Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Tijdens werktijd naar de sportschool gaan is gezond (en legaal)

04 mei 2023

Telewerken bevordert ongetwijfeld verzoening. Als we thuis werken, kunnen we een paar minuten besteden aan het halen van kleding uit de wasmachine of het verzorgen van ons gezin tijdens de werkuren. Ook al is het maar voor een paar minuten, maar deze korte tijd geeft ons leven en maakt ons dagelijks leven gemakkelijker. We zitten in onze comfortzone, thuis, ook als we aan het werk zijn. Het is normaal dat we elke werkdag een paar minuten vrijmaken van deze klusjes, maar hoe zit het met activiteiten zoals naar de sportschool gaan tijdens werktijd? In dit artikel lossen we deze vraag op.

Bij FlexiSpot maken we van de gelegenheid gebruik om, wanneer we maar kunnen, een speer te werpen ten gunste van een actieve levensstijl. Daarom benadrukken we voortdurend hoe belangrijk het is om te stoppen met een zittende levensstijl, doordeweeks aan sport te doen of te kiezen voor een liftdesk  om te voorkomen dat je steeds in dezelfde houding moet werken. Veel mensen houden ervan om de computer uit te zetten en naar de sportschool te gaan om te vieren dat de werkdag voorbij is. Het kan echter zijn dat u liever 's ochtends sport. Sporten is altijd een goed idee, ongeacht het tijdstip van de dag! Maar krijg je problemen met het bedrijf als je een paar uur afwezig bent?

Ja, je kunt naar de sportschool gaan als je productief bent

In tijden van telewerken is het normaal dat de vraag rijst of je boodschappen kunt doen midden op de werkdag. U zult graag weten dat het Hooggerechtshof van Madrid onlangs heeft geoordeeld dat werknemers die op afstand werken tijdens de werkdag perfect naar de sportschool kunnen gaan, zolang ze hun doelstellingen halen.

Gezien deze zin is het dus duidelijk dat als je telewerkt, je de mogelijkheid hebt om een pauze te nemen  en weg te gaan van je werk om naar de sportschool te gaan. Dit komt niet in conflict als, zoals de eerder genoemde rechtbank zich herinnert, uw productiviteit niet daalt. Het beste van alles is dat dit niet alleen van toepassing is op sporten, maar op alle taken die u tijdens werktijd moet uitvoeren, zoals boodschappen doen of uw kinderen van school halen.

Dit vonnis past het principe toe van "een dag voor jou, een andere dag voor mij", rekening houdend met het feit dat het gebruikelijk is dat werknemers hun werk soms buiten werktijd voortzetten. Het is dus niet meer dan eerlijk om deze kleine licenties toe te staan, aangezien u soms zeker blijft werken, zelfs als u uw computer had moeten uitschakelen.

Kortom, met deze zin is het duidelijk dat telewerken beantwoordt aan een flexibel model dat zich aanpast aan ieders levensstijl en uiteraard meer vrijheid biedt aan werknemers zolang ze hun dagelijkse verplichtingen nakomen.

Voldoe aan doelstellingen en verwarm de stoel niet

Telewerken heeft ook een ander debat op tafel gelegd: is het beter om voor doelstellingen te werken of om X uur per dag te werken? Steeds meer bedrijven zijn tot de conclusie gekomen dat het niet gaat om het verwarmen van de stoel voor een bepaald aantal uren, maar om het behalen van de doelstellingen. Wat heeft het voor zin om 8 uur achter de computer te blijven als je in 7 uur het vereiste werk hebt gedaan?

En het lijdt geen twijfel dat meer tijd in de stoel doorbrengen niet synoniem is aan hogere productiviteit. Dit wordt gemeten aan het eind van de dag, of het werk nu is afgerond of niet, ongeacht het aantal uren.

Werken volgens doelstellingen lijkt dus de beste formule voor bedrijven. Hoe begin je met het adopteren van deze modus operandi  in de organisatie? Hier zijn een paar tips.

  • Als leider is het belangrijk dat u weet hoe u de betrokkenheid van teamleden kunt bevorderen. Evenzo is het essentieel dat iedereen verantwoordelijkheidsgevoel krijgt door zelfstandig te werken.
  • De doelstellingen moeten in kleinere worden opgedeeld en vooral haalbaar zijn. Op deze manier zal elke keer dat een kleine uitdaging wordt bereikt, dit zich vertalen in meer tevredenheid voor de werknemers.
  • Uren zijn voorbij. Voor het behalen van doelstellingen zijn geen schema's nodig. Aangezien het belangrijk is dat ze worden bereikt, laat de werknemers zich naar eigen goeddunken organiseren. Er zullen mensen zijn die meer geïnspireerd raken door vroeg in de ochtend te werken en anderen op andere tijden.
  • Werknemers moeten op één lijn zitten en in dezelfde richting roeien om die doelen te bereiken.

Kortom, het werken op basis van doelstellingen brengt meerdere voordelen met zich mee voor de organisatie zelf en de werknemers. Nu werken op afstand meer en meer ingeburgerd is, is het tijd om deze formule uit te proberen die de verzoening van werk en gezin bevordert en natuurlijk het werk tussen teamleden veel beter zal laten vloeien.