Gratis bezorging in NL en BE
Bespaar 10% op alles | Code: BD10
Tot 10 jaar garantie

De Juiste Kleur Voor Uw Slaapkamer Kiezen

29 juli 2022

Als u al lang uitgekeken bent op dezelfde oude kleur in uw slaapkamer, is het misschien tijd voor verandering, maar met zoveel keuzemogelijkheden, voor welke kleur moet u dan gaan?

Het kiezen van de juiste kleur voor uw slaapkamer lijkt op het eerste gezicht misschien een eenvoudige kwestie die neerkomt op persoonlijke voorkeur, en in sommige opzichten hebt u misschien gelijk, maar een kleur kiezen waarmee u jarenlang dag in dag uit wakker wordt en gaat slapen, is geen beslissing die u lichtvaardig of snel moet nemen.

Hier is onze beknopte gids om de beste kleur voor uw slaapkamer te kiezen.

Waarom is de kleur van uw slaapkamer belangrijk?

Er wordt vaak gezegd dat de keuken het hart van het huis is, maar de slaapkamer is waar de emoties echt verblijven.

Als men bedenkt dat wij ongeveer een derde van ons leven slapend doorbrengen, is de slaapkamer bijna altijd de meest gebruikte kamer in ons leven. Het is een plaats van goede emoties (u kunt het vast wel raden), maar voor degenen die slaapproblemen hebben, kan het juist het decor zijn van angst en stress.

Er zijn veel methoden die u kunt proberen om uw slaap te verbeteren, van temperatuur tot dieet en van ademhalingstechnieken tot muziek, maar één factor die vaak over het hoofd wordt gezien is de kleur van uw kamer.

Kleuren worden al lang geassocieerd met verschillende stemmingen. Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje, roepen hogere opwindingsemoties op, zoals liefde, hartstocht, geluk en woede. Daarentegen worden koelere kleuren, zoals blauw, groen en paars in verband gebracht met kalmte, droefheid en onverschilligheid.

Hoewel het gemakkelijk zou zijn om gewoon één kleur te hebben die geweldig is om u te helpen slapen, is dat niet helemaal het geval, en zowel warme als koele kleuren hebben voordelen en nadelen. Waar het op neerkomt is dat het belangrijk is een kleur te vinden waarin u zich goed voelt, of dat nu een rustig blauw is of felroze.

 

Kalmerende Neutralen

Rustgevende neutrale kleuren, zoals ivoor, taupe, zwart, grijs en wit geven een kamer een schone, strakke uitstraling waar veel mensen voor kiezen, maar kunnen een beetje aan de saaie kant zijn als u op zoek bent naar iets spannends en vrolijks.

Veel mensen kiezen een neutrale kleur en voegen daar dan felle aspecten aan toe door accessoires, beddengoed en gordijnen enz., wat kan helpen om een beetje leven in de kamer te brengen.  

Neutrale kleuren zijn ook een goede keuze als u overweegt ooit te verhuizen en op zoek bent naar een kleur die kopers zou kunnen aantrekken. Felrode muren doen het meestal niet zo goed bij potentiële kopers.

Vreedzame Pastelkleuren

Vredige pastelkleuren, zoals zachtblauw, lavendel, groen, geel en roze kunnen een rustig element aan uw slaapkamer toevoegen, terwijl u toch een elegante uitstraling houdt. Een zachtblauw wordt vaak beschouwd als de meest rustgevende kleur die er is, met groen natuurlijk, dat geassocieerd wordt met de natuur en regeneratie.

Geel is een andere populaire kleur, en velen vinden het een heldere, vrolijke en positieve kleur om in de buurt te zijn. Maar dat gezegd hebbende, het is niet voor iedereen geschikt. Sommigen zullen een intens geel gewoon te veel vinden, en een zachter geel kan snel zijn aantrekkelijke kant verliezen.

Het zal u niet verbazen dat rustige pastelkleuren meestal als de beste opties worden beschouwd om een goede nachtrust te garanderen.

Expressieve Kleuren

Als u een echte verandering wilt - en u voelt zich dapper - dan is een expressieve kleur misschien iets voor u. Maar voordat u zich haast om een lichtgevend groen of een knallend rood te kopen, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden.

Expressieve kleuren zijn gewaagd, brutaal en zeker in your face, dus het is belangrijk dat u rekening houdt met uw eigen persoonlijkheid voordat u uw muren schildert. Dat u zich in een opwelling tot kleur voelt aangetrokken, wil nog niet zeggen dat u die ook jarenlang op uw muren zult willen.

Het is ook belangrijk te bedenken dat donkere kleuren de gewoonte hebben een kamer kleiner te doen aanvoelen, terwijl lichtere kleuren over het algemeen het tegenovergestelde effect hebben. En hoewel expressieve kleuren echt kunnen verblinden, zijn ze misschien altijd de beste optie als u van nature een slechte slaper bent, want hun tinten zijn meestal verre van rustgevend.

Tenslotte

Helaas is er geen magisch antwoord als het gaat om het kiezen van een kleur om uw slaapkamer te verven. De sleutel is dat u gewoon de tijd neemt bij het kiezen en niets overhaast doet. U wilt niet dat u een week na het doen van een felrode tint nog aan het verven bent omdat u in zo'n lichte omgeving niet kunt slapen.

Neutrale kleuren zijn een populaire keuze, maar kunnen ook een beetje aan de saaie kant zijn als u wat leven aan uw muren wilt toevoegen. Vreedzame pastels omvatten kleuren die over het algemeen als kalmerend, vrolijk en positief worden beschouwd, terwijl iets expressiefs zeker een sterk statement maakt, maar voor veel mensen vaak te veel is.

Bij het kiezen van een kleur gaat het erom een evenwicht te vinden tussen iets wat u mooi vindt en wat emoties bij u oproept, en een zekere mate van logica - is dit iets wat u elke dag wilt zien? Zo niet, overweeg het dan niet eens.