Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Wat goed slapen voor u kan doen

01 september 2022

Wij hebben allemaal slaap nodig. Alle volwassenen hebben elke nacht ongeveer acht uur nodig. Maar slechts weinigen van ons krijgen ook echt consequent zoveel slaap.

 Hier volgen enkele van de voordelen van een goede nachtrust.

#1 Houdt uw hart gezond

Slaapgebrek kan uw risico op hoge bloeddruk en coronaire hartziekten verhogen en de kans op een beroerte doen toenemen.

 Wanneer wij slapen dalen onze hartslag en bloeddruk op natuurlijke wijze, dit helpt ons hart en de rest van ons lichaam uit te rusten en te herstellen.

 Maar als u niet genoeg slaapt, schakelt uw sympathisch zenuwstelsel - uw vecht- of vluchtreactie - niet uit. Dit betekent dat uw hartslag en bloeddruk niet dalen. Uw lichaam zal hormonen zoals adrenaline gaan vrijgeven om u alert te houden. Deze alertheid en hoge bloeddruk werken dan door tot de volgende dag.

 Als u echter voldoende rust krijgt, kan uw lichaam zich herstellen. Uw hartslag daalt, uw bloeddruk wordt lager en het kan de kans verkleinen dat u vetafzettingen in uw slagaders krijgt.

De juiste hoeveelheid slaap krijgen houdt ook verband met het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel (suiker). Slaapgebrek gedurende zelfs maar één nacht kan leiden tot een toename van de insulineresistentie, wat betekent dat die minder effectief is. Als dit op lange termijn zo doorgaat, kan het mogelijk tot diabetes leiden.

Het is echter niet allemaal slecht nieuws, want als we de juiste hoeveelheid slaap krijgen (ongeveer 8 uur per nacht), kan ons lichaam zich herstellen. Met elke nacht van goede slaap zal de kans om deze aandoeningen te ontwikkelen afnemen, tot het weer normaal is.

#2 Verbetert uw aandacht en concentratie

Iedereen weet dat als u goed slaapt, u zich energieker zult voelen aan het begin van de dag.

Maar een goede nachtrust geeft ook uw hersenen energie.

Wanneer wij niet lang genoeg diep slapen, wordt het herstellende werk dat ons lichaam en onze geest gedurende de nacht verrichten, belemmerd.

Dit kan leiden tot een verminderde aandacht spanne, concentratieproblemen en een vermindering van uw risico-inschatting en reactietijd. Dit kan kritisch zijn, bijvoorbeeld bij het autorijden.

#3 Zorg voor uw geestelijk welzijn

Een goede slaap is niet alleen goed voor de hart- en hersenfunctie, maar heeft ook psychologische voordelen.

Wanneer stress of bezorgdheid u 's nachts wakker houdt, voelt het lichaam een bedreiging en laat het adrenaline vrijkomen. Adrenaline zet de vecht- of vluchtreactie in het lichaam in werking, waardoor de stress toeneemt. Het cortisolgehalte (het voornaamste stresshormoon) stijgt dan eveneens. Zo ontstaat een vicieuze cirkel van door adrenaline aangewakkerde stress.

Proberen een vaste bedtijdroutine te volgen kan helpen. "Afkoelen" voor u gaat slapen kan het cortisolgehalte verlagen. Dit kan zijn het afwerken van uw nachtelijke huidroutine of een kwartiertje lezen voor u naar bed gaat. Het verminderen van cortisolpieken zal uw slaap helpen verbeteren.

#4 Verbetert de kracht van uw immuunsysteem

Wij weten allemaal dat wij ons door vermoeidheid en stress vaak uitgeput en ziek kunnen voelen.

Een gebrek aan slaap kan de kracht van uw immuunsysteem verminderen. Het immuunsysteem is verantwoordelijk voor het bestrijden van ziekteverwekkers (micro-organismen die ons schade toebrengen) en slaap helpt het om uit te rusten en te herstellen. Daarom voelen wij ons, wanneer wij ziek zijn, vermoeider en hebben wij meer slaap nodig.

Slaap helpt het immuunsysteem bij het opsporen en vernietigen van ziekteverwekkers, zoals die welke de gewone verkoudheid veroorzaken. Het helpt diezelfde cellen ook de vorm van de ziekteverwekker te onthouden, wat voor ons lichaam van essentieel belang is om met de ziekteverwekker om te gaan als wij er weer mee in aanraking komen.

Een goede nachtrust is van essentieel belang om dit systeem optimaal te laten werken en ons gezond te houden.

#5 Behoud van een gezond gewicht

Er is een verband tussen de hoeveelheid slaap die wij krijgen en ons gemak om een gezond gewicht te behouden.

Wetenschappers hebben beweerd dat slaap en gewicht met elkaar in verband staan wegens de adrenaline- en cortisolhormonen. Deze hormonen geven het signaal af dat het lichaam meer energie nodig heeft om stresssituaties aan te kunnen. Dit kan vaak tot overeten aanzetten.

Aangezien deze overtollige stresshormonen het lichaam aanzetten tot een vecht- of vluchtreactie, wordt meer van het gegeten voedsel opgeslagen om zich voor te bereiden op de volgende stressvolle situatie. Naarmate meer voedsel als vet in het lichaam wordt opgeslagen, wordt het moeilijker om een gezond gewicht te behouden.

Er zijn nog veel meer voordelen van goed slapen.

Slaap is van vitaal belang voor ons dagelijks functioneren, zowel voor onze geestelijke als onze lichamelijke vermogens.

De National Sleep Foundation beveelt volwassenen aan tussen de zeven en negen uur per nacht te slapen. Jongeren hebben nog meer slaap nodig om te kunnen groeien en herstellen.

Goede bedtijdroutines zijn in verband gebracht met een betere slaapkwaliteit. Begin te genieten van de diepe gezondheidsvoordelen van een goede slaap door een afkickroutine voor het slapengaan te maken en u daaraan te houden - geniet van een huidroutine voor het slapengaan, lees een boek of mediteer.