Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Trends voor het maken van een moderne werkplek

14 september 2022

Een werkplek ziet er inmiddels heel anders uit dan 10 of 20 jaar geleden. Daar waar mensen zich steeds bewuster worden van hoe ze deze zo goed mogelijk kunnen inrichten, veranderd er steeds van alles. Zo is de gemiddelde werkplek bijvoorbeeld een stuk ergonomischer dan vroeger het geval was. We zijn er echter nog lang niet, want in de nabije toekomst en daarna zal er nog veel meer gaan verandere op dit vlak. Daarom gaan we hier kijken naar hoe de moderne werkplek eruit zal komen te zien.

De nieuwste trends

Van de onderstaande trends zijn er een aantal al een tijdje gaande. Deze zullen echter in de komende periode nog verder uitgewerkt en toegepast gaan worden. Daarnaast komen er ook diverse nieuwe trends bij die nog veel meer invloed zullen gaan hebben. Zaken als ergonomie, veiligheid en geestelijke gezondheid staan daarbij hoog in het vaandel, maar ook technologie speelt een steeds grotere rol.

Zoveel mogelijk groen

Het is iets waar we ons de laatste jaren steeds bewuster van zijn gaan worden. En daar wordt nu menig werkplek op aangepast. Er komt namelijk steeds meer groen op menig kantoor. Niet alleen zorgt dit ervoor dat de gemiddelde werkplek er stukken gezelliger uitziet, het blijkt ook bevorderlijk te zijn voor de gezondheid en de productiviteit. Zo blijkt zelfs dat werknemers op een groene werkplek tot wel 15 procent productiever kunnen worden.

Ergonomie is de standaard

Ergonomie is een onderwerp wat lange tijd door veel werknemers is genegeerd, maar inmiddels is er een duidelijke omslag zichtbaar. Bedrijven helpen hun werknemers een werkplek zo ergonomisch mogelijk in te richten. Dit doen ze bijvoorbeeld door het faciliteren van een zit sta bureau, ergonomische muizen en toetsenborden, en apparaten waarmee er zelfs tijdens het zitten bewogen kan worden.

Hybride werken

Tijdens de pandemie hadden veel bedrijven geen keuze. Of zij het nu wilden of niet, zij moesten hun werknemers wel de kans bieden om hybride, of op afstand te werken. De moderne werkplek is dan ook eigenlijk overal of nergens. Veel mensen hebben een baan waarbij ze maar een of twee dagen op kantoor zijn, of zelfs vrijwel helemaal nooit. Deze trend zal zich alleen maar verder gaan ontwikkelen. Over een aantal jaren zal het binnen de meeste bedrijven heel normaal zijn dat werknemers zich overal verspreid over de wereld bevinden.

Invloed van technologie

Technologie gaat een steeds belangrijkere rol spelen in ons dagelijks leven, en dit zien we terug op de werkplek. Er worden meer en meer applicaties geïntegreerd, die voor allerlei doeleinden gebruikt kunnen worden. Maar er zijn ook nieuwe technologieën die stukje bij beetje hun intrede doen. Het is nu misschien nog niet voor te stellen, maar over een aantal jaren zullen we hier dagelijks mee te maken krijgen. Een goed voorbeeld hiervan is AI (Artificial Intelligence), waarover hieronder meer.

Gebruik van Artificial Intelligence (AI)

Het lijkt misschien nog ver weg, maar naar schatting zullen binnen enkele jaren miljarden gebruikers werken met assistenten die worden aangedreven door Artificial Intelligence. Deze kunnen werknemers en bedrijven op diverse manieren op een positieve wijze helpen. Zo wordt het makkelijker om sneller beslissingen te nemen en worden deze beter genomen omdat dit aan de hand van allerlei data zal gebeuren. Hierdoor kunnen veel bedrijven stukken efficiënter te werk gaan en zal het bovendien makkelijker worden om op allerlei vlakken kosten te gaan besparen.

Geen 9 tot 5

Steeds meer bedrijven ondersteunen een hele flexibele manier van werken. Daarbij kunnen we als voorbeeld het eerder genoemde hybride werken nemen, maar er is nog meer. Want de 9 tot 5 mentaliteit is inmiddels echt wel een beetje verleden tijd aan het worden. In plaats daarvan kiezen steeds meer werkgevers ervoor om hun mensen vrij te laten en zelf hun uren in te laten vullen. Wil je dus liever in de middag en de avond werken in plaats van in de ochtend, dan zul je hier bij de meeste bedrijven zeker de ruimte voor krijgen. Al moet het uiteraard wel passen bij je werkzaamheden en de functie die je hebt.

Ruimte voor creativiteit

Creativiteit is iets wat eigenlijk alleen maar gestimuleerd zou moeten worden. In plaats daarvan was het vroeger vooral zo dat een paar mensen binnen organisaties alles bepaalden, en de rest daar vooral naar moest luisteren. Dit is de laatste jaren wel anders en zal na verloop van tijd alleen maar meer gaan veranderen. De ideeën en creativiteit van personeel worden steeds belangrijker en er wordt vaker naar geluisterd. Zo krijgt iedereen de ruimte om een steentje bij te dragen binnen een organisatie.