Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Hoe bepaal je de ideale bureauhoogte? [Koopadvies].

04 april 2024

Een comfortabele werkplek en functionele arbeidsmiddelen zijn de hoekstenen van efficiënt werken. Maar één belangrijk element wordt vaak verwaarloosd - het bureau. Vooral de bureauhoogte die het beste bij je past. Als je de juiste standaard bureauhoogte kent en kiest, kun je meer bereiken met minder.

Deze gids helpt je de juiste bureauhoogte te vinden. Er wordt gekeken naar industriestandaarden, gemiddelde afmetingen en de grote invloed die dit ogenschijnlijk kleine detail kan hebben op zowel je fysieke welzijn als je professionele prestaties.

Wat is de standaard bureauhoogte?

De industriestandaard voor bureauhoogte ligt meestal tussen 70 en 76 cm. Deze standaard is bedoeld voor mensen met een gemiddelde lengte, meestal tussen de 1,60 en 1,80 meter, en wordt gebruikt in kantoren en werkplekken over de hele wereld. Het doel is om een gestandaardiseerde en comfortabele werkomgeving te creëren voor een breed scala aan mensen.

Het is echter belangrijk om te beseffen dat deze norm een algemene richtlijn is. Individuele verschillen in lengte, lichaamsverhoudingen en ergonomische voorkeuren kunnen aanpassingen vereisen voor een ergonomisch geschikte bureauhoogte.

Wat is de gemiddelde bureauhoogte?

De gemiddelde bureauhoogte is een doorslaggevende factor voor een ergonomische en comfortabele werkplek. Over het algemeen is de standaard bureauhoogte 71-76 cm, wat voldoende is voor de meeste volwassenen.

Het is echter belangrijk om te beseffen dat individuele lichaamsverhoudingen variëren. Laten we nu eens in detail kijken naar bureauhoogtes voor specifieke leeftijdsgroepen. In drie verschillende tabellen wordt de gemiddelde bureauhoogte voor kinderen, tieners en volwassenen gegeven voor een goed begrip van de optimale werkplekinrichting voor verschillende leeftijdsgroepen.

Gemiddelde bureauhoogte voor kinderen

Gemiddelde bureauhoogte voor tieners

Gemiddelde bureauhoogte voor volwassenen

Waarom is de hoogte van een bureau belangrijk?

De bureauhoogte blijkt een geheime sleutel te zijn die een enorme invloed heeft op comfort, houding en algehele werkproductiviteit. Een onjuiste bureauhoogte kan leiden tot spier- en skeletaandoeningen, vermoeide ogen en algemeen ongemak. Zorg er daarom bij het kiezen van uw bureau voor dat het ergonomisch correct is. Ze scheppen er vaak over op:

Ergonomisch comfort: Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijden wereldwijd ongeveer 619 miljoen mensen aan lage rugpijn (LBP). Het is een van de duurste ziekten voor de beroepsbevolking wereldwijd. Daarom is het belangrijk om een goed afgestelde bureauhoogte te kopen die comfort biedt door een neutrale pols en armhouding te handhaven, waardoor ongemak en mogelijke gezondheidsproblemen worden geminimaliseerd.

Ondersteuning van de lichaamshouding: Volgens de American Chiropractic Association hebben meer dan 31 miljoen Amerikanen op elk moment een slechte lichaamshouding. Om het risico op problemen met het bewegingsapparaat te verminderen, moet je ook de hoogte van je bureau aanpassen aan je wervelkolom.

Aanpasbaarheid voor verschillende taken: Een in hoogte verstelbaar bureau is geschikt voor verschillende werkzaamheden, van geconcentreerd computerwerk op zithoogte tot gezamenlijke vergaderingen op stahoogte. Deze veelzijdigheid ondersteunt niet alleen de fysieke gezondheid, maar verbetert ook de efficiëntie van de workflow omdat het bureau voldoet aan de eisen van verschillende werkscenario's.

Hoe bepaal je de ergonomische bureauhoogte?

Een ergonomische bureauhoogte is cruciaal voor een comfortabele en productieve werkplek. Volg deze richtlijnen om je bureauhoogte naadloos aan te passen:

1. Meet je ellebooghoogte bij zitten en staan

Of je nu zit of staat, je moet de afstand van de vloer tot je elleboog meten, met een hoek van 90 graden. Dit zal je helpen om de ideale hoogte te bepalen voor een comfortabele zit- en stahouding.

