Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Voordelen van zit-stabureaus

21 juli 2022

In de huidige digitale wereld is urenlang zitten een integraal onderdeel van onze levensstijl geworden. Het probleem is dat ons lichaam niet gemaakt is om uren achtereen te zitten. Het is gemaakt om te staan en te bewegen. Gedurende het grootste deel van ons bestaan hebben mensen voedsel verzameld, gewassen verbouwd en gejaagd. We hebben bijna al onze tijd staande doorgebracht. Welke voordelen kun je dan ook verwachten van een zit-stabureau zoals de  Q8?

1. Verminder het risico op ziekte, leef langer en gelukkiger

Professor Neville Owen heeft talrijke studies over de effecten van sedentaire leefgewoonten bestudeerd. Hij komt tot de conclusie dat de toenemende sedentaire leefgewoonten in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië in belangrijke mate hebben bijgedragen tot de stijging van het aantal gevallen van diabetes type 2, hart- en vaatziekten en zwaarlijvigheid. In zijn conclusies, die in 2008 in het British Journal of Sports Medicine zijn gepubliceerd, beveelt hij mogelijke maatregelen aan om het dagelijkse zitten van mensen in het kader van de volksgezondheid te onderbreken. Dit omvat ook de invoering van zit-stabureaus in de moderne kantooromgeving.

2. Productiviteit verhogen

Als iemand je zou vertellen dat je je productiviteit met bijna 50% kunt verhogen door een eenvoudige verandering in je werkgewoonten, zou je waarschijnlijk meer dan een beetje sceptisch zijn. Maar uit een onderzoek van de Texas A&M Health Science Center School of Public Health bleek dat werknemers van call centers 46% productiever waren als ze gebruik maakten van zit-stabureaus. Een studie gepubliceerd in het British Medical Journal bevestigt dit.

De statistieken die het positieve effect van zit-stabureaus op de productiviteit aantonen, zijn indrukwekkend. Dit komt omdat het gebruik van een zit-stabureau veel verschillende fysiologische en psychologische voordelen heeft die bijdragen tot de algemene verhoging van de arbeidsproductiviteit.

3. Meer calorieën verbranden en daaruit volgend je stofwisseling versnellen

Goed nieuws voor werkende mensen die hun taille willen verkleinen: als je aan een zit-stabureau werkt, verbrand je gemiddeld tot 200 meer calorieën per dag dan wanneer je gewoon op je zitvlak werkt.

Als je staat in plaats van zit, verbrand je 25 tot 50 calorieën meer per uur, afhankelijk van je gewicht. Dit lijkt misschien niet veel voor een dag van 2.000 calorieën, maar als je elke dag vier uur staat, kun je 100 tot 200 extra calorieën verbranden en in de loop van het jaar 4 tot 9 kilo afvallen.

Het wordt aanbevolen dat werknemers niet alleen aan hun bureau staan, maar ook elk uur een paar minuten heen en weer lopen.

4. Meer energie ... minder stress en vermoeidheid

Het is aangetoond dat staande bureaus een positieve invloed hebben op het algemene welzijn. In een zeven weken durend onderzoek meldden degenen die gebruik maakten van zit-stabureaus minder stress en vermoeidheid dan degenen die de hele dag zaten.

Bovendien gaf 87% van degenen die een zit-stabureau gebruikten aan dat ze de hele dag meer energie hadden. Toen ze terugkwamen op hun oude bureau, daalde hun stemming weer tot het oorspronkelijke niveau.

5. Verminder rugpijn en verbeter je houding

Zitten is tot 90% meer belastend voor je rug dan staan. Zitten aan een bureau is ook niet bevorderlijk voor een goede houding. Als je zit, zijn je rug en schouders meestal ingezakt en worden je nek en hoofd naar voren geduwd. Deze houding is één van de meest voorkomende oorzaken van rug- en nekpijn.

Als je rechtop staat, neem je de druk van je nek en rug weg en dat bevordert een gezondere houding. Iets meer dan een uur per dag staan vermindert nek- en rugpijn met meer dan 50%.

EXTRA

6. Ruim je kamer op

Is het bij jou ook zo dat aan het eind van de week je kantoor thuis altijd een beetje rommelig is? De post stapelt zich op en je bureaulades zijn rommelig. Een rommelige werkruimte kan je afleiden en zelfs je stressniveau verhogen.

Zorg ervoor dat je aan het einde van je werkdag alles opruimt, zodat je de volgende ochtend fris kunt beginnen. Als je je niet kunt ontdoen van vervelende rommel, vraag jezelf dan af of een voorwerp je vreugde brengt, à la Marie Kondo, en gooi de dingen weg die je niet nodig hebt!

7. Negeer de pijn niet

De meeste rugpijn is zelfbeperkend; als je hem niet erger maakt, geneest hij waarschijnlijk binnen enkele dagen of weken. Gaat de pijn echter niet vanzelf weg, dan mag je hem niet negeren, want dat kan tot verdere schade leiden. Ook kan overmatige activiteit de bewegingspatronen versterken die tot de rugpijn hebben geleid.

Bekijk daarom op onze blog enkele rugoefeningen die je kunnen helpen je gezondheid te verbeteren.  Chronische pijn zou moeten verdwijnen zodra deze problemen zijn opgelost. Zo niet, dan moet je naar een dokter.

8. Raak de vloer aan met beide voeten terwijl je zit

Als je voeten de vloer of de voetensteun van je stoel niet raken, gaan je benen bungelen. Door deze houding kantelt je bekken naar achteren en moeten je kernspieren overuren maken om dit te compenseren. Voordat je denkt dat je hierdoor buikspieren krijgt op kantoor, denk nog eens na. In plaats daarvan kan dit een oorzaak zijn van spierspanning en chronische lage rugpijn!

De ideale oplossing is om je stoel zo te zetten dat je voeten de vloer raken en je bovenbenen parallel aan de vloer zijn. Als dit niet mogelijk is met je bureauhoogte, is een kleine voetensteun onder het bureau een eenvoudige oplossing. Zonder voetensteun gaan we onbewust onze houding aanpassen om te compenseren, zoals onze voeten tegen de leuning van de stoel haken of de volgende slechte zitgewoonte op ons lijstje: met de benen over elkaar zitten!