Gratis bezorging in NL en BE
Bespaar 10% op alles | Code: BD10
Tot 10 jaar garantie

Minder zitten: tips voor meer beweging in het dagelijks leven

05 januari 2023

Een sedentaire levensstijl kan het risico op diabetes type 2, hartaandoeningen, kanker en vroege dood verhogen. Toch is het voor velen van ons een onvermijdelijk onderdeel van de dag om aan een bureau of achter een computer te zitten.

Zelfs voor degenen die geen bureaubaan hebben, is te veel zitten een onderdeel van het dagelijks leven. Je kunt op school zitten om colleges bij te wonen of in studiegroepen te werken. U kunt een video kijken, lezen of spelletjes spelen terwijl u laat thuis zit.

 

Met deze tips kunt u de lange sedentaire levensstijl doorbreken en de hoeveelheid tijd die u de hele dag doorbrengt verminderen. Lees verder om te leren hoe u lichaamsbeweging kunt integreren in uw werkdag of in uw huis.

Dagelijkse gewoonten om u te helpen actief te blijven

 

Probeer elke dag zoveel mogelijk van deze tips toe te passen en je zult minder pijn hebben, geen overgewicht hebben en vooral productiever zijn.

 

Lunchen aan je bureau en werkpauzes overslaan kan je dood worden. Ze dragen ertoe bij dat de tijd die u zittend doorbrengt uw gezondheidsrisico vergroot.

 

Studies hebben aangetoond dat zitten kan leiden tot cardiovasculaire problemen en obesitas . Om uw welzijn te vergroten, moet u elk uur minstens twee tot vijf minuten bewegen.

 

Om minder te zitten op het werk, ga je weg van je bureau en neem je gedurende de werkdag actieve pauzes.

 

  • Maak het niet te gemakkelijk

Het koffiezetapparaat op je bureau maakt het te gemakkelijk om de dag zittend door te brengen. Sta op om koffie, water of frisdrank te halen. Maak er een gewoonte van om een wandeling te maken naar de pauzeruimte, waterdispenser, koffiestand of cafetaria.

 

  • Gebruik een kleiner kopje

Met een kleinere waterfles of koffiemok zul je vaker moeten bijvullen. Dit dwingt je om op te staan.

 

  • Pauzeer met collega's

Als je bij elkaar komt, heb je de sociale druk die jullie beiden dwingt om op te staan en weg te lopen van je bureau.

 

  • drink meer water

Een goede hydratatie is goed voor je lichaam en veel mensen drinken niet genoeg water. U zult niet alleen vaker moeten opstaan om uw glas of waterfles bij te vullen, u zult waarschijnlijk ook vaker naar het toilet moeten.

 

  • Neem regelmatig korte pauzes tijdens het sporten

Sta op en beweeg elk half uur een tot vijf minuten om het zitten te onderbreken en de gezondheidsrisico's van zitten te verkleinen.

 

Het is een goed idee om jezelf mentaal en fysiek voor te bereiden door je aan te kleden voor de activiteit. Als je merkt dat je excuses maakt dat lopen of staan op je hakken pijnlijk is, is het tijd om over te stappen op comfortabele schoenen of een paar sneakers te pakken om in te glijden. Als je bang bent om te bewegen omdat je rok of broek te strak zit, trek dan wat lossere kleding aan zodat je vrij kunt bewegen.

 

Introduceer beweging in uw dagelijkse routine door te bewegen wanneer u de gelegenheid heeft. Sms of bel bijvoorbeeld geen collega's die op korte loopafstand zijn, sta op en bezoek ze. Sta elke keer op wanneer u een sms leest of schrijft, belt of op verzenden drukt om een e-mail te verzenden.

 

Herstructureer vergaderingen door waar mogelijk een actieve component op te nemen. Loop naar vergaderingen in plaats van te zitten en neem rek- en strekpauzes tijdens lange vergaderingen of presentaties. Spreek af met collega's op hun kantoor in plaats van op uw eigen kantoor, of stel een ontmoetingsplek voor in de coffeeshop, zodat u beiden moet opstaan en daarheen moet lopen.

 

Studies hebben aangetoond dat twee minuten lopen na elke 20 minuten zitten de bloedsuikerspiegel en de insulinerespons van het lichaam na een maaltijd verbetert, en de bloeddruk in rust verhoogt. Een ander onderzoek wees uit dat vijf minuten per uur wandelen de bloedsomloop in de benen verbetert.

 

  • Gebruik een ondertafelfiets

Een bureaufiets zoals de Sit2Go van FlexiSpot is een geweldige optie om je spieren actief te houden terwijl je aan je bureau werkt. Ook heeft de FlexiSpot V9 een kleine, uitneembare tafel zodat er ruimte is voor documenten of je laptop.

 

Fietsen en trappen trainen de belangrijkste spiergroepen in je benen en logischerwijs is dit een lichte activiteit in plaats van stilzitten. In één onderzoek werden sedentaire kantoormedewerkers met overgewicht uitgerust met een elliptische pedaalmachine onder het bureau en vergeleken deze met een controlegroep van hetzelfde bedrijf. Studies hebben aangetoond dat degenen die meer trapten meer kans hadden op verbeteringen in gewicht, totale vetmassa, hartslag in rust en lichaamsvetpercentage.

 

  • Gebruik een zit-sta bureau

Hoe kun je minder zitten als je aan een bureau werkt? Gebruik een in hoogte verstelbare tafel zoals de Bamboo Height-Adjustable Desk of een tafelonderstel zoals de E7 van FlexiSpot , die je kunt customizen met het tafelblad naar keuze.

 

De verandering brengt niet alleen je bloedsomloop op gang, maar ontlast ook je rug en spieren. Bij het zitten worden vooral de rug, nek, schouders en het bekken belast. Als je elk uur van houding verandert, kun je je lichaam ontspannen en bovendien zorgen voor meer zuurstoftoevoer. Dit verhoogt weer je productiviteit, waardoor je minder moe bent en je je beter kunt concentreren.

 

U ziet dus dat u veel kunt doen om uw zittijd op het werk aanzienlijk te verminderen. Dat betekent echter niet dat je na het werk lui op de bank kunt gaan liggen en niets meer hoeft te doen voor je gezondheid. Rusten mag natuurlijk, maar pas op dat je na het werk niet al je inspanningen ongedaan maakt.