Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Wat is beter? De Ikea Järvfjället of de FlexiSpot BS1B

27 mei 2022

Als je een kantoorbaan hebt en de hele dag zit, breng je je gezondheid in gevaar. Het risico op rugklachten, problemen met de bloedsomloop in de benen en zwaarlijvigheid is bijzonder groot als je geen ergonomische bureaustoel gebruikt. 

Daarom mag je niet krenterig zijn bij de aanschaf van een ergonomische bureaustoel. We hebben onze bestseller, de ergonomische bureaustoel met rugsteun BS1B van FlexiSpot hieronder vergeleken met het vergelijkbare en ietwat goedkopere model Järvfjället van IKEA. Je zult snel inzien waarom het niet zo'n goed idee is om geld te besparen op een ergonomische bureaustoel.Wat is een ergonomische stoel?

 

Voordat we in detail ingaan op de twee bureaustoelen, willen we eerst uitleggen wat een ergonomische bureaustoel is en wat hem ergonomisch maakt. Ergonomie is een wetenschap die het menselijk werk bestudeert. Men spreekt ook wel eens van biotechnologie. De onderzoekers kijken hoe voorwerpen kunnen worden ontworpen en gerangschikt om een veilige en gezonde interactie met de gebruiker mogelijk te maken.

 

Laten we het voorbeeld van de ergonomische stoel gebruiken om te illustreren wat dit betekent. Dit is een stoel, ontworpen om het menselijk lichaam optimaal te ondersteunen. De ontwerpers houden rekening met houding, comfort, ondersteuning van het lichaam en gezondheid.  

 

Wat maakt een stoel "ergonomisch"?

 

Ergonomische bureaustoelen hebben verschillende functies die de lichaamshouding ondersteunen of zelfs verbeteren. Maar de beste ergonomische bureaustoel zal je niets helpen als je er niet goed op zit.  

 

Wat de stoel ergonomisch maakt, ben jijzelf, door een optimale houding aan te nemen. En zo moet die eruit zien:

 • Ga op een armlengte afstand van je monitor zitten. De bovenrand van het scherm moet zich op ooghoogte bevinden. 

 • Zit rechtop en ontspannen, zonder achterover te leunen. Houd je hoofd recht zodat je nek niet wordt belast.

 • Je onderarmen moeten parallel aan de vloer zijn.

 • Beide voeten staan plat naast elkaar op de grond. Om een goede bloedcirculatie mogelijk te maken, mag je ze niet kruisen.

 • De rand van de stoel mag de achterkant van je knieën niet raken. Een goede ergonomische stoel heeft een zitting die je voor dit doel naar voren of naar achteren kunt verplaatsen.  

 • De dijen moeten ook evenwijdig zijn met de vloer en mogen het tafelblad niet raken. 

 

Redenen voor een ergonomische bureaustoel

 

Als je nog geen ergonomische stoel gebruikt, bijvoorbeeld omdat je in een thuiskantoor werkt, volgen hier enkele belangrijke argumenten waarom je er toch een zou moeten aanschaffen. 

 

1. Je voorkomt houdingsproblemen

 

Als je veel uren per dag zit, moet je aan je houding denken. Wanneer je een keukenstoel gebruikt, heb je de neiging voorover te leunen. De oorzaak hiervan is dat de rugleuning niet de optimale hoogte heeft.  

 

Een ergonomische bureaustoel verhelpt dit euvel door niet alleen de rugleuning hoog genoeg te maken. Door zijn doorlopende ontwerp met rondingen ondersteunt hij ook de natuurlijke houding. Je ruggengraat is immers niet perfect recht. 

 

2. Je verhoogt je productiviteit

 

De optimale bureaustoel zorgt ervoor dat je je comfortabel voelt en geen pijn hebt. Dit betekent dat je niet afgeleid wordt en je humeur beter is. Je bent dus productiever en veerkrachtiger. 

 

3. Je vermindert pijn en spanning

 

De meest voorkomende pijnen bij mensen die op kantoor werken, komen voor in de rug en de nek. Dit resulteert in hoofdpijn waardoor je je nog slechter gaat voelen. Normale stoelen zoals je keukenstoel ondersteunen de vorm van je lichaam niet, dus na een tijdje probeer je een comfortabele houding te vinden. Dit veroorzaakt een slechte houding en spanning. 

