Gratis bezorging in NL en BE
Bespaar 10% op alles | Code: BD10
Tot 10 jaar garantie

De voordelen van positieve psychologie voor je werkplek

20 juli 2022

Positieve psychologie is de wetenschappelijke studie van het welzijn dat individuen, organisaties en gemeenschappen in staat stelt te gedijen. Het biedt enorme mogelijkheden voor een zinvol en vervullend leven en verbetert ervaringen in liefde, werk en spel. Positieve psychologie bevordert en onderwijst drie elementen: positieve emoties, positieve individuele eigenschappen en positieve instellingen. Ze richt zich ook op de positieve aspecten van negatieve emoties en maakt gebruik van sterke punten, mindset voor groei, actieve communicatiestijlen, kwaliteitsverbindingen, veerkracht en de positieve organisatiewetenschap achter optimale menselijke uitmuntendheid.

Volgens Fortune Magazine werd Google voor het zesde jaar op rij uitgeroepen tot het beste bedrijf om voor te werken. Het is dus geen geheim dat Google, Zappos en de andere topbedrijven benaderingen voor positieve psychologie gebruiken om de prestaties van hun werknemers te cultiveren, te motiveren en te verbeteren. Er zijn ten minste 8 geloofwaardige bevindingen van 's werelds toonaangevende HR en people management bedrijven over de meetbare voordelen van positieve psychologie op de werkplek:

  • 33% hogere winstgevendheid (Gallup),

  • 43% hogere productiviteit (Hay Group),

  • 37% hogere omzet (Shawn Achor),

  • 300% meer innovatie (Harvard Business Review),

  • 51% minder verloop (Gallup),

  • 50% minder veiligheidsincidenten (Babcock Marine Clyde),

  • 66% minder ziekteverzuim (Forbes),

  • 125% minder burn-out (Harvard Business Review).

Aangezien we meer dan de helft van onze wakkere uren op het werk doorbrengen, is het belangrijk dat we sterke punten en veerkracht koesteren en dat we technieken uit de positieve psychologie toepassen op de werkplek. Martin Seligman heeft een empirisch onderbouwd model van welzijn ontwikkeld dat hij PERMA noemt: Positive Emotions, Engagement, Positive Relationships, Meaning and Achievement.

Lees verder om te ontdekken hoe je PERMA kunt toepassen op de werkplek om een veerkrachtige en positieve werkomgeving te creëren!

Positieve emoties 

We gedijen als we gelukkiger zijn. Als we ons gelukkig voelen, zijn we geneigd hogere doelen te stellen en door te zetten om ze te bereiken. Wij kunnen beter omgaan met stresssituaties en vertonen een beter probleemoplossend vermogen en teamwerk. Hoe kunnen we mensen gelukkiger maken op de werkplek?

Eén manier is het cultiveren van een dankbare houding door blij te zijn met wat we hebben. Op deze manier trainen we onze psyche om naar positieve gebeurtenissen te zoeken en ervan te genieten, in plaats van ze te laten afglijden naar een negatieve stemming. Als je dit na verloop van tijd in de praktijk brengt, zul je merken dat je steeds gelukkiger wordt op je werk.

Engagement

Mensen die zich goed voelen in hun werk, hebben meer kans om succesvol te zijn. Als je je met je werk bezighoudt, ga je volledig op in een gevoel van energie en betrokkenheid, en begint het succes! Eén manier om het engagement op de werkplek te vergroten is het ontwerpen van werkplekken die beter aansluiten bij de motivaties, sterke punten en passies van mensen. Als je je werknemers de kans geeft om hun individuele sterke punten te ontdekken en te gebruiken op het werk, zullen ze plezier hebben in hun werk en zo hun productiviteit verhogen.

Positieve relaties

Studies tonen aan dat sociaal welzijn een essentieel onderdeel is van ons welzijn. Als we geen sterke relaties in ons leven hebben, is ons vermogen om te gedijen beperkt. Met gezonde relaties zijn we beter in staat om met stress om te gaan. Aangezien we een groot deel van onze tijd op het werk doorbrengen, is het belangrijk om daar te investeren in relaties. Bedrijven kunnen hun werknemers de mogelijkheid bieden om te socialiseren, hen aanmoedigen om elkaar ook buiten het werk te ontmoeten en hen de tijd geven om elkaars privéleven bij te praten terwijl ze aan het werk zijn.

Wanneer je gezonde relaties op de werkplek bevordert, zul je merken dat dit een grote impact heeft op het hele bedrijf.

Zingeving

Het is belangrijk dat we ons doel in het leven vaststellen, zodat we de intrinsieke motivatie hebben om daaraan te werken en onze levenstevredenheid, ons geluk en ons welzijn te vergroten. Zingeving op het werk vergroten is één van de belangrijkste manieren om de productiviteit, betrokkenheid en prestaties te verhogen. Bedrijven kunnen taken voor hun werknemers laten rouleren om hun leven zin te geven, zodat ze zich tevreden en betrokken voelen.

Prestaties

Wanneer we iets bereiken - bijvoorbeeld een doel dat we voor onszelf hebben gesteld - voelen we ons goed en zelfverzekerd. De weg naar het bereiken van ons doel is cruciaal, want als we het eenmaal gedaan hebben, weten we hoe we de stappen naar succes kunnen herhalen. Dit verhoogt onze intrinsieke motivatie om verdere doelen te bereiken en verhoogt ons gevoel van welzijn terwijl we dat doen. Bedrijven kunnen de prestaties van hun werknemers verbeteren door hun sterke punten mee te nemen in toekomstige discussies over bedrijfsdoelstellingen.

Conclusie

Als je werknemers zich voldaan voelen, zul je een toename zien in arbeidstevredenheid en productiviteit. Of je nu een werknemer, manager of directeur bent, laten we deze ideeën uit de positieve psychologie in praktijk brengen om een gelukkigere en meer zinvolle werkplek te creëren, en geniet van de voordelen!