Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Wandelen kan geweldige dingen doen voor je mentale gezondheid

21 juli 2022

Ah, het buitenleven! Prachtig uitzicht, frisse lucht en voedsel voor de ziel. Of je nu bergen beklimt of een pad baant door het park bij je in de buurt, wandelen biedt veel voordelen voor iedereen die eraan deelneemt.

Wandelen is ongelooflijk goedkoop, zo niet gratis. De meeste wandelroutes zijn gratis, vooral in openbare bossen of parken. En hoewel sommige populaire groene locaties een vergoeding vragen, zijn dagpassen relatief goedkoop, zeker als je er met een groep naartoe gaat.

Wandelpaden zijn gemakkelijk te vinden en voor iedereen toegankelijk. Er zijn veel apps en websites waar je je locatie of postcode kunt invoeren en in een paar seconden een lijst van routes in de buurt kunt krijgen, gefilterd op moeilijkheidsgraad, afstand in kilometers en beoordeling. Veel online wandelaars tonen zelfs foto's van elke wandelroute. Zelfs als je in een grootstedelijk gebied woont, zijn er waarschijnlijk parken in de stad met lange of korte wandelpaden.

Een ander groot voordeel: je hebt geen speciale uitrusting nodig om te wandelen, alleen comfortabele schoenen en een waterfles. Als je niet geïnteresseerd bent in een inspannende tocht met lange kilometers of grote hoogteverschillen, heb je geen training vooraf nodig.

Wandelen is goedkoop, gemakkelijk toegankelijk en vereist geen speciale vaardigheden of opleiding. En wandelen is niet alleen makkelijk om te doen, het kan ook een enorme invloed hebben op je geestelijke gezondheid. Hier zijn vier eenvoudige manieren waarop wandelen je geestelijke gezondheid kan verbeteren.

1. Lichamelijke gezondheid beïnvloedt geestelijke gezondheid

Wandelen is een work-out die je in je dagelijkse routine kunt opnemen en die minder saai en eentonig is dan naar de fitness gaan. Als je wandelen tot een onderdeel van je levensstijl maakt, kan dat een langdurig effect hebben op je lichamelijke gezondheid, aangezien lichaam en geest nauw met elkaar verbonden zijn. Elke investering in je lichamelijke gezondheid is ook een investering in je geestelijke gezondheid.

2. Tijd voor zelfreflectie

Er is waarschijnlijk geen betere gelegenheid om je gedachten te verwerken dan wanneer je aan het wandelen bent. De endorfine die vrijkomt tijdens het sporten zal je gedachten eerder in een positieve richting sturen, wat veel gezonder is dan piekeren terwijl je probeert in slaap te vallen. Als je worstelt met negatieve gedachten, is de beste tijd om daarmee om te gaan wanneer je bezig bent met een weinig inspannende activiteit zoals wandelen of hiken. Natuurlijk is het belangrijk om deze gedachten met je professionele hulpverlener te bespreken, maar ze in je vrije tijd aanpakken is ook een deel van het werk.

Bovendien kan het gemak en het ritme van het lopen je helpen je geest vrij te maken van afleidende gedachten en je meditatief te concentreren op de dingen die het belangrijkst zijn. Als je in de natuur bent, kun je ongelooflijk veel over jezelf nadenken. Misschien krijg je een nieuw perspectief of vind je een gevoel van rust dat je lange tijd hebt gemist.

3. Een pro-sociale activiteit

In de wereld van de geestelijke gezondheidszorg hoor je vaak de term "pro-sociale activiteit". Zo noemen professionals in de geestelijke gezondheidszorg activiteiten die leuk zijn en een positieve invloed hebben op de geestelijke en lichamelijke gezondheid van een persoon. Naar een yogales gaan is een pro-sociale activiteit, terwijl naar een bar gaan als je nuchter probeert te blijven geen pro-sociale activiteit is. Eenvoudig samengevat: Wandelen is een activiteit die je het goede gevoel geeft dat je iets leuks hebt gedaan zonder je geestelijke gezondheid in gevaar te brengen.

Wandelen is ook een geweldige manier om pro-sociale mensen te ontmoeten of tijd door te brengen met de mensen in je leven die je steunen. Alleen wandelen is misschien meer beschouwend, maar als je een nieuw pad verkent, is het altijd veiliger om met een partner te gaan. Nodig een vriend uit om je te steunen in je nuchterheid, of word lid van een club. Wandelclubs zijn wijdverbreid en er zijn clubs voor elk niveau, van beginners tot avonturiers. Zoek een club waar je je goed bij voelt, ze zullen blij zijn je te hebben!

4. Een sterker zelfvertrouwen

Wanneer je werkt aan je geestelijke gezondheidsdoelen, kan het vaak voelen alsof successen en vooruitgang moeilijk te behalen zijn en het hele proces te overweldigend is. Deze uitdagingen kunnen iemand echt uitputten en zijn zelfvertrouwen aantasten. Wandelen kan je helpen deze onzekerheden en tegenslagen te overwinnen en je een positieve indruk van jezelf te geven. Wanneer je een lange tocht aflegt of op de top van een berg staat, zal het gevoel van ontoereikendheid verdwijnen.

Wees je altijd bewust van je veiligheid tijdens het wandelen. Neem daarom altijd voldoende water en voedsel mee, blijf op het gemarkeerde pad en wandel indien mogelijk met een partner. Let op het weer, kleed je goed aan en wandel alleen bij daglicht met goed zicht.

5. Dankzij een versterkte geestelijke gezondheid leer je dingen te relativeren

In het algemeen kan wandelen verbazingwekkende dingen doen voor je welzijn en geestelijke gezondheid. Hoewel het het beste is om een psycholoog te raadplegen als je geestelijke gezondheidsproblemen hebt, kan wandelen deel uitmaken van je dagelijkse werk om je geestelijke gezondheid en nuchterheidsdoelen te bereiken. Omdat wandelen zo eenvoudig en toegankelijk is, en tal van fysieke, sociale en psychologische voordelen heeft, zul je zeker genieten van de ervaring en steeds terugkomen voor meer. En als je toch bezig bent, maak dan een paar mooie foto's van je wandelingen om jezelf aan deze prestaties te herinneren.