Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Werken aan een bureau - Dit zijn de meest voorkomende verwondingen

28 maart 2023

Dit zijn enkele van de meest voorkomende verwondingen aan bureauwerk. Ze kunnen rug- en nekpijn, hoofdpijn en polspijn omvatten.

Bureauletsel lijkt misschien een vreemd concept, maar het is eigenlijk een van de meest voorkomende vormen van letsel op de werkplek. Meer dan 60 procent van de verwondingen op de werkplek is te wijten aan verstuikingen en verrekkingen, meestal veroorzaakt door werkgerelateerde activiteiten.

De hele dag aan een bureau werken kan tot een aantal lichamelijke verwondingen leiden, maar er zijn manieren om dit te voorkomen. Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat ze optreden.

Let op je houding

Houdingsproblemen kunnen optreden wanneer het lichaam niet in zijn natuurlijke houding is. Dit kan gebeuren als iemand lang staat of zit, veel beweegt of geblesseerd is. Een slechte houding kan pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen veroorzaken. Het kan ook leiden tot andere verwondingen zoals rug-, nek- en hoofdpijn.

Langdurig zitten kan slecht zijn voor je houding, omdat het je rug- en nekspieren belast, wat kan leiden tot spiervermoeidheid.

Wanneer u zit of staat, krijgen uw spieren de zuurstof en voedingsstoffen die ze nodig hebben om optimaal te functioneren. Dit kan uw spieren na verloop van tijd verslijten, wat leidt tot verminderde mobiliteit en kracht.

Inactiviteit kan leiden tot stijfheid en pijn in de schouders, rug, nek en armen. In sommige gevallen kan dit zelfs hoofdpijn veroorzaken. Als uw werkruimte niet goed is ingericht, kunnen deze verwondingen erger worden.

Hoe te voorkomen

Het voorkomen van houdingsafwijkingen is belangrijk omdat ze kunnen leiden tot een reeks gezondheidsproblemen, waaronder pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen. Het is belangrijk om de oorzaken van een slechte houding te kennen en passende voorzorgsmaatregelen te nemen om dit te voorkomen.

Er zijn een paar manieren om spier- en gewrichtsblessures te voorkomen bij het werken aan een bureau, en een goede houding is essentieel.

Als je kunt, werk dan op een afstand waarbij je niet de hele tijd naar beneden hoeft te kijken. Een goede optie is om op een desktopcomputer te werken of uw laptop op een verhoogd oppervlak te plaatsen, zoals een tafel. Als alternatief kunt u een monitorbeugel zoals de D1D gebruiken  om een stapel boeken of een verstelbare laptopstandaard op te bergen.

Voor de meest comfortabele type-ervaring plaatst u uw toetsenbord hoog op een standaard of stoel met uw ellebogen comfortabel langs uw lichaam en uw onderarmen evenwijdig aan de vloer. Je kunt ook een voetensteun gebruiken om je voeten te ondersteunen als dat comfortabeler is.

Er zijn veel verschillende soorten ergonomische toetsenborden en stoelen ( BS9 ), sommige ontworpen om uw polsen en handen in een natuurlijke positie te ondersteunen en andere ontworpen om uw wervelkolom in een neutrale positie te houden.

Regelmatig pauzeren kan de pijn van bureauwerk helpen verminderen. Korte wandelingen buiten of in de buurt van kantoor, stretchen aan uw bureau of gewoon overdag opstaan, kunnen helpen.

Span uw ogen niet te veel

Computergebruik kan vermoeide ogen veroorzaken. Blootstelling kan worden veroorzaakt door het felle licht van de monitor, schittering van het scherm of belasting van de muis of het toetsenbord.

Lang naar een computerscherm kijken kan voor problemen zorgen doordat het licht van het scherm en van dezelfde afstand naar het scherm kijken vermoeiend kan zijn.

Je ogen zijn gewend om vanaf ongeveer 6 meter afstand naar dingen te kijken. Te lang van dichtbij naar je computerscherm staren kan je oogspieren belasten.

Hoewel er geen bewijs is dat langdurige oogvermoeidheid schadelijke effecten heeft op het gezichtsvermogen, kan het leiden tot wazig zien, hoofdpijn en tijdelijke bijziendheid.

