Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Tips om koel te blijven in een heet kantoor

19 juli 2022

Het kan moeilijk zijn om lange tijd op één plaats te zitten en te werken. Nog erger wordt het als het kantoor warm en benauwd is. Of je nu op kantoor werkt of in je home office, om productief te zijn is het belangrijk dat je het hoofd koel kunt houden. Je denkt misschien dat een ventilator de oplossing voor het probleem is, maar dat apparaat is pas het begin. Wat je echt nodig hebt, is een koel klimaat, en naast het gebruik van een airconditioner, zijn er een paar tips om je te helpen de temperatuur op kantoor te verlagen.

1. Doe de gordijnen dicht en laat de ramen open

Laat de ramen open om de lucht beter te laten circuleren en het kantoor koel te houden.

Je moet je ramen openzetten voor ventilatie, anders wordt het snel benauwd. Niettemin raden we je aan de gordijnen dicht te laten, vooral als je tijdens je pauze de beste meme-pagina's bezoekt. Gordijnen houden het zonlicht buiten maar laten toch een briesje door. Kan het zonlicht zomaar binnen, dan verhit het niet alleen je lichaam, maar ook je tafel, stoel en drankjes. De vloer en de muren van de kamer houden ook warmte vast. Zweten maakt je plakkerig en oncomfortabel.

Je kunt ook proberen een ventilator in je kantoor te plaatsen als je geen directe toegang tot de ramen hebt. Dit zorgt voor een actieve luchtstroom, waardoor het kantoor geventileerd blijft en de temperatuur draaglijk blijft tijdens het warme seizoen.

2. Blijf gehydrateerd

Als je in een warm kantoor werkt, is water je "koelste" vriend. Veel mensen verkiezen koud water, maar warm water koelt je even goed af. Het is gewoon dat het drinken van koud water je geest laat denken dat je temperatuur daalt. In de zomer of wanneer het bijzonder warm is, moet je echter koud water drinken om je lichaamswarmte af te voeren en je onmiddellijk ontspannen te voelen.

Het is wetenschappelijk bewezen dat water de lichaamstemperatuur verlaagt door te zweten. Wanneer je lichaam opwarmt, geven de zweetklieren zweet af op je huid. Dit water absorbeert warmte van je huid en verdampt. Dit wordt verdampingsenergie genoemd. Als je lichaam energie verliest aan het water, koelt het af. Veel water drinken – dus gehydrateerd blijven - is een heel goede manier om koel te blijven in een warm kantoor.

3. Draag koele kleren

In vele kantooromgevingen is een formeel overhemd met volledige mouwen een vereiste. Als je echter de mogelijkheid hebt om casual gekleed te gaan, kies dan zonder aarzelen voor een t-shirt. Lichte kleuren zoals wit, crème, blauw en roze zijn perfect voor warme dagen.

Vermijd ten koste van alles warme kleuren, vooral als het op kantoor snel warm wordt. Lichte en koele kleuren weerkaatsen het licht, terwijl donkere en warme kleuren het licht absorberen. Hoe meer licht je absorbeert, hoe meer je opwarmt.

De keuze van de stof speelt ook een grote rol bij het koel houden. Wij bevelen stoffen aan als katoen, linnen, viscose, zijde, jersey en chambray. Deze stoffen zorgen voor een goede ventilatie en kleven niet aan je lichaam, zodat je het niet benauwd krijgt. Ze voeren ook beter zweet af.

Draag lichte kleren en vermijd de hitte op kantoor.

4. Afkoelend eten en drinken

Om koel te blijven, moet je in de eerste plaats cafeïne vermijden, want het is aangetoond dat het je uitdroogt. Cafeïne is een mild diureticum, wat betekent dat het de nieren stimuleert om meer water en natrium weg te spoelen. Cafeïne verhoogt ook de bloeddruk, waardoor de lichaamswarmte toeneemt.

Cafeïne is geen goede keuze, maar andere warme dranken kunnen je helpen afkoelen. Warme dranken stimuleren de receptoren in je tong en mond. Ze geven de hersenen het signaal dat het lichaam warm is, en het zenuwstelsel onderneemt actie om je te kalmeren.

