Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Vaping of roken: wat is beter voor je longen?

08 juli 2022

Jarenlang was een pakje per dag jouw standaard, nam je snel een trekje op de parkeerplaats voor het werk, nog een tijdens je lunchpauze, en zeker eentje op weg van het kantoor naar huis. Of misschien waren het helemaal niet zoveel sigaretten, maar moest je er elk weekend wel enkele hebben om samen met je vrienden gewoon te ontspannen. Maar toen kreeg je kortademigheid en een rare hoest en je dokter constateerde longkanker. Dat heeft je zo hardhandig wakker geschud dat je besloot om te stoppen met roken ... en je kocht je eerste e-sigaret.

Het duurde even voor je er aan gewend was, maar na een maand wist je dat je een goed besluit genomen had. Geen rook in je kleren, geen nare nasmaak in je mond, geen gegraaf in je zak om je aansteker te vinden. Niet dat je helemaal gestopt was met roken, maar je had nu een andere manier om je verlangens te bevredigen die volgens jou beter was voor je gezondheid. Tenslotte sterft er niemand aan e-sigaretten, toch?

Nou, niet iedereen. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention waren er vorig jaar 68 sterfgevallen in verband met het gebruik van e-sigaretten en ongeveer 2.700 ziekenhuisopnames als gevolg van vaping. Deskundigen proberen nog steeds tot op de bodem uit te zoeken wat de oorzaak is van deze e-sigaret of vaping-associated lung injuries (ook wel EVALI genoemd), maar het bewijs wordt steeds sterker dat de producten ernstige gezondheidsrisico's inhouden. Niettemin blijft de opvatting bestaan dat vaping beter is dan roken.

Aangezien bij het dampen geen tabak wordt gebruikt, ligt het voor de hand dat het een gezonder alternatief is voor roken. Het idee dat e-sigaretten beter zijn dan traditionele sigaretten is niet gek; je kunt begrijpen waarom mensen dat denken. Maar het bewijs toont aan dat dat gewoon niet het geval is.

In de war? We begrijpen het - het is veel om te verwerken. Hier is wat je moet weten over vaping en roken als het gaat om je gezondheid.Wat is het verschil tussen vaping en roken?

Conventionele sigaretten, ook wel brandbare sigaretten genoemd, en e-sigaretten, ook wel vapes genoemd, hebben een gemeenschappelijk doel: ze leveren nicotine aan de persoon die het product gebruikt. Nicotine is een stimulerend middel dat mensen helpt zich geconcentreerd en alert te voelen; ironisch genoeg is de ervaring van het roken of vaping zelf voor veel mensen psychologisch rustgevend - en ook zeer verslavend.

Zowel elektronische sigaretten als brandbare sigaretten bevatten nicotine, maar ze verschillen in de manier waarop ze de chemische stof afgeven aan de gebruiker. Bij e-sigaretten wordt de vloeistof in het apparaatje verhit door een metalen spiraaltje, dat vervolgens nicotine afgeeft in de vorm van een aërosol dat wordt geïnhaleerd. Bij brandbare sigaretten komen nicotinedeeltjes vrij door verbranding van de tabak.

Hoewel nicotine verslavend is, wordt het niet als giftig beschouwd zoals teer of andere bijproducten van het verbranden van tabak. Maar dat betekent niet dat het goed is voor je gezondheid. Nicotine veroorzaakt geheugenproblemen, concentratieproblemen, slecht slapen en ernstige ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met roken. Het kan ook het hart- en vaatstelsel aantasten en de ontwikkeling van de baby beïnvloeden als de moeder tijdens de zwangerschap rookt.

Toch zijn het de bijproducten van de verbranding van tabak bij het roken die gezondheidsdeskundigen de laatste jaren de meeste zorgen baren, zoals cadmium (dat in batterijen zit), lood en ammoniak (dat ook in schoonmaakmiddelen wordt gebruikt). Het argument is dat je zonder verbranding geen bijproducten hebt, die nogal onaangenaam zijn. En het is waar, e-sigaretten produceren niet dezelfde bijproducten als sigaretten, of ze hebben ze in kleinere hoeveelheden. Maar e-sigaretten produceren hun eigen bijproducten, waarvan vele ook slecht zijn voor het lichaam, waaronder zware metalen en smaakstoffen die giftig worden voor de longen wanneer ze worden verhit en geïnhaleerd. E-sigaretten leveren gewoon een andere mix van giftige stoffen.Zijn er gezondheidsrisico's aan vaping?

We kennen allemaal het slechte nieuws over sigaretten: ze veroorzaken kanker. Toen e-sigaretten in het afgelopen decennium op de markt kwamen, leek de belofte te mooi om waar te zijn ... alle geneugten van het inhaleren van nicotine zonder de enge statistieken over longkanker.

Maar zoals met de meeste dingen die te mooi zijn om waar te zijn, zijn e-sigaretten niet de zegen voor de gezondheid van de longen die ze aanvankelijk leken te zijn. Toen het aantal sterfgevallen als gevolg van vaping zich begon te manifesteren, probeerden deskundigen de precieze reden te achterhalen van de sterfgevallen door e-sigaretten. In tegenstelling tot roken, waar wetenschappers konden putten uit tientallen jaren van patiëntgegevens, waren er weinig gegevens te analyseren over vaping, omdat het relatief nieuw is.

Wetenschappers denken dat misschien wel 80 procent van de sterfgevallen als gevolg van vaping is veroorzaakt doordat mensen hun apparaten aanpasten voor cannabisproducten, waarbij de cannabis wordt opgelost in vitamine E-acetaat, dat bij inhalatie de longen vernietigt. 10 tot 15 procent van de patiënten gebruikte echter gewone e-sigaretten met nicotine. Voor de overige 5 tot 10 procent van de sterfgevallen veroorzaakt door vaping, is de oorzaak nog niet bekend.

De gezondheidsrisico's van vaping zijn bijzonder actueel op dit moment, nu COVID-19 het medische landschap domineert. Uit een nieuwe studie in het Journal of Adolescent Health blijkt dat jongeren die dampen vijf keer meer kans hebben om met het virus te worden gediagnosticeerd, en zeven keer meer kans als ze zowel dampen als sigaretten roken.

En terwijl het aantal rokers de afgelopen 20 jaar gestaag is gedaald (38 miljoen Amerikanen roken nog steeds elke dag of de meeste dagen, volgens de CDC), is het aantal e-sigaret puffers in de VS tussen 2016 en 2019 met 300% gestegen. Volgens het British Medical Journal zijn er in de VS ongeveer 7 miljoen volwassen gebruikers van e-sigaretten, en is de groei onder jeugdige gebruikers hoger dan bij enig ander middel dat in de afgelopen 44 jaar is geregistreerd. Goed nieuws is dat uit de laatste cijfers van de CDC blijkt dat het roken onder middelbare scholieren het afgelopen jaar is afgenomen (één op de vijf scholieren tegen één op de vier daarvoor). Daartegenover staat echter een alarmerende toename met 1.000% van het gebruik van e-sigaretten voor eenmalig gebruik onder tieners, als gevolg van een maas in de nieuwe wet die e-sigarettenpatronen met een smaakje verbiedt, maar niet de wegwerpversie (e-sigaretten met een smaakje worden als bijzonder giftig beschouwd).

Dit was het eerste artikel in een serie van twee. Wil je meer weten, kom dan later terug op onze blog.