Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

10 opbergideeën voor het thuiskantoor

06 juni 2022

Misschien heb je een hele kamer voor je kantoor thuis, of misschien een hoekje in de woonkamer of zelfs een open ruimte in de gang. Hoe groot je kantoor ook is, het is cruciaal om het netjes te houden. Alleen dan kun je je ook comfortabel en productief voelen. Sowieso moet je werkruimte de indruk geven van een schoon en opgeruimd huis.

 

Een studie aan het Instituut Fraunhofer wijst uit dat onder meer de organisatie en de orde in een kantoor van invloed zijn op de productiviteit. Maar vooral in een thuiskantoor is het vaak niet gemakkelijk om de kamer of werkruimte georganiseerd te houden, vooral wanneer de ruimte beperkt is.  Daarom hebben we de beste opbergideeën voor jou op een rijtje gezet. 

 

1. Ook je muren bieden ruimte

 

Vooral als je maar een klein thuiskantoor hebt of een hoekje in een woonkamer, kunnen de opbergmogelijkheden beperkt zijn. Maak dan ook slim gebruik van de muren, bijvoorbeeld met legplanken om dingen op te bergen.  

 

Maar ook leuke organisatiemogelijkheden zoals een draadrooster waar je dingen kunt ophangen. Combineer het met wat groen! Een lichtslinger en foto's maken de kamer of hoek ook gezelliger. Het hoeft er niet noodzakelijk als een echt kantoor uit te zien. Dat laatste is vooral belangrijk als je bijvoorbeeld in een ruimte van de woonkamer of slaapkamer werkt.  

 

Als je slechts een klein bureau ter beschikking hebt, is een muur- of bureaubevestiging voor de monitor aan te bevelen. Daarmee creëer je extra ruimte op het werkblad. 

 

2. Kies een kleiner bureau met een lade

 

Het EG8-model van FlexiSpot is ideaal voor kleinere kamers of hoeken in een woonruimte. En je hoeft er niets voor op te offeren! Het zit-stabureau heeft een lade waarin je kabels, muis, toetsenbord, opladers en andere gebruiksvoorwerpen kunt opbergen. Het glazen blad ziet er ook stijlvol uit en je kunt er zelfs aantekeningen op maken met markeerstiften voor een wit bord.

 

Klaar met je werk? Berg kabels en andere spullen op in de lade en gebruik de tafel voor andere doeleinden. Of laat de kinderen hier knutselen of tekenen.

 

3. Gebruik een multifunctionele documenthouder

 

Met een goed verdeelde documenthouder - hij mag er ook leuk uitzien - houd je de papierchaos onder controle. Van tijdschriften tot rekeningen, brochures tot notities, het is een schone manier om al het papierwerk op te bergen dat je bij de hand moet hebben op je bureau. 

 

4. Op maat gemaakt

 

Vooral als je niet veel ruimte hebt in je thuiskantoor maar het wel veel gebruikt, kan het de moeite lonen om het op maat te laten maken door een timmerman of een meubelbedrijf.

 

Zo kun je elk hoekje en gaatje benutten met kasten en planken, vooral als je veel bergruimte nodig hebt. Om het luchtig te houden, is een combinatie van kasten en open rekken het beste.

 

Het voordeel van op maat gemaakte eenheden is dat je ook het ideale kabel- en apparatuurbeheer in de planning kunt opnemen. Alles wat niet zichtbaar mag zijn, is dan goed weggewerkt. 

 

5. Een mobiele ladenblok

 

De meeste ruimte onder je bureau gebruik je toch niet. Dus daar kun je je apparatuur en documenten opbergen. Een ladenblok op wieltjes is geweldig omdat hij mobiel is. Je kunt hem dichterbij trekken of als bijzettafel gebruiken en daarna weer onder het bureau verbergen. Een ander voordeel is dat niemand de rommel binnenin kan zien. Hou je ladenblok niettemin altijd netjes zodat je niet te lang hoeft te zoeken.

