Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Tips voor thuis werken en studeren

23 juni 2022

Als gevolg van de coronapandemie werden thuis werken en studeren gemeengoed voor veel werknemers en studenten. De thuiswerkplicht is nu weliswaar voorbij en scholen en universiteiten zijn weer open, maar toch zijn er nog steeds veel mensen die liever thuis werken en/of studeren.

 

Jammer genoeg zijn er best wat struikelblokken die de productiviteit kunnen beïnvloeden. Maar wat zijn de potentiële gevaren van thuis werken of studeren? Laten we een kijkje nemen naar de grootste problemen en zien hoe we die kunnen oplossen zodat we thuis effectief kunnen werken of studeren. 

 

De potentiële problemen van thuis werken en studeren

 

Er zijn veel voordelen aan thuis werken of studeren: meer flexibiliteit in je dag, dichter bij familie en geen autorijden of pendelen naar het werk of de school. Het waren deze voordelen die thuiswerken aantrekkelijk maakten tijdens de coronapandemie. Toch liggen er ook in de eigen woning verschillende gevaren op de loer die het resultaat kunnen beïnvloeden.

 

Ten eerste zijn er de potentiële afleidingen die thuis wachten. Kinderen, huisdieren en andere familieleden kunnen het werk hinderen. Het gevolg is dat de concentratie afneemt en de werkstroom permanent wordt verstoord. Daarom is het des te belangrijker om een eigen kantoor of studeerkamer in te richten waar je je kunt beschermen tegen invloeden van buitenaf. Werk en leren moeten strikt gescheiden worden van het privé-leven om productiviteit te bevorderen. Bovendien is het een goed gevoel om het werk te laten rusten door de aparte kamer af te sluiten.

 

Anderzijds ontbreekt de omgeving die typisch is voor werkplek of school. Vooral op kantoor ben je omringd door collega's en bevind je je in een productieve omgeving die ook je eigen prestaties beïnvloedt. In het thuiskantoor ontbreekt deze component natuurlijk. Er is ook geen directe uitwisseling met collega's en klasgenoten, zodat je snelle vraagjes niet direct kunt ophelderen.

 

In plaats van gesprekken met gelijkgestemden zijn videoconferenties en chats dan de enige manier om ideeën uit te wisselen. Dit kan niet alleen nadelig zijn voor de productiviteit, maar ook leiden tot sociaal isolement. Wie niet geregeld met anderen van gedachten wisselt, loopt het risico sociale contacten te verwaarlozen. 

 

Hoe maak je je thuiskantoor of thuisonderwijs een succes?

 

Om het home office en homeschooling efficiënter te maken, volgen hier enkele tips. Hieronder geven we je graag ons beste advies om je te helpen thuis effectief te werken en te studeren.

 

Stel een dagindeling op

 

Je kent dit van school of werk: Een dagindeling, een lessenrooster of een uurrooster. Zowel studenten als werknemers oriënteren zich aan dergelijke schema's. Ze geven immers duidelijk aan wanneer welke taak moet worden uitgevoerd. Ook voor de organisatie thuis is zo een plan eigenlijk absoluut noodzakelijk. Anders dreigt er veel tijd verloren te gaan en lijdt de productiviteit eronder.

 

Het is onvermijdelijk dat wanneer je thuis werkt of studeert, de grens tussen werk/studie en vrije tijd vervaagt. Daarom is het ook hier van belang duidelijke grenzen te trekken. Het is verleidelijk om tijd die je moet besteden aan een lastige e-mail op te schuiven en in de plaats daarvan meer tijd met je gezin door te brengen. Toch moet die e-mail voorrang krijgen wanneer je aan het werken bent. Daarom loont het de moeite om werktijden vast te stellen die vergelijkbaar zijn met die op kantoor of school. Een regelmatige dagelijkse routine maakt dat mogelijk.

 

Vooral bij thuiswerk en thuis studeren zijn pauzes echter essentieel. Ze dienen ter ontspanning en tijdens de werk-/studeeruren mag je ze niet verwaarlozen. Het is een goed idee om vaste pauzetijden in je dag in te plannen. Natuurlijk kun je de tijden van dag tot dag aanpassen. Zo blijf je flexibel in de organisatie van je dagelijkse routine, maar verwaarloos je de broodnodige rust- en pauzetijden niet. 

 

Je eigen kantoor/studeerkamer

 

In je eigen huis wacht je een veelheid aan afleidingen en bronnen van verstoring. Daarom is het cruciaal dat je je tijdens de werk- en/of studeertijd van deze afleidingen distantieert. Als het met de beschikbare ruimte lukt, richt dan een aparte studie- of werkkamer in. Deze ruimte dient als toevluchtsoord om geconcentreerd te kunnen werken. Een stabiele deur, die idealiter ook als geluidsscherm dient, maakt net zozeer deel uit van de basisuitrusting als een  geschikt bureau en een passende bureaustoel.

 

Vooral als je met vertrouwelijke of gevoelige gegevens werkt, moet je ervoor zorgen dat deze data om juridische redenen worden beschermd. Een eigen kantoor is perfect om persoonlijke gegevens veilig en vertrouwelijk te verwerken. Een afsluitbare dossierkast voldoet meestal aan de nodige eisen. Niettemin blijft het zinvol om werk/studie en privé-leven te scheiden. Met een eigen kamer gaat dat het beste. 

 

Goed meubilair

 

Niet alleen de mentaliteit moet kloppen in het thuiskantoor en bij het thuis studeren. Goede apparatuur is ook een belangrijke succesfactor. Wie wil er nu 8 uur per dag op een oncomfortabele stoel zitten? Daarom is de juiste uitrusting minstens even belangrijk als de juiste omgeving. 

 

De nodige uitrusting omvat een computer, een bureau en een comfortabele stoel. Alle meubilair moet optimaal op elkaar zijn afgestemd om ergonomisch werken en leren mogelijk te maken. 

 

Hoe een zit-stabureau de situatie kan verhelpen

 

Natuurlijk kun je niet alle nadelen van het thuiskantoor zomaar compenseren. Maar met een paar veranderingen wordt werken of thuis studeren een aangename ervaring waarbij het niet aan productiviteit ontbreekt. Denk om te beginnen aan je ingesteldheid. Stel jezelf ambitieuze doelen om je gemotiveerd te houden. Als dit gedaan is, is het tijd om je thuiskantoor in te richten.

 

Tot de inrichting voor thuiswerken en studeren behoort een goed bureau. Een zit-stabureau is ideaal om snel te wisselen tussen zitten en staan. Dit voorkomt eenzijdige belasting en een slechte houding als gevolg van langdurig zitten. In combinatie met een comfortabele en ergonomische bureaustoel kan een bureau wonderen doen voor je gezondheid en productiviteit.

 

Met FlexiSpot-producten is thuis werken en studeren geen probleem. Wij bieden je alle onderdelen voor een prima uitrusting. Meubilair om aangenaam en ergonomisch te studeren, monitorhouders om je scherm correct te positioneren en accessoires om belangrijke documenten op te bergen.