofwisseling kan beïnvloeden en het spijsverteringsproces kan vertragen. Mensen met een verkeerde houding hebben vaker maagklachten en problemen met de spijsvertering.

  1. Lagere ademhalingskracht

Langdurig zitten met een verkeerde houding kan de ademhaling negatief beïnvloeden. In de studie werd vastgesteld dat mensen die tijdens het werk onderuitgezakt zitten een lagere ademhalingskracht hebben dan mensen die goed zitten. Mensen die hun hoofd naar voren houden als ze lopen of zitten hebben ook een verminderde ademhalingscapaciteit. Hieruit blijkt hoe uiterst belangrijk een goede lichaamshouding in ons leven is. Een verkeerde houding heeft niet alleen lichamelijke gevolgen, maar bezit ook ernstige gezondheidsproblemen, en ademhalingsmoeilijkheden zijn er daar één van.

Conclusie

Een langdurig slechte houding kan verscheidene negatieve gevolgen hebben voor lichaam en geest, door een slechte doorbloeding, en een voortdurende druk op de inwendige organen, spieren en gewrichten. Wanneer u verkeerd zit, staat of loopt, belast u de wervelkolom, de spieren en de gewrichten. Hoe meer stress u op uw lichaam uitoefent, hoe groter de kans dat u in uw leven negatieve gezondheidseffecten zult ondervinden. Zorg goed voor uzelf en voorkom dat deze problemen zich voordoen. Voor sommige mensen is er meer dan alleen wilskracht nodig om hun gewoonten te corrigeren. Daarom is het belangrijk om consequent te blijven. Rekoefeningen, repetitieve bewegingen, fysiotherapiebehandeling, en voortdurend oefenen kunnen u helpen om problemen in verband met uw houding te corrigeren.