Gratis bezorging in NL en BE
Bespaar 10% op alles | Code: BD10
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Hoe verveling op kantoor te bestrijden (en te verslaan)

05 december 2022

Het gevreesde monster van verveling schuilt in ons allemaal. Het kan altijd en overal verschijnen, of je nu thuis op de bank naar je telefoon zit te staren, of op kantoor als je een berg werk te doen hebt en precies de juiste hoeveelheid tijd hebt om het voor elkaar te krijgen.

Het is misschien makkelijk om alle vormen van verveling op één hoop te gooien, maar dat is niet helemaal correct. We kunnen ons om veel verschillende redenen vervelen, waarvan sommige van korte duur en relatief oppervlakkig zijn, terwijl andere voortkomen uit een veel diepere oorzaak.

Wanneer de verveling op kantoor toeslaat, kan dit een nachtmerrie zijn en kan het ook tot tal van problemen leiden, zoals gemiste deadlines, slechte relaties met collega's en zelfs als lui bestempeld worden. Ook lopen degenen die aan chronische verveling lijden een verhoogd risico op alcoholisme en andere verslavingen, dus het loont de moeite om de situatie op de juiste manier aan te pakken.

Waarom vervelen we ons?

Het ontdekken van de redenen achter verveling is als het openen van de doos van Pandora: de dingen kunnen gaandeweg erg troebel worden.

De grootste oorzaak van verveling is waarschijnlijk dat we ons gevangen voelen in een eindeloze cyclus van eentonige ervaringen . Dit kan gebeuren als we een taak moeten doen die we niet leuk vinden en daarom beledigd voelen om het te moeten doen. Het menselijk leven is tenslotte eindig, dus wie geeft er om rapporten, opruimacties en saaie vergaderingen?

Het tweede probleem is een gebrek aan flow, wat wordt gedefinieerd als volledig ondergedompeld zijn in een taak die uitdagend is maar goed past bij onze capaciteiten. We verwijzen ook naar flow als "in de comfortzone zijn" en het is vaak in deze periode dat uren plotseling voorbijgaan als minuten.

De flow wordt meestal geassocieerd met activiteiten waar we gepassioneerd over zijn, zoals hobby's en sport, maar dit is niet altijd het geval. Als het je lukt om jezelf volledig onder te dompelen in een project op het werk en uiteindelijk opkijkt en ziet dat het 20.00 uur is, heb je zeker een staat van flow bereikt.

Andere redenen zijn onder meer de behoefte aan nieuwheid, opwinding en afwisseling, die bij de een veel sterker is dan bij de ander, evenals aandachtsproblemen, gebrek aan autonomie en mislukkingen in interne leuke vaardigheden, die er vaak toe leiden dat mensen plezier zoeken. kunnen hun eigen verlangens niet goed reguleren.

Hoe zit het met verveling buiten het werk?

Vervolgens komen we bij het vreemde geval van verveling ondanks het schijnbaar eindeloze aanbod aan mogelijkheden. Als je je ooit op een zondagmiddag hebt verveeld, is dat meestal niet omdat je de gekozen activiteit niet leuk vindt, maar omdat het menselijk brein er alles aan doet om zichzelf te saboteren.

Mensen hebben vreselijke problemen als het gaat om genieten van het moment. We zijn constant op zoek naar iets beters en het resultaat is vaak een volledige minachting voor de activiteit die momenteel gaande is. Dit betekent dat we het huidige moment beginnen te classificeren als saai of vervelend omdat het het sprookje dat in ons hoofd omgaat niet kan bijhouden.

Hoe verveling bestrijden?

Verveling is iets dat alle mensen voelen, maar de manier om te reageren hangt van iedereen af. Als het gaat om het bestrijden van verveling, is het belangrijk om dingen op te splitsen in korte- en langetermijnoplossingen.

Op de korte termijn kunt u de verveling op kantoor met succes verslaan door uzelf gewoon bezig te houden. Hoe langer je actief nadenkt over verveling, hoe erger de dingen zullen worden, en het is altijd beter om iets te doen dan stil te zitten en na te denken over hoe oneerlijk de wereld is.

Misschien vraag je je collega's of ze hulp nodig hebben, je bureau herschikken of opruimen, je inbox opschonen of een nieuw project plannen, ook al heb je dat technisch gezien pas volgende maand nodig. Vermijd echter vooral afleidingen, want ze zijn een absolute moordenaar. Jezelf verliezen op Instagram zal je verlangen om absoluut alles behalve werk te doen alleen maar vergroten, en dat geldt voor elk sociaal netwerk en zelfs voor communicatie met mensen buiten het kantoor.

Het komt erop neer dat je je dag niet sneller zult voelen als je je verveelt en verveling voedt. Integendeel, hij heeft de nare gewoonte om de tijd met een tergende snelheid te laten bewegen. Het heeft geen zin om je te verzetten tegen bepaalde activiteiten die gedaan moeten worden, dus je kunt er net zo goed aan vasthouden.

Hoe verveling op de lange termijn tegen te gaan?

Verveling is vaak erger als we het gevoel hebben dat we niet echt leven. We hebben maar een bepaalde hoeveelheid tijd op deze planeet, en dingen doen die niet in de categorie 'leuk' vallen, kunnen ons prikkelbaar en zelfs boos maken.

Op de lange termijn hiermee omgaan is geen gemakkelijke taak, omdat het inhoudt dat je de verveling onder ogen moet zien en jezelf een aantal lastige vragen moet stellen. Als je je altijd verveelt op je werk, kan dit een goede indicatie zijn dat dit niet is wat je diep van binnen weet dat je zou moeten doen. Als dat het geval is, heb je twee opties; maak er het beste van of voer een grote verandering door.

Uw baan moet echter waarschijnlijk als een unieke situatie worden beschouwd. We kunnen niet zomaar elke activiteit veranderen, want dat is niet wat we zouden willen doen en we moeten allemaal talloze vervelende activiteiten doen.

Om verveling op de lange termijn echt aan te pakken, moeten we beginnen met het opnieuw bedraden van de geest. Wanneer die innerlijke tiran tegen je begint te schreeuwen en je aanspoort om de telefoon op te nemen en uit deze staat van flow te komen, moeten we leren om het te overwinnen. Een van de beste hulpmiddelen hiervoor is meditatie , een vorm van flow-staat op zich, maar een die ons ook helpt een gevoel van kalmte te creëren waardoor we kunnen terugvallen wanneer de hersenen in de vervelingsmodus gaan.