Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Een vriendschap verbreken: Wanneer is het tijd om los te laten?

11 juli 2022

De meesten onderhouden vriendschappen gedurende vele lange jaren. Sommige vormen zich zelfs al in de peutertuin of op school. Maar in de loop van de tijd verandert het leven van een individu. Niet alleen jij verandert, maar ook je prioriteiten. Je vrienden en jij ontwikkelen zich niet altijd in dezelfde richting. Dit kan ertoe leiden dat die vriend of vriendin waar je vroeger zo dik mee was, op een bepaald moment niet meer goed voor je is.

 

Een vriendschap kan dan eenzijdig en moeizaam worden. En dan rijst de vraag of je bij die persoon moet blijven omdat je al zo lang vrienden bent of dat het beter is om er een eind aan te maken en ieder zijn eigen weg te laten gaan. 

 

Maar wat moet je doen als je een vriend wilt loslaten? Wanneer is het goed om te zeggen dat een vriendschap niet meer echt werkt voor je. Kan je zoiets echt doen? Het duidelijke antwoord is: ja! En soms moét je dat zelfs doen, om voor jezelf te zorgen.

 

Mensen leren kennen als volwassenen, met het leven van alledag, alle verplichtingen en familie is iets heel anders dan zandbakvriendschappen. Heeft het echt zoveel zin, die banden van de peutertuin tot de dood ons scheidt?  

 

Vriendschappen, kort of lang, zijn onmisbaar in en buiten ons leven op deze aarde. Misschien heb je er slechts enkele of tientallen in één keer. Misschien hecht je veel waarde aan het woord "vriend" en ben je daarom nogal kieskeurig of misschien smeed je bijna dagelijks nieuwe vriendschappen.  

 

Als je terugkijkt op hoeveel vrienden je in je leven hebt gehad en hoeveel van hen zijn gebleven, zijn de meeste slechts herinneringen. Mensen veranderen en groeien uit elkaar. Dit kan gebeuren in een relatie en ook met vrienden. Als je denkt aan de momenten in je leven waarop je toen hechte banden had, moet je die niet vergeten maar wel koesteren. Maar vandaag zijn veel dingen misschien anders. Onthoud, goed of slecht, die vrienden hebben je hier gebracht.

 

Dus wanneer is het juiste moment om het uit te maken?

 

Het is belangrijk om je grenzen te trekken en niet alleen uit sentimentaliteit te vertrouwen op vrienden die in werkelijkheid geen vrienden meer zijn. Dit heeft niets te maken met egoïsme, het is gewoon gezond. Je zult beseffen dat het tijd is om je eigen weg te gaan, vooral wanneer alles met die vriend als een verplichting aanvoelt. Hoewel een vriendschap zonder verplichtingen moet zijn, betekent dat niet dat ze eenzijdig moet zijn, zonder respect of vertrouwen. Hier zijn de meest voor de hand liggende tekenen dat het tijd is voor een vriendschap break-up.

 

1. Je vriend was er alleen om plezier mee te maken

 

Je alarmbellen moeten gaan rinkelen en het is tijd om grenzen te stellen met deze persoon, of binnenkort de vriendschap helemaal te beëindigen. Als je vriend niet dezelfde capaciteit voor je heeft of je je uitgeput voelt nadat je tijd met hem hebt doorgebracht. Praat je vriend of vriendin constant over zichzelf en zijn/haar problemen zonder naar jou te luisteren? Krijg je van die persoon alleen een telefoontje voor een "noodgeval" of om iets te vieren? Natuurlijk, zulke kennissen zijn geweldig op het moment, en ze zorgen voor een aantal mooie herinneringen. Maar dan zijn ze niet meer dan dat: kennissen. Als je meer wilt dan alleen vrienden om plezier mee te maken, maar beseft dat er buiten dat niet veel te zeggen valt, kun je beter afstand nemen.

 

2. Jullie levens zijn gewoon veel te verschillend

 

Of het nu gaat om een vaste relatie, een baby, een verandering van baan, het feit dat één van jullie mentaal een andere richting uitgaat of dat je interesses veranderen. Dit zijn de dingen waar elke volwassene mee worstelt als hij een langdurige vriendschap heeft. In het belang van je nieuwe leven moet je de mensen buitensluiten die je niet steunen in deze vaak mooie maar moeilijke overgangen. Je bent het aan jezelf verplicht om authentiek te kunnen zijn zonder te doen alsof. Prioriteiten veranderen in de loop van het leven.

 

3. De vriendschap is niet redelijk in evenwicht

 

Als je niet weet waar je staat met een vriend, is het tijd om te vertrekken. Muren bouwen zich op en het is niet jouw taak om ze af te breken. Deze ontstaan wanneer een vriend je voortdurend om gunsten vraagt, je slechts als zielenknijper gebruikt of op een andere manier misbruik van je maakt. Dit alles zou oké zijn, maar als je beseft dat het niet wederkerig is, ga dan elk je eigen weg.

 

Het heeft niets te maken met het feit dat je geen nauw contact kunt houden met vrienden als sommige relaties op niets uitlopen. Omdat er altijd twee kanten zijn aan een evenwichtige relatie. Misschien is het gewoon onevenwichtig of te oppervlakkig. 

 

4. Je houdt alleen maar aan de vriendschap vast om nostalgische redenen

 

Wees niet te streng voor jezelf omdat je de mensen in je leven leert waarderen en liefhebben. Maar laat ze ook gaan als ze niet meer in je leven passen. Het is meestal heel normaal om volwassen te worden en uit elkaar te gaan. Het maakt niet uit hoe intens en mooi de vriendschap was. Zo werkt het leven. Jullie hebben samen prachtige, mooie, diepgaande en soms pijnlijke momenten gedeeld. Jullie zijn samen en met elkaar gegroeid. Maar dat kan nogal eens veranderen als het leven verandert. En dat is in orde.

 

Als je merkt dat je op zich niets meer gemeen hebt, maar je klampt je om nostalgische redenen toch nog vast aan de vriendschap, dan heeft niemand daar baat bij. Je zou deze energie en tijd kunnen steken in veel waardevollere dingen en relaties die vruchtbaar zijn.  

 

Hou deze herinneringen liefdevol in je hart. Het feit dat jullie uit elkaar gaan, betekent niet dat jullie elkaar niet meer mogen. En omdat je tijd in een vriendschap hebt geïnvesteerd, wil dat nog niet zeggen dat je moet blijven om het te laten duren. 

 

In feite kan loslaten goed zijn voor jullie allebei. Vaak is het zelfs een geschenk, zodat ieder van jullie ongecontroleerd kan groeien.