Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Thuiswerken: doe het op de juiste manier

10 augustus 2022

De meeste mensen deden het een aantal jaren geleden nog nauwelijks, maar kunnen er inmiddels ook niet meer omheen, thuiswerken. Het is een fenomeen dat de laatste jaren, mede door een wereldwijde pandemie, voor steeds meer mensen realiteit is geworden. Daar waar menig bedrijf er eerst niets van wilde weten, is dat nu wel anders. Vaak hadden zij dan ook geen keuze, en moesten er wel manieren gevonden worden om meetings en andere zaken digitaal te regelen. Daar is thuiswerken of hybride werken, zoals het ook wel wordt genoemd, een goed voorbeeld van. Met de onderstaande tips en trucks, doe je het op de juiste manier.

Neem voldoende pauzes

Langer werken en meer uren maken gaat niet altijd gepaard met veel productiviteit. Sterker nog, er zijn al aardig veel landen waar wordt geëxperimenteerd met kortere werkdagen en kortere werkweken. Vaak blijkt dat dit de productiviteit helemaal niet schaadt en dat veel werknemers in bijvoorbeeld een werkdag van 6 uur net zoveel gedaan krijgen. Daarom is het ook belangrijk voldoende pauzes te nemen. Zeker wanneer je veel thuis werkt is de verleiding soms groot om alsmaar door te gaan, maar doe dit juist niet. In plaats daarvan kun je beter meerdere malen per dag even een paar minuten achter je scherm vandaan gaan, om even goed bij te kunnen komen.

Zorg voor het juiste meubilair

Het is fijn wanneer je op kantoor kunt beschikken over het juiste meubilair zoals een goed zit sta bureau en een goed ergonomische stoel. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je deze thuis ook tot je beschikking hebt. Omdat we allemaal vaker en vaker thuis aan het werk zijn, is dit vaak geen verkeerde investering. In veel gevallen zal je werkgever bereid zijn deze zaken te faciliteren of kun je er korting op krijgen. Zo zorg je thuis ook voor een werkplek die je zo productief mogelijk maakt en ook nog gezond is.

Creëer je eigen plek

We weten allemaal dat er thuis enorm veel dingen zijn die af kunnen leiden. Kinderen, huisdieren, dingen die buiten op straat gebeurden, het is zeker niet makkelijk om de hele dag geconcentreerd te blijven. Daarom helpt het enorm om je eigen plek te creëren. Het liefste eentje die ergens in huis is waar je niet snel last hebt van alle eerder genoemde dingen. Op die manier kun je in alle rust je werk doen zonder allerlei prikkels van buitenaf die alleen maar voor afleiding zullen zorgen.

Maak gebruik van hulpmiddelen

Met een aantal hulpmiddelen wordt het nog makkelijker om een perfecte thuiswerkplek in te richten. Denk daarbij aan zaken als een standaard voor je laptop of scherm, of een ergonomische muis en toetsenbord. Daardoor zul je automatisch een veel betere houding aan kunnen nemen. Er zijn steeds meer van dit soort hulpmiddelen beschikbaar en deze hoeven helemaal niet zoveel te kosten. Dat terwijl je hiermee een hoop klachten kunt voorkomen die anders voor behoorlijk veel ongemakken kunnen zorgen.

Stel je scherm goed in

Naast een goede ergonomische stoel en een zit sta bureau, zijn er nog meer zaken die je kunnen helpen met verantwoord thuiswerken. Het scherm speelt daarin een belangrijke rol. Wanneer dit te klein is zorgt dit alsnog voor een slechte houding en moet je dichter naar je scherm om alles goed te kunnen lezen. Een iets groter scherm kan vaak iets verder weg worden gezet, en is dus vele malen beter. Daarom is het goed zowel thuis als op kantoor voor een goed scherm te zorgen wat op de juiste hoogte staat, om zo de spieren in je nek, schouders en rug niet te overbelasten.

Doe de check

Wanneer je er zeker van wilt zijn dat je thuiswerkplek zo goed mogelijk is ingericht, kun je op verschillende plaatsen online een check doen. Dit zal je helpen om te bepalen waar je nog verbeteringen kunt aanbrengen. Ook helpt het om inzichten te krijgen in zaken waar je eerder nog niet aan had gedacht. Doe dus een check om te zien of jouw thuiswerkplek voldoet aan alle maatstaven om deze zo goed mogelijk in te richten. Daarmee komt gezond thuiswerken weer een stap dichterbij.

Conclusie

Om op een goede en gezonde manier thuis te kunnen werken, heb je een aantal dingen nodig. Met de bovenstaande tips kom je al een heel eind, terwijl jouw werkgever vaak bereid is om je ook te helpen. Door een aantal handige trucs te gebruiken en aanpassingen te doen, kun je al snel de ideale thuiswerkplek creëren. Dit is vaak zeker geen overbodige luxe, aangezien we met z'n allen steeds vaker vanuit huis werken. Neem daarom zeker de moeite om een optimale thuiswerkplek te maken.