4. Je vermindert de druk op je heupen

 

Wanneer je zit, krijgen je heupen het zwaar te verduren. Je lichaam is immers niet "ontworpen" voor deze houding. Daarom is het niet ongewoon dat pijn in de heup optreedt of zich verderzet als ongemak in de onderrug. In werkelijkheid komen sommige soorten rugpijn dus uit de heupen. 

 

Ergonomische bureaustoelen hebben een optimale zitdiepte en een ideaal gestoffeerde zitting, zodat de heup wordt ontlast. 

1. Aanpasbaarheid van de stoel

 

Kantoormeubilair moet flexibel zijn, zodat het kan worden aangepast aan de behoeften van elke werknemer. Als je voor elke werknemer een andere stoel moet kopen, heeft dat al snel gevolgen voor het budget.

 

Hoe meer aanpassingen je aan een bureaustoel kunt doen, hoe beter. Je moet de zithoogte kunnen verstellen, evenals de zitdiepte, de rugleuning en de armleuningen. Idealiter zou je ook de neksteun moeten kunnen verstellen, zoals het geval is met de Backsupport bureaustoel BS1B van FlexiSpot

2. Minder ziekteverzuim

 

Zit je te lang in de verkeerde houding, dan kun je ernstige houdingsschade oplopen. Deze leidt soms zelfs tot een operatie en langdurige revalidatie. 

 

Zelfs als er geen operatie nodig is, zul je je niet goed voelen en dus vatbaarder zijn voor ziekte. Wie pijn heeft bij het zitten, maar de hele dag in deze houding moet doorbrengen, voelt zich snel ongelukkig. Dit kan zich zelfs ontwikkelen tot psychische klachten zoals depressie en angst. 

 

FlexiSpot BS1B in vergelijking met Ikea Järvfjället

 

Beide stoelmodellen beweren bijzonder ergonomisch te zijn en dus goed voor je gezondheid. Maar hoe zijn ze echt te vergelijken? Hier volgt een overzicht van de belangrijkste functies, voor- en nadelen van beide modellen. 

 

FlexiSpot BS1B

Ikea Järvfjället

€ 259,99

€ 199,-

Draagvermogen 125 kg

Draagvermogen 110 kg

Zitbreedte 60 cm

Zitbreedte 52 cm

Zitdiepte 50 cm

Zitdiepte 46 cm

Zithoogte min. 44 cm

Zithoogte min. 45 cm

Hoofdsteun 115 - 124 cm

Niet verstelbaar

Zithoogte max. 53 cm

Zithoogte max. 56 cm

Gratis verzending

Plus verzendkosten

Eenvoudige montage

Montage vereist

Voordelen

 • In hoogte verstelbare en kantelbare hoofdsteun

 • Hoogwaardige afwerking

 • Ademende nylon bekleding

 • Geïntegreerde ondersteuning voor de natuurlijke kromming van de wervelkolom

 • Eenvoudige en uitgebreide afstelling van alle onderdelen

 • Slijtvast zitkussen in ademend materiaal

 • Verstelbare armleuningen

 • Zachte PU-wielen voor gevoelige vloeren

 • Brede en diepe zitting

 • Redelijke prijs

 • Incl. verstelbare lendensteun

 • Verstelbare zitting

 • Testmogelijkheid in de winkel

Nadelen

 • Alleen online beschikbaar

 • Niet mogelijk te testen vóór aankoop (wel retourgarantie)

 • Vaste hoofdsteun

 • Laag maximaal gebruikersgewicht

 • Alleen schommelend mechanisme

 • Goedkoop vakmanschap

 • Weinig instelmogelijkheden

 • Armleuningen niet in hoogte verstelbaar

 • Harde wielen

 • Zittingoppervlak niet erg slijtvast

 

Conclusie

 

De ergonomische bureaustoel van Ikea overtuigt niet omdat hij weinig verstelmogelijkheden heeft. Een hoofdsteun die in hoogte kan worden versteld en kan worden gekanteld, is belangrijk om je hoofd steeds recht te houden en zo nek- en schouderpijn te vermijden.

 

Bovendien laat de stabiliteit van de Järvfjället veel te wensen over en lijkt een uitlijning tot 110 kg last wat vergezocht. Als je kijkt naar het prijsverschil van slechts 60 euro bij de volledig ergonomische en kwalitatief hoogstaande BS1B van FlexiSpot, krijg je veel meer op het vlak van stoel en bovendien een aantrekkelijker design dan de Ikea Järvfjället.