Hoe te voorkomen

Computergebruik kan vermoeide ogen veroorzaken. Dit komt omdat het computerscherm helder is en de gebruiker er lang naar moet staren.

Het voorkomen van oogvermoeidheid is belangrijk om de productiviteit en kwaliteit van leven te behouden. Het is belangrijk om maatregelen te nemen om vermoeide ogen te voorkomen, waaronder het gebruik van een geschikte bril en lenzen, het regelmatig pauzeren en het gebruik van een computer met een goede schermresolutie.

Plaats uw computerscherm niet direct voor een raam of andere felle lichtbron om vermoeide ogen te voorkomen. Kantel uw scherm iets om schittering en breking te voorkomen.

Probeer, om vermoeide ogen te voorkomen, op enige afstand van uw scherm te gaan zitten en te focussen op objecten in de verte. Dit geeft je ogen een pauze van de spanning van nabijheid.

Probeer de instelling op ooghoogte of lager ( F6 ) om de helderheid van uw monitor te verlagen. Als u merkt dat uw zicht wazig is, of als u hoofdpijn heeft of moeite heeft met concentreren, heeft u mogelijk regelmatig oogonderzoeken en -testen nodig.

Verwondingen door laptops op het werk

Veel mensen hebben last van vermoeide ogen bij het gebruik van een computer. Dit komt doordat het licht en de schittering van de computer vaak te intens is voor de ogen van mensen. Bovendien gebruiken veel mensen hun computer lange tijd onafgebroken. Dit kan vermoeide ogen veroorzaken omdat de ogen harder moeten werken om te zien.

Er zijn een paar dingen die gedaan kunnen worden om oogvermoeidheid te voorkomen. Een van hen zit niet de hele dag naar computerschermen te kijken. Als je naar je computerscherm moet kijken, probeer het dan een korte tijd en neem dan een pauze. Zorg er ook voor dat u voldoende slaapt en dat u voldoende oogdruppels of zalven gebruikt.

Veel mensen verwonden hun polsen en ellebogen tijdens het werken op hun laptop. Het grootste risico is langdurig typen op het toetsenbord van een laptop. Typen op het toetsenbord van een laptop belast je polsen en ellebogen zwaar. U kunt ook uw polsen en ellebogen verwonden als u een laptop gebruikt in een ongemakkelijke of oncomfortabele houding.

Laptops komen steeds vaker voor op de werkplek, wat leidt tot meer bureauongevallen.

Laptops bestaan nog maar kort en worden vooral gebruikt om onderweg te werken of wanneer u niet achter een bureau zit. Ze zijn geweldig voor deze doeleinden, maar zijn misschien niet voor iedereen de beste keuze.

Er zijn verschillende redenen waarom laptops meer verwondingen veroorzaken dan gewone computers. Een reden is de nabijheid van het scherm en het toetsenbord.

De opstelling van het scherm en toetsenbord kan houdingsproblemen veroorzaken. Wanneer het scherm op ooghoogte staat, is het toetsenbord te hoog voor een comfortabele armhouding. Als het toetsenbord de juiste hoogte heeft voor je armen, moet je bukken om het te zien.

Laptops kunnen uw spieren en gewrichten zwaar belasten als u niet oppast. Het dragen ervan kan vermoeiend zijn en het is belangrijk om goed voor uw lichaam te zorgen als u van plan bent uw laptop voor langere tijd te gebruiken.

Voorkom verwondingen aan laptops tijdens het werken op kantoor

Als je kunt, probeer dan je laptop minder te gebruiken. Het is zelfs de moeite waard om te investeren in een desktopcomputer, zeker als je veel thuiswerkt. Dit kost je een paar euro meer, maar bespaart je op den duur een hoop hoofdpijn en rugpijn.

Gebruik invoer- en uitvoerapparaten die op uw laptop kunnen worden aangesloten om uw productiviteit te maximaliseren terwijl u vanuit huis werkt. Neem regelmatig een pauze en rek je uit. Lichaamsbeweging kan ook helpen de productiviteit te verhogen.

Als je van plan bent je laptop vaak te dragen, is het een goed idee om een rugzak of koffer met wieltjes te kiezen om de druk op je rug en schouders te verminderen.