2. Houd rekening met je natuurlijke houding

Zelfs als je schouders naar beneden en ontspannen zijn en je rug zijn natuurlijke curve behoudt, moet je elleboog nog steeds een hoek van 85-95° maken.

3. Gebruik de normale bureauhoogte als referentie

Gebruik de normale bureauhoogte als referentie, die meestal 71-76 cm is. Pas de hoogte aan op basis van je metingen om de ergonomische uitlijning te behouden en zowel zitten als staan mogelijk te maken.

4. Controleer de combinatie van stoel en bureau

Controleer de combineerbaarheid tussen de hoogte van de stoel en het bureau. In de stoel moet je je voeten plat op de grond kunnen zetten om de bloedsomloop te bevorderen en de druk op de onderrug te verminderen. De bureaustoel comfortabel voor kantoor en gaming BS8 Pro van FlexiSpot heeft multifunctionele hendels waarmee je de hoek en hoogte van de rugleuning kunt aanpassen. Hierdoor kunnen ze effectief worden aangepast aan individuele behoeften en is een comfortabele zithouding mogelijk.

--shopstart--{"id":250002,"link":250002,"name":"Ergonomische stoel BS8 Pro","shortName":"BS8 Pro","url":"//s3.springbeetle.eu/prod-eu-s3/trantor/attachments/NL/bs8pro-zwart-prufengel.png","salePrc":469.99,"originalPrc":469.99,"itemFootMarkType":"CUSTOMIZE","itemFootMarkInput":"-€140"}--shopend--

5. Voldoende ruimte voor toetsenbord en muis

Je bureau moet voldoende ruimte bieden voor het toetsenbord en de muis, zodat je een neutrale polsstand kunt aannemen.

Door deze stappen te volgen, kun je een werkplek creëren die past bij je individuele lichaamsafmetingen en die je comfort en algehele welzijn verhoogt. En als je de ideale bureauhoogte wilt kiezen op basis van je individuele lichaamsverhoudingen, kun je ook de bovenstaande tabel als leidraad gebruiken.

Waar moet je nog meer op letten bij het kiezen van een bureau?

Bij het kiezen van het perfecte bureau gaat het niet alleen om esthetiek. Houd rekening met deze belangrijke factoren voor een optimale werkruimte.

Beschikbare kantoorruimte

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een bureau is de beschikbare ruimte in je kantoor. Het elektrisch verstelbare E7Q tafelframe met 4 poten is bijzonder geschikt voor grote bureaus en biedt voldoende werkoppervlak.
--shopstart--{"id":176001,"link":176001,"name":"Elektrisch zit sta bureau E7Q, met 4 motoren","shortName":"E7Q","url":"//s3.springbeetle.eu/prod-eu-s3/trantor/attachments/NL/E7B-EUV2-Black-bamboo-neocon.jpg","salePrc":899.99,"originalPrc":999.99,"itemFootMarkType":"CUSTOMIZE","itemFootMarkInput":"-€100"}--shopend--

Of je nu in een ruim kantoor aan huis werkt of in een kleine kamer, het is belangrijk dat je een bureau kiest dat naadloos in je omgeving past. Bureaus zijn er in verschillende vormen en maten. Houd dus rekening met de indeling van je kantoor en kies een bureau dat de beschikbare ruimte optimaal benut. Dit verhoogt niet alleen de functionaliteit van je werkplek, maar draagt ook bij aan een georganiseerde en efficiënte werkomgeving.

Afmetingen en oppervlakte

De afmetingen van het bureau spelen een cruciale rol bij het creëren van een comfortabele en praktische werkruimte. Terwijl de standaard bureauhoogtes in Nederland vaak tussen 120 en 180 cm in de breedte, 75 cm in de diepte en 68 tot 76 cm in de hoogte liggen, zijn de beste bureauafmetingen diegene die zijn aangepast aan jouw specifieke behoeften.

Houd rekening met de taken die je gaat uitvoeren en de apparatuur die je gaat gebruiken. Een bureau met een groot werkoppervlak zorgt ervoor dat je genoeg ruimte hebt voor je werkbenodigdheden, of het nu een computer, documenten of ander gereedschap is. Dit bevordert ergonomisch comfort en ondersteunt je werkactiviteit.

