Gratis bezorging in NL en BE
10% sitewide kortingscode: KONING
Tot 10 jaar garantie

Tips om beter te slapen

08 juni 2022

 

Voldoende en vooral goede slaap is ongelooflijk belangrijk voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. En toch vinden veel volwassenen het ontzettend moeilijk om lang en diep te slapen. Daarom hebben we in deze gids de 5 belangrijkste tips om beter te slapen op een rijtje gezet. Veel plezier met het ontdekken en uitproberen ervan!  

 

Waarom gezond slapen onontbeerlijk is

 

Waarom precies zijn slaapstoornissen zo'n groot probleem? Een gezonde en voldoende lange slaap is broodnodig voor je lichaam en je geest. Ten eerste regenereert je lichaam tijdens de slaap en versterkt het tegelijkertijd zijn eigen immuunsysteem. Gezond slapen is dus niet zomaar een slogan. Daarnaast hebben onze hersenen ook voldoende slaap nodig om de gebeurtenissen van de dag goed te kunnen verwerken.  

 

Hoewel we niet kunnen zonder een gezonde slaap lijdt één op de tien volwassenen in Nederland aan slaapstoornissen. Tussen de leeftijd van 35 en 65 jaar loopt dit cijfer zelfs op tot 66%. Uit enquêtes onder werknemers blijkt dat bijna 50% van de werkenden zich moe voelt op het werk. 31% van de ondervraagden geven zelfs aan geregeld uitgeput te zijn. 

 

Slaapstoornissen zijn dan ook een ernstig gezondheidsprobleem dat een groot deel van de Nederlandse bevolking treft. Deze cijfers zijn nog ernstiger wanneer je bedenkt dat slaapstoornissen niet alleen stress, hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken, maar ook kunnen leiden tot zwaarlijvigheid en depressie. Bovendien verhoogt een slechte slaapkwaliteit op lange termijn het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs kanker.  

 

Zoveel slaap heb je per nacht nodig

 

Je begrijpt nu de waarde van genoeg slapen. Maar hoe lang is dat dan precies? Dat verschilt van persoon tot persoon. In het algemeen heb je tussen de 7 en 8 uur slaap nodig om op lange termijn echt gezond en productief te blijven. Slaap je minder dan dit, over een langere periode, dan zal dit uitaarden in ernstige negatieve gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid.  

 

De belangrijkste tips voor een gezonde slaap

 

Je moet 7 tot 8 uur per dag slapen om echt goed te regenereren. Niet alleen de duur, maar ook de kwaliteit van je slaap is echter uiterst belangrijk. Daarom geven we je 5 tips die je niet alleen zullen helpen om in slaap te vallen, maar die er ook voor zullen zorgen dat je dieper en rustiger slaapt dan ooit tevoren. 

 

1. Sport en lichaamsbeweging

 

Sport en lichaamsbeweging zijn belangrijk voor veel aspecten van je gezondheid. Maar een zware workout is ook een goede optie voor een diepe en rustgevende slaap. Je hebt waarschijnlijk zelf ervaren hoe evenwichtig en ontspannen je je voelt na een inspannende training. 

 

Dat komt omdat je lichaam dan alle overtollige energie heeft verbruikt en geluks- en kalmerende hormonen aan het vrijmaken is. Dit betekent dan weer dat je na voldoende lichaamsbeweging veel beter slaapt dan wanneer je de hele dag alleen maar aan je bureau hebt gezeten. 

 

Door beperkingen zoals bijvoorbeeld de afgelopen pandemie en door factoren zoals slecht weer is het vaak niet zo gemakkelijk om je aan een trainingsschema te houden. FlexiSpot heeft hiervoor een oplossing gevonden: de Sit2Go fietsstoel. Met dit trainingsapparaat kun je gemakkelijk en effectief thuis trainen. Bovendien neemt de fitnessstoel niet veel plaats in en kun je hem ook als bureaustoel gebruiken. 

 

Het ergonomische ontwerp, gemaakt door onze gezondheidsexperts, zorgt er ook voor dat je altijd een gezonde houding behoudt, of je nu traint of de Sit2Go gebruikt als comfortabele bureaustoel. Het moderne materiaal van de rugleuning garandeert een optimale vochtregulatie en een comfortabel zitgevoel, zelfs tijdens een zware training en warm weer. 

De Sit2Go wordt geleverd met een geïntegreerde calorietracker en opgeslagen trainingsprogramma's. Daar hoef jij je dus niet mee bezig te houden als je dat het niet wilt. Zet je gewoon op je fietsstoel en profiteer van de trainingsplannen van onze experts. De fiets draait trouwens zo stil dat je de Sit2Go thuis of op kantoor kunt gebruiken zonder iemand te storen. 

 

2. De juiste kamertemperatuur en luchtkwaliteit

 

De juiste kamertemperatuur is voor een diepe slaap van het uiterste belang. Je kamer mag niet te koud zijn, maar ook niet te warm. Want die twee uitersten zetten snel de afweermechanismen van je lichaam in werking: zweten of een stijging van de bloeddruk. Deze beide zorgen ervoor dat je veel slechter slaapt. Een gemiddelde temperatuur van 17 tot 19 graden is de ideaal voor een goede nachtrust, en dat is wetenschappelijk bewezen. 

 

Ook aan een goede luchtkwaliteit in je slaapkamer moet je denken. Je hebt vast zelf in een hotel al ervaren hoe sterk benauwde lucht je eigen slaapkwaliteit kan beïnvloeden. Zorg dan ook voor verluchting in je kamer voordat je gaat slapen.  

 

3. Het natuurlijke dag- en nachtritme

 

Duizenden jaren lang brachten onze voorouders het grootste deel van hun leven door in een natuurlijk dag- en nachtritme. Bij zonsopgang begon hun dag, zodra de zon onderging, brak de rust aan en daarop volgde de slaap. Ook al is dit met de komst van elektriciteit voorgoed veranderd, toch zit dit natuurlijke ritme nog diep in ons DNA verankerd. 

 

Daarom slaap je het best wanneer je dit ritme volgt. Je zou bij zonsopgang moeten opstaan en ongeveer 7-8 uur vóór de volgende zonsopgang moeten gaan slapen. Dit is de meest effectieve manier voor je lichaam om te profiteren van de natuurlijke cycli van je hormoonhuishouding. Je lichaam geeft bijvoorbeeld automatisch melanine af na zonsondergang om je te helpen in slaap te vallen. 

 

4. Routine

 

Elke ochtend tijdig opstaan en ’s avonds vroeg genoeg slapen gaan, is niet altijd mogelijk vanwege werk en andere verplichtingen. In zo'n geval moet je toch proberen een regelmatig slaapschema aan te houden. Dit zal je hormonen helpen zich aan het nieuwe ritme aan te passen, waardoor je op jouw beurt rustiger zult slapen. 

 

5. De juiste voeding 

 

De juiste voeding heeft ook een grote invloed op de kwaliteit van onze slaap. Het begint al bij cafeïne; die zou je in de namiddag moeten vermijden. Het laatste kopje koffie neem je ongeveer 5 uur voor het slapengaan, of nog beter 8 tot 10 uur daarvoor, anders gaat het een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. 

 

Eet en drink ook niet te veel, maar ook niet te weinig voordat je naar bed gaat Op beide situaties gaat je lichaam actief reageren, wat op zijn beurt je slaapkwaliteit zal verminderen. Je moet voldaan zijn maar niet overladen. Alleen dan kun je je verheugen op een diepe en rustgevende slaap.