Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Teveel schermtijd per dag - wat kun je eraan doen?

10 augustus 2022

Hoewel we er vaak allang niet meer bij nadenken, doen we het bijna allemaal. Veel tijd achter een scherm doorbrengen en er te dicht op zitten zijn dingen die we eigenlijk moeten vermijden, maar dat lukt maar zelden. Omdat we nu eenmaal uren per dag achter onze smartphone of laptop doorbrengen, staren we veel te lang naar deze schermen. Toch zijn er verschillende zaken die je, naast het verminderen van de tijd achter je monitor, kunt doen om ervoor te zorgen dat het minder slecht voor je is. Daarmee voorkom je zaken als hoofdpijn, vermoeide ogen, duizeligheid, en een slechte nachtrust.

Neem meer pauze

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar door wat extra pauze te nemen kun je al heel wat beter met je schermtijd omgaan. Door drie of vier keer per dag even weg te lopen van je scherm en vijf minuten wat anders te doen, kun je al stukken duurzamer te werk gaan. Maak daarom tussen meetings en andere dingen door tijd voor wat pauze en loop even weg bij je monitor, of ga naar buiten tijdens de lunch. Het lijkt misschien niet heel veel effect te hebben op het eerste gezicht, maar alles bij elkaar opgeteld kan het aardig wat schelen.

Meer afstand van het scherm

Ondanks dat je niet altijd weg kunt zijn van een scherm, kun je wel diverse dingen doen om op een duurzamere manier ervan gebruik te maken. Een goed idee is om meer afstand te nemen. Dit is lastig wanneer je met een klein scherm werkt. In dit geval is de verleiding groot om verder naar voren te buigen en een nog slechtere houding aan te nemen. Door een groter scherm te gebruiken kun je dit stukken verder wegzetten wat een stuk beter zal zijn voor je ogen en je houding.

Geen zonlicht op je scherm

Het is altijd lekker als je voldoende lichtinval hebt op de plaats waar je werkt. Toch moet er opgepast worden dat je niet te dicht bij een raam zit. Wanneer er dan namelijk zonlicht naar binnen komt, krijg je veel eerder vermoeide ogen. Doordat er extra licht op je scherm komt moet je nog meer focussen en beter kijken om dingen af te kunnen lezen. Daardoor kun je weer hoofdpijn krijgen, en het is dus gewenst om dit te voorkomen. Met andere woorden, denk er goed over na waar je jouw monitor precies wilt plaatsen.

Zorg voor goede verlichting

Dit sluit naadloos aan bij het vorige punt. In een te donkere ruimte is het moeilijk om je te kunnen concentreren en goed te kunnen zien wat er op een scherm gebeurd. Dit vergt veel meer van je ogen, en is dus zeker niet raadzaam. Daarom is het zaak voor de juiste verlichting te zorgen. Hierdoor kan de helderheid van een scherm een heel stuk omlaag, en dat spaart de ogen weer. Niet alleen is voldoende verlichting heel belangrijk, ook gaat het erom waar deze wordt geplaatst. Daarom is het goed veel aandacht aan de verlichting van je werkruimte te besteden.

Zoek alternatieven

Er zijn voldoende alternatieven om je schermtijd te kunnen beperken. Wanneer je bijvoorbeeld een meeting hebt, is het lang niet altijd nodig om achter je scherm te blijven zitten. Dit biedt een mooie mogelijkheid om even weg te lopen en iets anders te doen, terwijl je toch gewoon door kunt gaan met werken. Door alle dingen die niet perse achter je scherm hoeven op alternatieve manieren te doen, kun je al veel minder tijd doorbrengen terwijl je naar je scherm staart.

Verminderen is altijd beter

De beste optie blijft toch altijd om gewoon minder tijd achter je scherm door te brengen. Dat klinkt natuurlijk wat makkelijker dan het is, maar is zeker niet onmogelijk. Soms kom je er simpelweg niet onderuit om achter je scherm te moeten zitten, wanneer je op je werk bent bijvoorbeeld. Daarom liggen er vooral kansen wanneer je niet aan het werk bent. Probeer daarom tijdens deze momenten de schermtijd zoveel mogelijk in te dammen, en laat je telefoon en laptop links liggen wanneer je deze niet echt nodig hebt.

Tot slot

Dat teveel tijd achter je scherm doorbrengen allesbehalve goed voor je is, was al wel duidelijk. Toch is het voor veel mensen moeilijk om ook daadwerkelijk de tijd dat ze naar hun telefoon of laptop kijken te beperken. Daarom is het goed de bovenstaande opties te gebruiken om jezelf zo goed mogelijk te beschermen. Daarnaast is het alsnog raadzaam om op zoek te gaan naar zoveel mogelijk manier om deze tijd dagelijks toch te kunnen verminderen. Daarmee spaar je jouw ogen en kun je een hoop andere klachten voorkomen.