Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Welzijn>Blog detail>

Effectieve manieren om de concentratie op het werk te verhogen

04 april 2024

Het vermogen om je te concentreren op het werk kan een aanzienlijk verschil maken voor succes en welzijn. In een wereld die wordt gekenmerkt door afleiding, is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan om je te concentreren op je werk. Met de juiste strategieën en hulpmiddelen is het echter mogelijk om de concentratie te verbeteren en productiever te werken.

Veel mensen kennen de uitdaging om zich te concentreren in een kantoor vol afleidingen. E-mails, telefoongesprekken en collega's kunnen de concentratie behoorlijk verstoren. Het ontwerp van de werkplek heeft ook invloed op ons concentratievermogen. Ergonomisch meubilair speelt een niet te onderschatten rol. Het zorgt niet alleen voor meer comfort, maar kan ook de concentratie en daarmee de werkprestaties verhogen. Maar hoe vind je de juiste balans tussen comfort en productiviteit? En welk ergonomisch meubilair is eigenlijk nuttig?

Waarom is ergonomie op de werkplek zo belangrijk?

Ergonomie op de werkplek speelt een fundamentele rol in de gezondheid en het welzijn van werknemers. Het gebruik van ergonomisch meubilair en ergonomische hulpmiddelen kan typische klachten veroorzaakt door lange werkdagen in een slechte houding effectief voorkomen. Hier zijn de redenen waarom ergonomie zo belangrijk is:

1. Voorkomen van rugpijn

Ergonomische stoelen en bureaus ondersteunen een natuurlijke houding en verdelen het lichaamsgewicht gelijkmatig. Dit helpt rugpijn voorkomen, een van de meest voorkomende klachten op de werkplek.

2. Vermindering van peesontstekingen

Ergonomische toetsenborden en muizen zijn zo ontworpen dat ze de polsen zo min mogelijk belasten. Het gebruik ervan vermindert het risico op peesontsteking door herhaalde bewegingen aanzienlijk.

3. Bevordering van een gezonde houding

Een correct afgestelde werkplek bevordert het behoud van een gezonde houding. Dit voorkomt langdurige schade aan het bewegingsapparaat en verhoogt het fysieke welzijn.

4. Verhoogde concentratie en prestaties

Ergonomische werkplekken verminderen fysiek ongemak en vermoeidheid. Werknemers kunnen zich beter concentreren en hun taken efficiënter uitvoeren, wat de algehele productiviteit verhoogt.

Investeren in ergonomische oplossingen op de werkplek is daarom niet alleen een investering in de gezondheid van werknemers, maar ook in de productiviteit en efficiëntie van het bedrijf.

Welk ergonomisch meubilair is bijzonder effectief?

Ergonomisch meubilair speelt een doorslaggevende rol bij het verhogen van de productiviteit en het welzijn op de werkplek. Door het lichaam te ondersteunen, levert het een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van het concentratievermogen.

1. In hoogte verstelbare bureaus

In hoogte verstelbare bureaus, zoals het elektrisch verstelbare E7 bureauframe van FlexiSpot, bieden de flexibiliteit om gedurende de dag te wisselen tussen zitten en staan. Deze variabiliteit in de werkdag bevordert niet alleen de bloedsomloop, maar helpt ook de typische vermoeidheidsverschijnselen te minimaliseren die kunnen optreden na lange uren zitten.
--shopstart--{"id":206001,"link":206001,"name":"Elektrisch zit sta bureau E7/E7H","shortName":"E7/E7H","url":"//s3.springbeetle.eu/prod-eu-s3/trantor/attachments/NL/E7B-Blackwalnut.jpg","salePrc":469.99,"originalPrc":469.99,"itemFootMarkType":"CUSTOMIZE","itemFootMarkInput":"-€150"}--shopend--

Een zit-sta bureau verbetert de bloedcirculatie en zorgt voor meer zuurstof in de hersenen, wat een direct effect heeft op het verbeteren van het concentratievermogen. Daarnaast helpt de mogelijkheid om van werkhouding te wisselen bij het voorkomen van gezondheidsproblemen op de lange termijn en verhoogt het dus de algehele arbeidstevredenheid. Door regelmatig te wisselen tussen zitten en staan worden de spieren gelijkmatiger belast, wat de spanning vermindert en dus indirect het concentratievermogen verbetert.

