Gratis bezorging in NL en BE
Code: ZOMER10 | 10% korting voor alle
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Waarop moet je letten bij het plaatsen van je scherm?

30 juni 2022

In het vorige artikel hebben we het gehad over een aantal zaken waarmee je rekening moet houden bij de plaatsing van je computerscherm. Deze zorgen er niet alleen voor dat je rustig en productief kunt werken, maar ook dat je je gezondheid en welzijn daarbij niet verwaarloost.

 

Nu gaan we dieper in op het thema.Dubbele monitorarmEen dubbele monitorarm kan, in tegenstelling tot een eenvoudige ergonomische monitorsteun, twee monitoren dragen in plaats van slechts één. Hij biedt dezelfde voordelen als een ergonomische monitorsteun, maar wat deze monitorarm bijzonder maakt, is het dubbele aspect. In de professionele wereld is het de laatste tijd gebruikelijker geworden om ten minste twee monitoren te gebruiken. Dual-monitoring maakt een gebruikerservaring mogelijk die vergelijkbaar is met die van één enkele ultrabrede monitor. Deze trend heeft zich doorgezet en studies hebben aangetoond dat dergelijke configuraties de prestaties van de gebruiker verbeteren.Ergonomisch gezien moeten configuraties met twee monitoren op dezelfde manier worden behandeld als hun tegenhangers met één monitor: de juiste plaatsing, afstand en hoek zijn nog steeds even belangrijk. Over het algemeen is de belangrijkste factor voor een goede ergonomie met twee monitoren de gebruiksverhouding tussen de twee monitoren. Wie beide schermen gelijkelijk gebruikt, moet ze als één behandelen en ze allebei met het hoofd recht en een armlengte uit elkaar plaatsen. 

 

Wie het ene beeldscherm aanzienlijk meer gebruikt dan het andere, moet het meest gebruikte beeldscherm op de voorgrond plaatsen. Daartoe moet de primaire monitor de juiste kijkafstand houden. Het tweede beeldscherm moet ongeveer dezelfde regels volgen, maar onder een hoek die je dominante oog begunstigt. 

 

Een twee-armige monitor, met name de modulaire M13-Dual monitorarm van FlexiSpot kan bij deze berekening van groot nut zijn. 

 

 

Met welke andere factoren moet ik rekening houden bij het plaatsen van de monitor?

 

Schittering en reflectie

Kijkhoek en afstand zijn niet de enige factoren waarmee je rekening moet houden bij de plaatsing van een scherm. Zelfs als de plaatsing van een computerscherm perfect is voor je lengte, houdt dit geen rekening met de effecten van externe lichtbronnen. Als je niet op de ramen en andere lichtbronnen let, kun je last krijgen van schittering of reflectie. In bepaalde situaties raken je ogen vermoeid, niet alleen door de weerkaatsing, maar ook door de positieveranderingen die je zou kunnen aanbrengen om ze te vermijden. Je kunt verschillende dingen doen om schittering te verminderen. Ten eerste kun je het scherm schuiner zetten om de effecten van bovengrondse bronnen te verminderen. Om schittering van ramen te voorkomen, plaats je je scherm in een hoek van 90 graden ten opzichte van ramen in de buurt. Je kunt ook jaloezieën gebruiken. Ten slotte kun je de aanwezigheid van schittering gemakkelijk opsporen door je scherm uit te zetten. Immers, als er schittering is, zie je die overal op je verduisterde scherm. Als je al het mogelijke hebt gedaan om schittering tegen te gaan en ze is er nog steeds, dan heb je misschien een accessoire nodig. Filters tegen weerkaatsing of verblinding zijn er in vele afmetingen en vormen. 

 

Lettergrootte

Zelfs als je computerscherm zich op de juiste afstand bevindt van waar je zit, heb je misschien geen rekening gehouden met de invloed van de lettergrootte. Zelfs als al de rest perfect is, zou je soms willen dat het scherm wat dichterbij was, zodat je comfortabeler kon lezen. In dat geval moet je overwegen je lettergrootte te wijzigen. 

Eerst en vooral moet je onthouden dat het vergroten of verkleinen van de lettergrootte altijd gunstiger is voor je ogen dan het veranderen van de kijkafstand en de positie op het scherm. Als vuistregel geldt dat de lettergrootte die voor je ogen het beste is, ongeveer driemaal zo groot is als het kleinste lettertype dat je kunt lezen.

 

Helderheid

Kijkhoek en afstand zijn belangrijk, maar nog meer de visuele kwaliteit van het scherm. Dit aspect omvat helderheid, contrast en resolutie. In het algemeen moet de helderheid van je scherm overeenkomen met de helderheid van de omgeving waarin het wordt geplaatst.In een omgeving met een hoog contrast, waar je te maken krijgt met ongelijkmatige helderheid, is er een groter risico op vermoeide ogen, lichamelijke vermoeidheid en hoofdpijn. Om deze effecten te voorkomen, let je gewoon op hoe de helderheid van je werkruimte verandert gedurende de dag en pas je je instellingen overeenkomstig aan.

 

Ergonomische bureaustoel

Ook als je niet in een klassieke stoel zit met een harde rugleuning, een draaistoel of een La-Z-Boy, gelden toch dezelfde basisregels voor een gezonde zithouding.

 

Allereerst moet je rug recht zijn, schouders naar achteren, voeten plat en knieën in een hoek van negentig graden. Als je lange tijd achter de computer zit, zorg er dan voor dat je heupen gelijk liggen met de rest van je lichaam voor de best mogelijke ondersteuning.Ondanks de strenge eisen die aan de zithouding worden gesteld, moet je absoluut voor een goed comfort te zorgen. Armleuningen, bijvoorbeeld, kunnen helpen je schouders te ontspannen en in de gewenste positie te houden. Ook extra rug- en zitkussens helpen je hele rug te ondersteunen. Het is echter het beste om een ergonomische bureaustoel aan te schaffen, zoals de BS10. Deze zal je helpen een gezondere zithouding te bereiken en je beschermen tegen chronische rugpijn.

 

Zoals we allemaal in ons leven hebben gehoord, is een goede houding essentieel.

 

Toetsenbord

 

Een toetsenbord heeft veel meer invloed dan je zou denken. Het is niet alleen het invoerapparaat van de computer, maar het heeft ook een grote impact op de houding van je armen, polsen, ellebogen, schouders en rug. Daarom moet je alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat je ellebogen niet meer dan negentig graden van je af staan.

Daartoe moet je toetsenbord zo dichtbij of zo ver weg staan als nodig is. Hoewel je er natuurlijk voor moet zorgen dat het toetsenbord recht voor je ligt en niet in een onduidelijke positie, moet je de plaatsing aanpassen aan het deel van het toetsenbord dat je het meest gebruikt. Om dit probleem op te lossen, kiezen veel gebruikers voor toetsenbordhouders, -films of kapjes (keycaps).

Als we je aandacht hebben gevestigd op het belang van ergonomie, kun je onze blog over werkplekoplossingen bezoeken voor meer informatie over hoe je je werkomstandigheden kunt verbeteren.