 

6. Een lade voor van alles en nog wat

 

Op kantoor slingeren er soms veel kleine voorwerpen rond. En als je die niet goed organiseert, ziet de hele kamer er al snel slordig uit. Daarom is de S01 lade van FlexiSpot ideaal voor precies zulke spulletjes. 

 

Plaats de lade onder het bureau; door zijn geringe afmetingen neemt hij maar weinig ruimte in beslag en biedt hij toch voldoende plaats voor allerlei dingen. En eigenlijk is het goed dat hij niet zo groot is, want anders zou je er zeker binnen de kortste keren een grote puinhoop van maken. Nu blijft alles overzichtelijk

 

7. Een rek als scheidingswand

 

Als je je thuiskantoor deelt of in de hoek hebt van een woonkamer, kun je een luchtige ruimteverdeler en tegelijkertijd opbergruimte creëren door een rek van vloer tot plafond op te stellen. Om ervoor te zorgen dat het geheel er niet te volumineus uitziet, kun je er mooie decoratieve dozen op plaatsen voor kleinere voorwerpen en groene planten of andere decoratieve voorwerpen tussen de dossiers. 

 

Vooral de bovenste planken, waar je niet gemakkelijk bij kunt, zijn geschikt voor iets decoratiefs. Installeer eventueel nog een bibliotheekladder om bij de items te komen die niet gemakkelijk toegankelijk zijn.  

 

8. Een origineel prikbord

 

Een prikbord ziet er niet alleen cool uit, het is ook erg praktisch. Vooral in kamers met een industriële stijl kan een prikbord een blikvanger zijn. Je kunt het heel gemakkelijk zelf maken en dan is het nog lekker goedkoop ook. Meer dan een paneel in MDF of kurk, wat verf en houten prikkers of duimspijkers heb je niet nodig.  

 

Maak met een schroevendraaier of boormachine op batterijen om de 3-5 cm een gaatje, zodat het volledige paneel bedekt is met gaatjes. Daarna schilderen, de houten prikkers op de gewenste lengte afsnijden en klaar is kees. 

 

Je kunt het gebruiken voor notities, om je smartphone op te laden, er planten in te zetten, enz. De mogelijkheden zijn eindeloos. Als je het prikbord in de buurt van je bureau hangt, heb je de dingen die je daar bewaart altijd bij de hand.  

 

9. Thuiskantoor in de wandkast

 

Heb je geen specifieke ruimte voor je thuiskantoor, maar wil je in je vrije tijd niet voortdurend tegen je rommelige werkplek aankijken? Een wandkast als thuiskantoor kan dan een goede oplossing zijn. 

 

In plaats van een paneel bevestig je een iets stevigere en stabielere houten plaat op de juiste hoogte. Deze kan dan als tafel fungeren. Om ervoor te zorgen dat alles in de kast past, kun je een uittrekbare toetsenbordhouder onder het paneel monteren. Gebruik je je toetsenbord niet, dan is het netjes onzichtbaar. 

 

Bevestig je monitor aan de muur om meer ruimte op het werkoppervlak te krijgen. Als je dan ook nog een wiebelkrukje gebruikt in plaats van een bureaustoel, dan heb je een ergonomisch zitmeubel dat je moeiteloos onder het tafelblad in de wandkast uit de weg kunt zetten. Klaar met werken? Sluit de kastdeuren en alles is opgeborgen.  

 

10. De kleurkeuze

 

Een te kleurrijk en ongestructureerd thuiskantoor geeft snel een onrustige en rommelige indruk. Kleur en stijl moeten bij elkaar passen. Gebruik daarom subtiele en rustgevende kleuren, vooral als je werkplek zich in een deel van een woonkamer bevindt. 

 

Kantoormeubelen in onopvallende kleuren en die goed passen bij het interieur, zijn rustgevend en geven geen indruk van chaos. Dit geldt vooral voor de werkspullen en decoratieve voorwerpen die je gebruikt, niet alleen voor het meubilair.