Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Wat is het Procrustean-syndroom en hoe ermee om te gaan op het werk

04 mei 2023

Heb je ooit gehoord van het Procrustean-syndroom? Deze pathologie kan de oorzaak zijn van een schadelijke werkomgeving, daarom is het identificeren ervan de sleutel om te weten hoe er zo snel mogelijk mee om te gaan. In het artikel van vandaag vertellen we je waaruit het Procrustean-syndroom bestaat en waarom het negatief is in een werkcontext.

Volgens de Griekse mythologie was Procrusteans een personage dat de aandacht trok vanwege zijn vriendelijke en aanhankelijke houding ten opzichte van reizigers. Hij was altijd aardig voor ze, zo aardig zelfs dat hij hun zijn huis aanbood als onderkomen voor het geval ze het nodig hadden. Onder dat welwillende uiterlijk ging echter een ietwat sinister gedrag schuil. 'S Nachts ging hij naar het bed waar de bezoekers lagen te rusten en keek of ze erin pasten. Anders nam hij zijn toevlucht tot de meest sadistische praktijken: hij sneed hun hoofd, voeten of ledematen af totdat ze perfect in het bed pasten.

Wat is het Procrustean-syndroom?

Mensen met het Procrustean-syndroom wijzen alles af wat opvalt of opvalt. Ze zijn vrienden van "hun verliezen beperken" in de figuurlijke zin van het woord, dat wil zeggen, ze hebben de neiging om in opstand te komen tegen degenen die afwijken van het gewone. Natuurlijk projecteren degenen die lijden aan het Procrustean-syndroom ongemak op de mensen om hen heen, waardoor de omgeving onadembaar wordt. Het is niet verrassend dat ze vijanden zijn van vooruitgang en vooruitgang, en daarom hebben ze de neiging degenen die van plan zijn vooruit te komen, te laten struikelen.

Het Procrustean-syndroom kan in elke omgeving of omgeving voorkomen, zelfs in een werkcontext. In deze omgeving kan het gebeuren dat u een partner heeft met deze pathologie die uiteindelijk de omgeving vergiftigt. Wat zijn de kenmerken van een persoon die aan dit syndroom lijdt?

  • ze hebben geen empathie
  • Ze zijn zeer competitief
  • Ze voelen zich bedreigd door het succes van een ander
  • Ze zijn jaloers en richten zich op het in diskrediet brengen van degenen die opvallen of succesvol zijn.
  • Ze streven ernaar om steun te krijgen en zo degenen die zij als concurrenten beschouwen, af te weren
  • De beslissingen die ze nemen zijn radicaal

Hoe het Procrustean-syndroom de werkomgeving beïnvloedt

De eerste die door deze psychologische pathologie wordt getroffen, is precies wie eraan lijdt. Deze arbeiders leven in angst voor het succes van anderen en voelen zich bedreigd. Daarom zullen ze niet stoppen totdat ze in diskrediet zijn gebracht. Dit vertaalt zich natuurlijk in enorm leed voor hen en ongemak bij het zien van andere professionals die hun terrein veroveren. Uiteraard heeft dit soort gedragingen ook consequenties voor de rest van de medewerkers.

Allereerst zorgen werknemers met het Procrustean-syndroom voor een slechte sfeer, omdat spanningen tussen collega's voelbaar zijn. Evenzo zijn het mensen die vooruitgang verhinderen, omdat ze voortdurend struikelen, wat betekent dat vooruitgang in de zakelijke omgeving langzamer gaat. In het geval dat ze teamleider worden, oefenen ze dit leiderschap niet op een gezonde manier uit, omdat ze positieve veranderingen voorkomen. Zelfs hun vraagniveau kent misschien geen grenzen, zelfs als ze weten dat ze om het onmogelijke vragen.

Maar er is veel meer, aangezien werknemers met het Procrustean-syndroom zich laten meeslepen door hun vooroordelen en zelfs te veel subjectiviteit toepassen op de rapporten zodat ze passen bij hun standpunt. Deze pathologie kan ertoe leiden dat ze collega's met een andere mening vernederen.

Wat te doen als u wordt geconfronteerd met een werknemer met het Procrustean-syndroom

Een bedrijf is een heterogene entiteit, dus het is niet verwonderlijk dat er enkele werknemers zijn met het Procrustean-syndroom. Het eerste is om vast te stellen dat u deze pathologie daadwerkelijk heeft. Dan is het makkelijker om te handelen. Hier zijn enkele aanbevelingen om om te gaan met werknemers die dronken zijn en een slechte omgeving in het bedrijf creëren.

  • Het hebben van dit soort werknemers in het bedrijf kan ertoe leiden dat echt talent vertrekt. Het eerste advies dat we dan ook kunnen geven is om tijdens het personeelsselectieproces zoveel mogelijk te filteren om te voorkomen dat deze mensen een plek in de organisatie krijgen.
  • Als je een baas bent, is het belangrijk dat je grenzen stelt aan hun houding en natuurlijk een waarschuwing geeft als je denkt dat ze te ver gaan.
  • Natuurlijk moet worden voorkomen dat deze werknemers leidinggevende posities bereiken, aangezien hun manier van werken niet de gezondste of beste is voor het bedrijf.
  • In extreme gevallen kan er geen andere oplossing zijn dan deze werknemer te ontslaan, aangezien hij verantwoordelijk kan zijn voor een braindrain in het bedrijf.

Het Procrustean-syndroom kan welig tieren in uw bedrijf. Het is essentieel om hun kenmerken te herkennen om te weten hoe verder te gaan, of u nu hun baas bent of een collega.