Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Welke ergonomie certificaten zijn er beschikbaar?

26 december 2023

Ben je geïnteresseerd in ergonomie op de werkplek of in je dagelijks leven? Dan spelen ergonomische certificaten een belangrijke rol. Deze certificaten zijn onderscheidingen die door erkende organisaties worden toegekend aan producten of systemen die aan bepaalde ergonomische normen voldoen. Maar wat betekent dit precies voor jou?


Ergonomie beschrijft de wetenschap van het aanpassen van werk aan mensen. Het heeft als doel de veiligheid, het comfort en de efficiëntie in de werkomgeving te verhogen.


Of het nu gaat om de stoel waarop je zit, het bureau waaraan je werkt of zelfs de auto waarin je rijdt - ze kunnen allemaal een grote invloed hebben op je gezondheid en welzijn.


Dit is waar de verschillende ergonomische certificaten om de hoek komen kijken. Ze bieden een leidraad bij het kiezen van producten.


1. ErgoCert-certificering


De ErgoCert-certificering is als een kwaliteitslabel dat je vertelt: "Dit product is niet alleen comfortabel, maar ook goed voor je gezondheid." Dit certificaat wordt toegekend door de gerenommeerde Europese certificeringsinstantie ErgoCert en staat voor producten die ergonomische uitmuntendheid belichamen. Stel je voor dat je een bureaustoel of bureau kiest en dat je weet dat experts het doorgelicht hebben. Dit is precies wat de ErgoCert-certificering garandeert.


Deze certificering gaat veel verder dan een eenvoudige inspectie. Ze is gebaseerd op gedetailleerde wetenschappelijke normen en grondige analyses.


Wat vooral interessant is, is dat ErgoCert nauw samenwerkt met onderzoekers om op de hoogte te blijven van de nieuwste ergonomische bevindingen. Dit garandeert dat de gecertificeerde producten niet alleen de huidige trends volgen, maar echt gefundeerd en toekomstbestendig zijn.

Een ander voordeel van de ErgoCert-certificering is de betrokkenheid bij actueel onderzoek en ontwikkeling. Door samen te werken met wetenschappers en experts houdt ErgoCert altijd de vinger aan de pols als het gaat om ergonomische innovaties.


2. Campagne voor een gezonde rug


Een andere organisatie die ergonomische producten certificeert is Aktion Gesunder Rücken (AGR) e.V. Deze speelt een belangrijke rol bij het promoten van een voor de rug gezonde levensstijl. Met het felbegeerde certificaat erkent de AGR producten die een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid van de rug. Dit certificaat, dat wordt toegekend door een onafhankelijk panel van deskundigen uit verschillende medische specialismen, is een echt kwaliteitskeurmerk voor ergonomische producten.


Stelt u zich eens voor dat u op een bureaustoel zit die niet alleen comfortabel is, maar ook uw rug optimaal ondersteunt - een product met het AGR-certificaat biedt precies dat. Deze certificering is veel meer dan alleen een label; het is het resultaat van intensief onderzoek en strenge tests om ervoor te zorgen dat producten aan de hoogste ergonomische eisen voldoen.


De AGR-certificering heeft betrekking op een breed scala aan producten, van bureaustoelen en autostoelen tot matrassen en schoeisel. Elk van deze producten is zorgvuldig geanalyseerd en getest om er zeker van te zijn dat het specifiek de gezondheid van de rug bevordert. Voor mensen die vele uren per dag zitten of fysiek veeleisende activiteiten uitvoeren kan de keuze voor een AGR-gecertificeerd product een aanzienlijk verschil maken in hun dagelijks leven.


Wat de AGR-certificering zo speciaal maakt, is de link met medische expertise. Ze is gebaseerd op de nieuwste bevindingen op het gebied van ruggezondheid, wat consumenten helpt om weloverwogen beslissingen te nemen. Met een AGR-gecertificeerd product investeert u niet alleen in een hoogwaardig product, maar ook in uw gezondheid en welzijn.


In een tijd waarin we ons steeds meer bewust worden van onze gezondheid en ergonomie op het werk en in het dagelijks leven, biedt de AGR-certificering een betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde leidraad. Het maakt het eenvoudiger om producten te kiezen, zoals het elektrisch verstelbare E7-tafelonderstel, die niet alleen comfortabel zijn maar ook goed voor de gezondheid van de rug op de lange termijn.


3. BIFMA-certificering


Al bijna een halve eeuw staat de Commercial and Institutional Furniture Manufacturers Association, kortweg BIFMA, voor kwaliteit en vertrouwen in de kantoormeubelindustrie. Deze organisatie heeft zich tot taak gesteld werkplekken niet alleen comfortabeler en productiever, maar ook gezonder te maken. Daartoe heeft BIFMA een robuuste infrastructuur van technische en materiaalnormen gecreëerd, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke bevindingen. Deze standaarden brengen het beste van veiligheid, ergonomie en duurzaamheid samen.


BIFMA is niet alleen een ontwikkelaar en beheerder van standaarden; de organisatie speelt ook een belangrijke rol in de bewustwording van het belang en de toepassing ervan. De organisatie vereenvoudigt complexe richtlijnen in begrijpelijke en bruikbare formats en bevordert de levensduur en duurzaamheid van kantoormeubilair gedurende de gehele levenscyclus.


De voortdurende ontwikkeling, het onderhoud en de publicatie van veiligheids- en prestatienormen voor meubelproducten behoren tot de kernactiviteiten van BIFMA. Daarnaast is de organisatie actief betrokken bij de ontwikkeling van internationale meubelnormen, ziet ze toe op de naleving van nationale richtlijnen en informeert ze klanten over de relevantie van deze normen. In de wereld van kantoormeubilair is BIFMA daarom een onmisbare partner voor het creëren van een gezonde en efficiënte werkomgeving.


4. HFES 100-certificering


De HFES 100-certificering is een cruciaal onderdeel van het ontwerp van werkplekken waarin de mens centraal staat. Het is een initiatief van de Human Factors and Ergonomics Society en heeft als doel kantooromgevingen te ontwerpen die niet alleen functioneel zijn, maar ook de gezondheid bevorderen. Denk aan een bureau zoals het elektrisch verstelbare E5 bureau frame of het elektrisch verstelbare E7Q bureau frame met 4 poten dat op maat gemaakt kan worden. Dit is precies wat de HFES 100 certificering biedt - een werkomgeving die zorgt voor uw welzijn.


Wat deze certificering zo bijzonder maakt, is de wetenschappelijke achtergrond. Ze is gebaseerd op de nieuwste bevindingen in ergonomisch onderzoek en wordt voortdurend bijgewerkt om ervoor te zorgen dat de gecertificeerde producten voldoen aan de nieuwste trends en eisen. Voor organisaties betekent dit dat ze door te kiezen voor HFES 100-gecertificeerde producten niet alleen investeren in de gezondheid van hun teams, maar ook een omgeving creëren die de productiviteit en het welzijn bevordert.