2. Ergonomische stoelen

Ergonomische stoelen zijn ontworpen om de wervelkolom optimaal te ondersteunen en een natuurlijke zithouding te bevorderen. Door rugpijn te verminderen en de druk op de rug te verlichten, kunnen gebruikers zich langer en beter concentreren op hun werk.

Een correcte zithouding verbetert ook de ademhaling en zorgt voor een efficiëntere zuurstoftoevoer naar de hersenen, wat een positief effect heeft op het concentratievermogen. Het comfort dat ergonomische stoelen bieden, kan ook het algemene moreel en welzijn op de werkplek verhogen. Bovendien voorkomt een gezonde zithouding gezondheidsproblemen op de lange termijn die het gevolg kunnen zijn van een slechte ergonomie op de werkplek.
--shopstart--{"id":250002,"link":250002,"name":"Ergonomische stoel BS8 Pro","shortName":"BS8 Pro","url":"//s3.springbeetle.eu/prod-eu-s3/trantor/attachments/NL/bs8pro-zwart-prufengel.png","salePrc":469.99,"originalPrc":469.99,"itemFootMarkType":"CUSTOMIZE","itemFootMarkInput":"-€140"}--shopend--

3. Monitorstandaard

Monitorstandaarden zoals de DO03 laptopstandaard van FlexiSpot helpen om het scherm op een ooghoogte te brengen die een natuurlijke hoofd- en nekpositie bevordert. Dit vermindert niet alleen de belasting van de ogen, maar helpt ook de houding te verbeteren en nek- en rugpijn te voorkomen.

Minder vermoeide ogen leidt tot minder vermoeidheid en maakt langere concentratieperioden mogelijk. Een juiste positie van het beeldscherm kan ook hoofdpijn voorkomen, die vaak wordt veroorzaakt door een slechte houding en vermoeide ogen. Door een ergonomisch gunstige werkplekinrichting te creëren, wordt een gezondere en meer geconcentreerde werkomgeving bevorderd.

Hoe vind je de juiste balans tussen comfort en productiviteit?

Het vinden van de juiste balans tussen comfort en productiviteit is cruciaal voor een efficiënte werkomgeving. Hoewel ergonomisch kantoormeubilair het nodige comfort biedt om het lichaam te ondersteunen, is het belangrijk dat dit comfort niet leidt tot een te ontspannen houding die de concentratie belemmert. Paradoxaal genoeg kan een te comfortabele werkomgeving de productiviteit verlagen door een passieve werkhouding aan te moedigen.

Het is belangrijk om meubilair te kiezen dat een actieve zithouding stimuleert en tegelijkertijd het lichaam ondersteunt op een manier die gezondheidsproblemen voorkomt. De uitdaging is om een balans te vinden waarin comfort de gebruiker niet verleidt tot inactiviteit, maar juist aanzet tot betere prestaties. Individuele behoeften en voorkeuren spelen hierbij een doorslaggevende rol en moeten in aanmerking worden genomen bij de keuze van kantoormeubilair.

Bedrijven worden geconfronteerd met verschillende uitdagingen bij het implementeren van ergonomische oplossingen. De belangrijkste taak is om werknemers te overtuigen van de voordelen van ergonomisch meubilair en hen te motiveren om het regelmatig te gebruiken. Velen realiseren zich niet welke impact een slechte ergonomie kan hebben op hun gezondheid en productiviteit. Bovendien is de aanschaf van hoogwaardig ergonomisch meubilair vaak een aanzienlijke investering, waardoor organisaties de voordelen op lange termijn moeten afwegen tegen de initiële kosten.

Het vergt overtuigingskracht en vaak een cultuuromslag binnen de organisatie om een ergonomische werkomgeving succesvol te implementeren. Investeren in de gezondheid en het welzijn van werknemers kan echter leiden tot een aanzienlijke verhoging van de productiviteit en een verlaging van het ziekteverzuim.

Tenslotte

Het verbeteren van de concentratie op het werk met ergonomisch meubilair is een belangrijke stap in het verhogen van de productiviteit en het welzijn op de werkplek. De juiste keuze en het juiste gebruik van ergonomisch meubilair kan een gezonde werkomgeving creëren die concentratie en efficiëntie bevordert. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de vele beschikbare opties en een bewuste keuze te maken die zowel aan de individuele behoeften als aan de eisen van het werk voldoet. Uiteindelijk is investeren in ergonomisch meubilair een investering in de gezondheid en prestaties van werknemers die zich op de lange termijn terugbetaalt.