Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Tijd om een nieuwe matras te kopen?

28 juni 2022

 Je brengt er elke nacht op door en dat doe je al vele jaren. Eigenlijk zijn jullie al heel lang een geweldig team. Je matras heeft goede diensten bewezen en je steeds de nodige nachtrust bezorgd. Maar zoals met alle dingen die veel gebruikt worden, verslijt de functie ervan met de jaren.   

 

Weet wanneer het tijd is om je matras te vervangen 

  

Op je bed kleeft geen etiket met daarop een houdbaarheidsdatum. Het zal niet plotseling onbruikbaar worden zoals kapot serviesgoed of een uitgeputte batterij in je auto. Maar ook een matras verslijt na verloop van tijd; het gaat alleen zo langzaam dat je misschien niet eens merkt wanneer hij over zijn top heen is. Een vraag die je jezelf moet stellen is wanneer het juiste moment is om een nieuwe matras aan te schaffen. Hier zijn een paar dingen om te overwegen en tekenen dat je je zoektocht moet beginnen. 

 

Een nieuwe matras kan een hele nieuwe slaapervaring betekenen 

 

Als je altijd je best doet om de aanbevolen 8 uur slaap per nacht te krijgen, maar niet de rust lijkt te krijgen die je nodig hebt, kan het tijd zijn voor een upgrade van je matras. 

 

 Uit een experiment van de Oklahoma State University uit 2009 blijkt dat de overgang van een meer dan vijf jaar oude matras naar een nieuwe bedbodem de slaapkwaliteit onmiddellijk verbetert en lichte rugklachten vermindert. Een nieuwe matras is dus altijd de moeite waard. De onderzoekers ontdekten ook dat de slaapkwaliteit blijft verbeteren in de vier weken na de omschakeling. 

 

Wat is de gemiddelde levensduur van een matras? 

 

Hoewel er geen vaste regel is voor de levensduur van een matras, wordt zeven jaar aanbevolen. Uit enquêtes blijkt echter dat de meesten veel langer wachten en hun matras gemiddeld pas om de tien jaar vervangen. Dat zijn meer dan 1.001 nachten met een versleten slaapsysteem. 

 

Weet jij nog in welk jaar je je huidige matras kocht? Zoals zovele aspecten van het leven, gaat de tijd zo snel. Je slaapt waarschijnlijk al veel langer op dezelfde matras dan je denkt. 

Een betere gezondheid met de juiste matras 

 

Het is niet alleen de leeftijd van de matras die telt. Vanaf ons 40e levensjaar wordt ons lichaam gevoeliger voor druk. Dit betekent dat slapen op een bobbelige, hobbelige of doorgezakte matras de kans vergroot dat je de hele nacht ligt te woelen en te draaien. Met andere woorden, naarmate je ouder wordt, moet je misschien meer aandacht besteden aan de staat van je matras en er een van betere kwaliteit kopen.  

 

Andere factoren naast leeftijd zijn gewichtstoename of -afname, lichamelijke gezondheidsproblemen of een verandering van bedpartner.  

 

Vergelijk je versleten matras eens met een oude schoen. 

 

Hij voelt waarschijnlijk geweldig aan wanneer je hem aantrekt, omdat hij in de loop der tijd is uitgerekt en gevormd om perfect aan je voet te passen. Maar de demping wordt samengedrukt door herhaald gebruik. Hij biedt niet langer de steun die hij ooit deed. Het materiaal is op bepaalde plaatsen versleten. Het materiaal ziet er niet meer zo aantrekkelijk uit en mogelijk ruikt hij muf. Al dezelfde dingen gebeuren met je matras.

 

 Deze tekenen kunnen erop wijzen dat het tijd is voor een upgrade van de matras:

  • Je hebt het gevoel dat je beter slaapt in hotels of zelfs op de bank;

  • Je wordt geregeld wakker met stijfheid, gevoelloosheid of pijn;

  • Je kunt knobbels in de matras voelen, je merkt dat de matras doorhangt of je ziet scheuren in de stof;

  • De lattenbodem onder de matras piept of kreunt bij elke beweging;

  • Sinds kort deel je je bed met iemand anders en je hebt sindsdien niet goed geslapen. Dat kan betekenen dat je een nieuwe matras, een grotere matras of beide nodig hebt;

  • Je niest en snuft vaker 's nachts. Dit wijst erop dat je matras allergieën in je luchtwegen begint te veroorzaken.  

 

Tijd om de perfecte upgrade te vinden 

Er zijn veel matrassen om uit te kiezen en het is belangrijk om te weten dat ze in verschillende grootten en vormen beschikbaar zijn, omdat mensen nu eenmaal ook verschillend zijn. Maar de aankoop van een nieuw bedsysteem hoeft niet zo verwarrend te zijn. Het is het beste om advies in te winnen bij een professional over welk type matras voor jou het beste is.  

 

Bovendien moet je bij de aankoop van een nieuwe bedbodem niet alleen daaraan denken, maar ook aan de lattenbodem eronder. Ook deze slijt na verloop van tijd, zakt uit en biedt niet langer de gewenste steun. Zelfs de beste matras zal je niet helpen als je hem over een oude, versleten lattenbodem legt. 

 

En als je al bezig bent je slaapsituatie volledig te vernieuwen, zorg er dan voor dat je slaapcomfort uitstekend is. Een elektrisch verstelbare lattenbodem zoals de EB01 van FlexiSpot zal niet alleen je nachtrust verbeteren, maar ook je comfort verhogen bij het tv-kijken, lezen of ontbijten op bed. Je kunt ook snurken voorkomen door de verstelbare lattenbodem te kantelen in een aanbevolen hoek van ongeveer 10 graden. Dit maakt je luchtwegen vrij, wat kan helpen bij snurken en zelfs slaapapneu. 

 

De ideale slaapsituatie is daarom een matras van hoge kwaliteit in combinatie met een verstelbare lattenbodem. Je zult vele jaren van dit "paar" kunnen genieten. Als je bedenkt dat je om de zeven jaar een nieuwe moet laten plaatsen en er een uitstekende nachtrust voor terugkrijgt, is het de aanschaf zeker waard. Slaap lekker!