Eet beter geen ijs of ander calorierijk voedsel, hoe bevredigend dat ook lijkt. Hoewel het waar is dat koud voedsel het lichaam kan afkoelen, wordt de kou zeer snel vervangen door warmte in je systeem. Het vermindert de lichaamswarmte niet. Integendeel; het lichaam moet hard werken om zoveel calorieën te verteren. Deze metabolische reacties doen de lichaamstemperatuur stijgen.

Vermijd ook vlees en eet in plaats daarvan groenten zoals komkommer, selderij en sla. Groenten hebben een hoog watergehalte, waardoor je gehydrateerd en koel blijft. Aan de andere kant heeft het lichaam moeite met het verteren van vlees. Dit proces wordt thermogenese genoemd en maakt veel warmte in het lichaam vrij. Kleine porties eten en veel zuivel in je dieet is een goede manier om koel te blijven in een heet kantoor.

Overweeg om een stuk fruit te eten om koel te blijven. Vruchten zoals watermeloen hebben een hoog watergehalte en doen je temperatuur snel dalen. Mango's zijn af te raden, omdat ze je lichaamstemperatuur verder kunnen doen stijgen.

Koel je polsen af

Je polsen, enkels en ellebogen zijn pulsatiepunten. Deze gebieden worden zo genoemd omdat je hier bij elke hartslag de pulsatie van je bloed voelt. De bloedvaten in deze gebieden liggen dicht bij de huid. Als je iets kouds op deze punten drukt, wordt het bloed afgekoeld terwijl het door deze vaten stroomt. Dit is een zeer effectieve manier om lichaamswarmte kwijt te raken.

Als je een koud kompres of een natte handdoek op je nek legt, wordt je hersenstam afgekoeld. Je kunt ook ijs gebruiken in een handdoek gewikkeld of een zak bevroren erwten. Vermijd ijs direct op je huid te leggen.

Kamerplanten

Kamerplanten zijn een goede manier om je kantoor en jezelf koel te houden. Je kunt ze op de vensterbank zetten zodat ze zorgen voor extra schaduw. Maar dat is niet het enige wat ze doen om je af te koelen.

Planten voeren een proces uit dat transpiratie heet. Water van de wortels wordt omhoog gezogen door de xyleemvaten in de stam. Dit water verdampt door de huidmondjes op de bladeren, waardoor de temperatuur van de lucht daalt. Daarom is een kamerplant één van de gemakkelijkste manieren om in een heet kantoor voor verkoeling te zorgen.

Enkele goede planten om je kantoor koel te houden zijn Vrouwentongen (Sansevieria), de rubberplant (Ficus Elastica), de treurvijg (Ficus Benjamina), het Chinese wintergroen (Aglaonema) en de palm (Arecaceae).

Kamerplanten kunnen niet alleen de werkprestaties verbeteren, maar ook de temperatuur in het kantoor verlagen.

Plaats achter elke ventilator een koude fles

Als je geen airconditioning hebt, kun je een bevroren fles gebruiken om koude lucht te creëren door ze achter een staande ventilator te binden. De ventilator zuigt de lucht aan de achterkant aan en stoot die aan de voorkant uit. De bevroren fles koelt de lucht en de ventilator blaast deze lucht naar je toe.

Als je deze methode gebruikt, moet je je ramen gesloten houden. De warme lucht van buiten verhoogt de temperatuur in de kamer. De constante instroom van koude lucht zal uiteindelijk de hele kamer afkoelen. Deze koude lucht heeft echter een hoog vochtgehalte. Je zou een plakkerig gevoel kunnen krijgen, dus probeer het eerst uit en kijk hoe het gaat.

Vermijd elektronica

Elektronische apparaten zoals bureaulampen, laptops en telefoons geven veel warmte af. Ook licht heeft een verwarmend effect. Werk bij voorkeur bij weinig licht. Een bureaulamp wordt snel heet. Schakel de lamp uit of schakel over op een LED-lamp. Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van andere apparaten zoals mobiele telefoons.

Bij FlexiSpot zijn we altijd beschikbaar om je te helpen met al je vragen over ergonomische stoelen, bureaus, enz. en om al je vragen over onze producten te beantwoorden. Neem gewoon contact op met ons support team en aarzel niet. We zijn er voor jou!