Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Thuiswerken: de voor- en nadelen en of het iets voor u is

20 oktober 2022

In de nasleep van de COVID-19 pandemie lijkt er een permanente verschuiving te zijn naar meer mensen die thuis werken. Terwijl deze manier van werken voor sommigen perfect is, vinden anderen het moeilijker en werken ze liever in een kantoor omringd door collega's.

Als u niet zeker weet of thuiswerken iets voor u is, helpen wij u beslissen met onze uitgebreide gids over de voor- en nadelen van thuiswerken.

De professionals

U hebt meer tijd

Een van de beste dingen van thuiswerken is dat u meer vrijheid heeft met uw tijd. Niet alleen bespaart u de tijd die u normaal zou besteden aan woon-werkverkeer, maar u hebt ook meer mogelijkheden om tijdens uw pauzes huishoudelijke taken uit te voeren, zodat u niet al uw administratie in het weekend hoeft te proppen.

Op kantoor moet elke tijd dat u niet hard aan het werk bent worden besteed aan het zoeken naar werk of het praten met collega's. Als u thuis tussen twee vergaderingen in zit, kunt u de hond even uitlaten of de was ophangen.

U kunt uw evenwicht tussen werk en privé verbeteren

Als u op een kantoor werkt dat niet precies om 17.00 uur sluit, kunt u tot laat blijven om niet als eerste te vertrekken. Wanneer u thuis werkt, is de kans groter dat u uw werk afmaakt wanneer u al uw taken hebt voltooid, in plaats van op kantoor te blijven, zodat de manager denkt dat u een harde werker bent.

U kunt zich comfortabeler voelen

Als je het hebt over de voordelen van thuiswerken, is er één woord waar we altijd aan denken ... joggingbroek! Als u thuis werkt, kunt u zich comfortabeler voelen en kleding dragen die beter past bij het weer of uw comfort.

Vaarwel stoffige, hete pakken, hallo comfortabele T-shirts en joggingbroeken.

● U kunt geld besparen

Voor veel werknemers gaat een aanzienlijk deel van hun loon op aan reiskosten, zoals benzine of treinkosten. Als u van thuis uitwerkt, bespaart u waarschijnlijk geld op woon-werkverkeer, evenals het geld dat u misschien heeft uitgegeven aan dure lunches uit de winkel.

De nadelen

● U kunt geld verliezen

Hoewel u waarschijnlijk geld bespaart door niet te pendelen en thuis te eten, kan het zijn dat u meer uitgeeft aan uw huishoudelijke rekeningen, omdat u uw eigen WiFi, elektriciteit en verwarming gebruikt.

Als u bezorgd bent dat uw rekeningen zullen stijgen als gevolg van thuiswerken, praat dan met uw werkgever en kijk wat hij kan doen. Zij kunnen instemmen met een deel van uw kosten, omdat u het bedrijf geld bespaart op de energierekening.

Het kan lastig zijn om actief te blijven

Werken op kantoor kan het sowieso al lastig maken om actief te blijven, maar als u dan ook nog thuis werkt, kan het nog een grotere uitdaging zijn. Misschien liep u altijd naar uw werk en mist u nu die stappen. Misschien ging u tijdens uw lunchpauze naar de sportschool naast het kantoor. Wat de reden ook is, thuiswerken kan uw levensstijl gemakkelijk meer sedentair maken.

Gelukkig zijn er manieren om dit sedentaire effect te verzachten. Een van de gemakkelijkste manieren is kiezen voor een sta-bureau of loopbandbureau. Zo kunt u aan lichaamsbeweging doen zonder belangrijk werk of belangrijke vergaderingen te missen.  

● U mist misschien sociale interactie

Voor de meeste mensen biedt het naar kantoor gaan een zekere mate van plezierige sociale ervaring. Als u alleen woont, kan het zijn dat werken in gezelschap van anderen een van de enige vormen van sociale interactie is die u de hele week meemaakt. Als u thuis werkt met jonge kinderen, kan de werkplek een van de enige plekken zijn waar u met andere volwassenen omgaat.

Met dat in gedachten is het de moeite waard om na te denken over uw werkvoorkeuren voordat u besluit thuis te gaan werken. Als u graag zelfstandig werkt, zult u het waarschijnlijk geweldig vinden, maar als u energie krijgt van het samenwerken met anderen, is het misschien niets voor u. Als u vanuit huis wilt werken zonder het sociale element te missen, plan dan dagelijks tien minuten virtuele 'koffiemachine'-chats met uw collega's om de chats die u op het werk zou hebben na te bootsen.

U werkt misschien te hard

Een van de problemen met thuiswerken is dat u uw uren kunt overschrijden. Zonder de noodzaak om een trein naar huis te halen of het verkeer te vermijden, is het verleidelijk om achter uw bureau te gaan zitten en een project af te maken buiten uw werkuren om.

Als u besluit om thuis te werken, stel dan een strikte tijdslimiet voor het afwerken en zorg voor een volledige lunchpauze en regelmatige kleinere pauzes.

Het eindoordeel

Thuiswerken kan uw evenwicht tussen werk en privé verbeteren, u geld besparen en een flexibelere levensstijl mogelijk maken. Ondanks enkele nadelen kunt u van de voordelen van thuiswerken profiteren als u strikte tijdslimieten stelt, aan een zit sta bureau werkt en regelmatig met collega's praat.