Gratis bezorging in NL en BE
Code: ZOMER10 | 10% korting voor alle
Tot 10 jaar garantie

Waarom je niet meer moet kijken naar het nieuws

07 juli 2022

Laten we starten bij de Covid-19 pandemie, vandaar naar de oorlog in Oekraïne, laten we even stilstaan bij de opwarming van de aarde, vervolgens de apenpokken en dan opnieuw corona ... Het ene horrorverhaal volgt het andere op, het raakt ons allemaal diep en maakt de meesten van ons bang. Velen van ons zitten aan de televisie gekluisterd om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Maar heb je er ooit over nagedacht wat dit je oplevert? Al deze drama's en enge gebeurtenissen zullen je geen goed doen. En je kunt ze ook niet veranderen. 

We willen niet zo ver gaan om te zeggen dat er de laatste jaren in de media sprake is van angstzaaierij. We suggereren niet dat het een ziek systeem is om mensen onder controle te houden; dat zouden we nooit doen. Maar misschien heb je zelf één ding gemerkt als de gedachte opkomt: "Het is niet meer om aan te horen!" En dit heeft niets te maken met onwetendheid. Onze geestelijke gezondheid lijdt eronder. 

Dus denk even na over de volgende punten waarom je nu zou moeten stoppen naar het nieuws te kijken.

1. Het is schadelijk voor je geestelijke gezondheid

Het topverhaal en de krantenkoppen van de dag zijn meestal één van de drie dingen: een sterfgeval, een ramp of een schandaal. Iets negatiefs dat je bang maakt, verdrietig of boos. En deze gevoelens zorgen ervoor dat de beelden enige tijd in je hoofd zullen blijven hangen. 

Onderzoekers hebben bestudeerd hoe de voortdurende consumptie van dit soort informatie ons beïnvloedt. Hoe meer je ervan binnenkrijgt, hoe meer stress, angst en depressie je zult krijgen. Als je dat voelt, zul je steeds minder slapen, overdag minder energie hebben en vele andere problemen kunnen zich opstapelen. Nogal wat mensen hebben angstaanvallen.

2. Het heeft niets te maken met "geïnformeerd blijven"

Er is iets interessants aan het kijken naar nationale of lokale rapporten. Wat je aan het begin van de dag leest, is hetzelfde als wat je 's avonds leest. Zeker, af en toe is er een baanbrekende reportage, maar meestal is er niets nieuws. Tenminste niets dat belangrijk zou zijn. 

Wat heb je eraan om te weten wie er gestorven is, wat er met beroemdheden gebeurt, wie wat gezegd heeft of wie er weer "een beetje dom" geweest is? Het is toch altijd hetzelfde, alleen met andere mensen, andere details, op een andere dag. Vaak gaat het vele dagen achter elkaar over dezelfde mensen omdat er niets anders te melden is.

Is het je ooit opgevallen dat je opeens bijna niets meer leest over de corona-pandemie? Na twee jaar is het voorbij, maar er is een nieuwe "zegen" voor de media, een oorlog om op in te haken. Nu wordt deze kwestie gekannibaliseerd tot het punt van wilde speculaties over de vraag of er een derde wereldoorlog met kernwapens zal komen. Wat is het nut hiervan? 

Er zijn heel veel mensen die hierdoor met ernstige angsten worstelen. Als dit is hoe je je voelt, blijf dan weg. Draag je steentje bij door vluchtelingen te helpen of geld te doneren, maar je hoeft de politieke details niet te kennen om te tonen dat je om de kwestie geeft. Natuurlijk wel, maar je zult niets kunnen doen als je mentaal instort.

3. Het meeste gaat jou niet aan

Niet echt op de hoogte blijven, leidt direct naar het volgende punt. Het meeste van wat je leert, raakt je niet direct. Nu zou je kunnen aanvoeren dat dit een egoïstische gedachte is. Ja, het is erg wat er in de wereld gebeurt. Maar laten we eerlijk zijn: of drie mensen omkwamen bij een verkeersongeval in de VS is hier niet relevant. Wat moet je daarmee? Hier sterven ook elke dag veel mensen in verkeersongevallen. 

Trouwens, al die dramabeelden maken je alleen maar bang. Angst voor de volgende keer dat je in een auto zit, dat een maniak op een menigte inrijdt, dat je neergeschoten wordt, enzovoort. De media willen je doen geloven dat de wereld één grote criminele en tragische hoop is. Gelukkig is dat niet zo. 

Als je naar al het drama kijkt, zul je je alleen maar te veel zorgen maken. Zorg voor je buren. Wees er voor de mensen om je heen en doe niet alsof je medelijden hebt met mensen op afstand die je helemaal niet kent. Er is genoeg te doen in je directe omgeving.

4. Het is tijdverspilling

Al deze berichten bekijken of lezen, kan een verslaving worden. En vaak is het uit pure verveling. Maar het is een complete tijdverspilling. Je zult niets nieuws of nuttigs leren. In plaats daarvan kun je die tijd doorbrengen met je dierbaren, iets heel goeds doen of iets nuttigs leren voor jezelf en anderen. 

Onze dagen kunnen erg kort zijn. Daarom moeten we zuinig zijn met onze uren en ze gebruiken voor iets dat echt een verschil maakt of waardevol is. Je zult geen geluk vinden in het nieuws. Wat ons bij het volgende punt brengt.

5. Het maakt je niet gelukkig

Kun je je de laatste keer herinneren dat je blij was na het kijken naar het nieuws? Was dit ooit het geval? In het beste geval kwam je te weten dat je favoriete sportploeg gewonnen had. Maar daarvoor hoefde je niet naar het nieuws te kijken.

Stel je voor dat je een vriendje had en elke keer als je bij hem was, was je down en ongelukkig. Wat zou je doen? Precies, je zou een manier vinden om hem uit je leven te bannen. Waarom kijk je dan naar het nieuws? Als het je de meeste tijd niet gelukkig maakt, moet je het uitzetten.

Betere manieren om je tijd te gebruiken

Als je echt wilt weten wat er in de wereld gebeurt, zijn er veel productievere manieren om dat te doen. 

1. Kijk naar documentaires

Er zijn documentaires over de meeste onderwerpen die je echt interesseren. Of het nu hele films zijn of alleen korte clips. Kies wat je belangrijk vindt. Zorg er alleen voor dat je betrouwbare bronnen gebruikt.

Met meer kennis kun je betere conclusies trekken over verschillende onderwerpen en betere beslissingen nemen. Je papegaait niet gewoon na wat je in het nieuws hoort.

2. Doe je eigen onderzoek

Krantenkoppen zijn er om geld te verdienen. Helaas zijn veel zogenaamde "waarheid" rapporten of video's dat ook. Daarom kun je er niet op vertrouwen dat het allemaal waar is. Als je meer wilt weten, onderzoek dan het onderwerp en zoek zoveel mogelijk naar betrouwbare bronnen. Er zijn veel wetenschappelijke artikelen op het internet te vinden over vrijwel elk onderwerp.