Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Werkplek organisatie voor meer productiviteit

07 februari 2024

Inzicht in de basisprincipes van werkplekorganisatie

Maar waar begint nu precies het organiseren van de werkplek en welke factoren worden vaak over het hoofd gezien?

1. De rol van een georganiseerde werkomgeving

De eerste stap bij het organiseren van een werkplek is het verwijderen van rommel. Een opgeruimde omgeving zorgt voor minder afleiding, bespaart tijd en maakt het makkelijker om je op taken te concentreren. Regelmatig opruimen van de werkplek, inclusief bureaus, opslagruimtes en digitale ruimtes, is essentieel. Het introduceren van een 'plaats voor alles en alles op zijn plaats'-filosofie zorgt ervoor dat werknemers minder tijd besteden aan het zoeken naar spullen en meer tijd aan productief werk.

2. Het belang van een ergonomisch ontwerp

Een ergonomisch ontworpen werkplek minimaliseert fysieke belasting en ongemak. Ergonomie betekent dat meubilair, zoals het E7 in hoogte verstelbare bureau van FlexiSpot, apparatuur en accessoires worden geselecteerd en ingericht om bij het lichaam en de bewegingen van de gebruiker te passen. Dit omvat verstelbare stoelen, de juiste hoogte van het beeldscherm en de plaatsing van het toetsenbord. Een ergonomische werkplek verhoogt niet alleen de productiviteit, maar vermindert ook het risico op werkgerelateerd letsel.

Geavanceerde organisatiestrategieën

Alleen het opruimen en herschikken van de werkplek is meestal niet genoeg om de productiviteit te maximaliseren. Hier zijn andere factoren die overwogen moeten worden:

1. De werkplek aanpassen aan individuele behoeften

Individuele aanpassing is de sleutel tot het optimaliseren van een werkplek voor productiviteit. Dit houdt in dat de werkruimte wordt aangepast aan individuele voorkeuren en werkstijlen. Sommige mensen geven bijvoorbeeld de voorkeur aan een minimalistische inrichting, terwijl anderen zich prettig voelen in een visueel stimulerende omgeving. Het personaliseren van je werkplek met items die het moreel verhogen, zoals planten of familiefoto's, kan ook de productiviteit verhogen.

2. Effectieve opbergoplossingen introduceren

Effectieve opbergoplossingen zijn essentieel voor een goed georganiseerde werkplek. Dit kan variëren van legplanken, laden zoals de stalen onderbouw lade S07 van FlexiSpot en kabelgoten zoals de bureau kabelgoot cmp051 van FlexiSpot tot digitale opbergsystemen. Goed gelabelde en gemakkelijk toegankelijke opbergsystemen besparen tijd en verminderen frustratie. Investeren in opbergoplossingen zoals FlexiSpot's TZ1-Bamboo driedelige bamboeset die zijn aangepast aan de specifieke behoeften van de werkplek is een slimme beslissing voor productiviteit op de lange termijn.

3. Technologie gebruiken voor meer efficiëntie

Tegenwoordig kun je niet meer om het gebruik van de nieuwste technologie voor productiviteit op de werkplek heen. Hieronder vallen projectbeheer tools, digitale agenda's en communicatieplatforms. Technologie kan workflows stroomlijnen, betere communicatie mogelijk maken en deadlines en planningen bijhouden, wat de productiviteit aanzienlijk verhoogt.

De werkomgeving verbeteren

Maar ook indirecte factoren zijn belangrijk voor de productiviteit en de tevredenheid van werknemers. Dit zijn factoren zoals de volgende:

1. Verlichting en luchtkwaliteit

De fysieke omgeving speelt een cruciale rol in de productiviteit. Optimale verlichting, bij voorkeur natuurlijk licht, bevordert de concentratie en vermindert vermoeidheid van de ogen. Ook een goede luchtkwaliteit en voldoende ventilatie zijn cruciaal voor het behoud van energieniveaus en concentratie. Investeren in goede verlichting en een schoon, goed geventileerd kantoor kan een grote impact hebben op de productiviteit.

2. Stiltezones en teamwerk plekken

Het creëren van ruimtes voor rustig, geconcentreerd werk en samenwerkingsruimtes kan de productiviteit aanzienlijk verhogen. Stille zones maken intense concentratie mogelijk, terwijl samenwerkingsruimtes ontworpen zijn voor brainstormsessies en teamvergaderingen. Door verschillende ruimtes te hebben voor verschillende soorten werk, kun je afleiding minimaliseren en de efficiëntie maximaliseren.

Tijdbeheer en workflowoptimalisatie

Een van de belangrijkste factoren voor het verhogen van de productiviteit in de organisatie is tijdbeheer en duidelijk gedefinieerde workflows.

1. Bepaalde taken prioriteit geven en duidelijke doelen stellen

Effectief tijdbeheer is de sleutel tot het verhogen van de productiviteit. Dit omvat het prioriteit geven aan taken, het stellen van duidelijke doelen en het creëren van realistische deadlines. Het gebruik van hulpmiddelen zoals takenlijsten of digitale taak managers kan helpen om prioriteiten en deadlines bij te houden.

2. Werkprocessen rationaliseren

Het analyseren en rationaliseren van werkprocessen kan leiden tot een aanzienlijke verhoging van de productiviteit. Denk hierbij aan het automatiseren van repetitieve taken, het reorganiseren van teamwork flows of het vereenvoudigen van goedkeuringsprocessen. Het regelmatig herzien en optimaliseren van werkstromen zorgt ervoor dat de werkplek efficiënt en productief blijft.

Persoonlijke ondersteuning voor werknemers

Een tevreden werknemer is het meest productief. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat werknemers zich op hun gemak voelen.

1. Pauzes en evenwicht tussen werk en privé aanmoedigen

Het aanmoedigen van regelmatige pauzes is essentieel om de productiviteit op peil te houden. Het nemen van korte pauzes gedurende de dag kan een burn-out voorkomen en de concentratie verbeteren. Het is ook belangrijk om een gezonde balans tussen werk en privé te bevorderen. Als werknemers zich uitgerust en in balans voelen, zijn ze eerder productief en betrokken.

2. Continu leren en ontwikkelen

Investeren in continu leren en ontwikkelen verhoogt de productiviteit. Het aanbieden van opleidingsmogelijkheden, workshops en middelen om vaardigheden te verbeteren verbetert niet alleen de individuele prestaties, maar komt ook de organisatie als geheel ten goede.

3. Een teamgerichte omgeving opbouwen

Een productieve werkplek wordt vaak gekenmerkt door sterk teamwork en communicatie. Het opbouwen van een team gerichte omgeving houdt in dat open communicatie, samenwerking en wederzijds respect tussen teamleden wordt gestimuleerd. Een ondersteunende team omgeving kan de collectieve productiviteit aanzienlijk verhogen.

Conclusie

Het organiseren van een werkplek om de productiviteit te verhogen is een inspanning met vele facetten. Het vereist een combinatie van ruimtelijke organisatie, technologische integratie, optimalisatie van de workflow en het bevorderen van een productiviteits bevorderende cultuur.