Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Steden om uw creativiteit aan te wakkeren

05 september 2022

Nu de pandemische maatregelen bijna helemaal opgeheven zijn, willen velen van ons er eindelijk eens lang genoeg tussenuit. En na zo'n lange tijd opgesloten te hebben gezeten, is een scheutje creativiteit iets wat wij allemaal wel kunnen gebruiken!

Waarom slaat u geen twee vliegen in één klap en gebruikt u uw volgende reis naar het buitenland als een gelegenheid om uw verbeelding nieuw leven in te blazen en uw creativiteit aan te wakkeren? Hier is een verzameling van de topsteden die u in Europa kunt bezoeken om de mentale spinnenwebben af te stoffen en die creatieve sappen te laten stromen!

1. Florence, Italië

De eerste halte voor de meeste mensen op een reis naar Italië is meestal Rome, Pompeï, of Venetië. Maar vele eeuwen lang was Florence in de hele wereld bekend als het centrum van de Italiaanse kunst en cultuur - lang voordat "Italië" als land zelfs maar bestond. Gedurende de Middeleeuwen was Florence een van de rijkste handelscentra van Europa en tijdens de Renaissance bloeide de stad op als artistiek centrum. Rijkdom verzameld door handel en bankieren stelde rijke koopmansfamilies in staat het werk te sponsoren van meesters als Leonardo da Vinci, Rafael en Michelangelo. Deze artistieke erfenis duurt voort tot op de dag van vandaag, want Florence is de thuishaven van het iconische Uffizi Museum en blijft de bestemming bij uitstek voor studenten van schone kunsten.

2. Bazel, Zwitserland

Bazel ligt aan de oever van de Rijn, waar Frankrijk, Duitsland en Zwitserland samenkomen en is de onofficiële culturele hoofdstad van Zwitserland. Bazel is over de hele wereld bekend om zijn hedendaagse galeries en tentoonstellingen, maar het kroonjuweel van de kunstscène is toch wel Art Basel. Art Basel is een jaarlijkse beurs voor hedendaagse kunst, waar bijna 300 galeries uit de hele wereld bijeenkomen om het neusje van de zalm van de wereld op kunstgebied te tonen.

3. Bilbao, Spanje

Madrid is ongetwijfeld de kunsthoofdstad van Spanje, maar lang niet het alfa en omega van wat de Spaanse kunstscène te bieden heeft. Voor velen onbekend is Bilbao een bloeiend centrum van hedendaagse kunst. Bilbao ligt in het noordelijke Baskenland en trekt een publiek dat op zoek is naar iets moderners dan wat Madrid te bieden heeft.

Bilbao staat bekend als een hotspot voor liefhebbers van hedendaagse kunst en modernistische architectuur en herbergt een van de vijf Guggenheim Musea. Dat is op zich al genoeg reden om de grootste stad van Baskenland te bezoeken - het museum herbergt een fenomenale permanente collectie en een constante rotatie van tijdelijke tentoonstellingen uit de hele wereld. Naast het Guggenheim telt de kunstwijk van Bilbao alleen al meer dan 30 musea, dus u zult zich gegarandeerd nooit vervelen.

4. Istanboel, Turkije

Istanboel, Turkije, is werkelijk een unieke plaats om te bezoeken. Istanbul vormt de grens tussen het Oosten en het Westen en het hoeft dan ook niet te verbazen dat de culturele smeltkroes van de stad voldoende brandstof voor creativiteit biedt. Bezoekers aan Istanboel kunnen de rijkdom van zowel de Occidentele als de Oriëntaalse cultuur ervaren, want de stad heeft alles van traditionele Turkse en Islamitische kunst tot hedendaagse en modernistische musea. Elk jaar vindt in Istanbul de kunstbeurs "Contemporary Istanbul" plaats, waar zowel Turkse als internationale kunstenaars de avant-garde van de kunstwereld op de voorgrond plaatsen.

5. Lissabon, Portugal

De laatste jaren is Lissabon erg populair geworden als een centrum waar jonge creatievelingen naar toe trekken. Dankzij de ruimdenkende sfeer en de relatief lagere prijzen in vergelijking met andere Europese hoofdsteden, wemelt het in Lissabon van zowel gevestigde als opkomende kunstenaars. Bij aankomst is het onmogelijk om de rol te negeren die kunst speelt om de stad haar karakter te geven. De straten zijn bedekt met straatkunst, die op zichzelf al een bezoek waard is.

De stad herbergt echter een fantastische reeks musea, zowel traditionele als hedendaagse. Breng zeker een bezoek aan het Museu Nacional de Arte Contemporânea, Museu Nacional dos Coches en de trendy Hangar ruimte - om het volledige gamma te zien van wat Lissabon te bieden heeft.

6. Berlijn, Duitsland

De Duitse hoofdstad staat van oudsher bekend om haar centrale rol in veel van de meest scharnierende politieke gebeurtenissen van de 20e eeuw - van het einde van de Tweede Wereldoorlog tot de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Maar sinds de val van de Berlijnse Muur en de hereniging van Duitsland heeft het tumultueuze verleden van de stad plaats gemaakt voor een bloeiende en alternatieve culturele scène.

Berlijn is een smeltkroes van Duitsers, maar er zijn ook voortdurend immigratiegolven uit alle hoeken van de wereld. Al deze verschillende perspectieven komen samen om een stad te vormen waar het werkelijk voelt alsof alles mogelijk is. Als u door de straten van het trendy Kreuzberg wandelt, zult u worden blootgesteld aan alternatieve kunsthubs en hergebruikte culturele ruimten, terwijl Charlottenburg aan de overkant van de stad meer aanvoelt als de boulevards van Parijs. De wijk Friedrichshain is over de hele wereld bekend om zijn industriële ruimtes en muziekpodia, terwijl hoekjes van Neukölln meer weg hebben van Istanboel dan van Duitsland! Wat uw smaak ook is, Berlijn is een stad die uw creativiteit zeker zal prikkelen.

Gun uzelf de pauze die u verdient en bezoek een van deze Europese kunsthubs bij de eerstvolgende gelegenheid die u krijgt!