Opbergruimte

Opbergruimte is een belangrijke factor voor een opgeruimde en georganiseerde werkplek. Beoordeel je opslagbehoeften en kies een bureau met geschikte oplossingen.

Bureaus met ingebouwde laden, planken of kasten bieden praktische opbergmogelijkheden voor belangrijke spullen. Als je veel documenten of apparatuur nodig hebt voor je werk, moet je kiezen voor een bureau met voldoende opbergruimte.

Een goed georganiseerd bureau verhoogt niet alleen de efficiëntie, maar draagt ook bij aan een opgeruimde en esthetisch aangename kantooromgeving.

Verdere tips voor ergonomische bureaus

Verbeter je ergonomie met een paar extra tips:

1. Investeer in een ergonomische bureaustoel met lendensteun voor een aangepaste zithoogte, zoals de BS12 Pro bureaustoel met Italiaans Donati-mechanisme van FlexiSpot.
--shopstart--{"id":252001,"link":252001,"name":"Ergonomische stoel BS12 Pro","shortName":"BS12 Pro","url":"//s3.springbeetle.eu/prod-eu-s3/trantor/attachments/NL/bs12pro-zwart-prufengel.png","salePrc":499.99,"originalPrc":499.99,"itemFootMarkType":"CUSTOMIZE","itemFootMarkInput":"-€200"}--shopend--

2. Kabelbeheersystemen voor een opgeruimd bureau, zoals het flexibele en ruimtebesparende cmp017 kabelbeheersysteem van FlexiSpot.
--shopstart--{"id":250005,"link":250005,"name":"Kabelslang cmp017","shortName":"CMP017","url":"//s3.springbeetle.eu/prod-eu-s3/trantor/attachments/NL/flexibele_kabelslang_cmp017_zwart.jpg","salePrc":29.99,"originalPrc":29.99,"itemFootMarkType":"NONE"}--shopend--

3. Extra functies zoals kantelbare tafelbladen of geïntegreerde opladers verbeteren de gebruiksvriendelijkheid en productiviteit.

4. Gebruik hoekbureaus om de ruimte in kleinere ruimtes optimaal te benutten, zoals het in hoogte verstelbare hoekbureau E7L met 3 motoren van FlexiSpot.

--shopstart--{"id":622001,"link":622001,"name":"Elektrische hoekbureau E7L met 3 poten, gratis Kabelgoot","shortName":"E7L","url":"//s3.springbeetle.eu/prod-eu-s3/trantor/attachments/NL/e7l-home-zwart.jpg","salePrc":599.99,"originalPrc":599.99,"itemFootMarkType":"NONE","itemFootMarkInput":"-€100"}--shopend--

Conclusie

De keuze van de juiste bureauhoogte is cruciaal voor een productieve werkplek. Van industriestandaarden tot aangepaste afmetingen, deze gids legt het belang van ergonomie uit. Zet nu de volgende stap - investeer in je welzijn. Ontdek onze reeks bureaus die zijn ontworpen voor optimaal comfort. Richt je werkplek vandaag nog opnieuw in en kijk uit naar een toekomst vol efficiëntie.

FAQ

Wat is de gebruikelijke bureauhoogte?

De gebruikelijke bureauhoogte is meestal tussen 68 en 76 cm en is geschikt voor mensen met een lengte tussen 1,60 en 1,80 meter. Voor optimaal comfort en ergonomie is het echter belangrijk om de hoogte aan te passen aan individuele behoeften.

Wat is de meest ergonomische manier om aan een bureau te zitten?

Een ergonomische zithouding omvat een rechte houding, ellebogen in een hoek van 90 graden, ontspannen schouders en beide voeten stevig op de grond.

Is een in hoogte verstelbaar bureau een goed idee?

Het gebruik van een in hoogte verstelbaar bureau is inderdaad een aanrader omdat het gecombineerd zitten mogelijk maakt. Dit betekent dat je gedurende de dag kunt afwisselen tussen zitten en staan.

Deze aanpak wordt beschouwd als goed voor het fysieke welzijn omdat het de mogelijke negatieve effecten van langdurig zitten of staan helpt te verminderen. Door zowel zitten als staan in je werkroutine op te nemen, bevorder je een betere houding, verminder je sedentair gedrag en draag je bij aan de algehele gezondheid van het bewegingsapparaat, waardoor je productiviteit en comfort toenemen.