Het is geen geheim dat slecht slapen niet goed is voor de gezondheid. Sterker nog, het kan op verschillende manieren schade opleveren. Om een idee te krijgen van wat hiermee precies bedoeld wordt, hebben we hieronder een overzicht gecreëerd met de nadelen die een slechte nachtrust allemaal kan hebben. Dit geldt overigens zowel voor de korte als lange termijn. Kijk daarom goed naar deze zaken, en bedenk wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je beter kunt slapen.
Vergeetachtiger worden
Dit klinkt misschien een beetje overdreven, maar is wel waar. Een tekort aan slaap kan je echt vergeetachtiger maken. Daardoor kunnen een aantal zaken, zoals bijvoorbeeld je probleemoplossend vermogen, stukken minder worden. Je gaat eerder dingen vergeten en dat kan dan weer voor nare situaties zorgen. Omdat je lichaam harder moet werken en minder energie over heeft, schiet je dus onder andere op dit vlak eerder tekort.
Kans op depressies
Schrik niet, van een paar keer slecht slapen zul je echt niet meteen in een depressie belanden. Maar indien het een probleem is wat zich over langere tijd blijft ontwikkelen, bestaat de kans zeker dat personen kunnen gaan kampen met depressiviteit. Iemand die lijdt aan slapeloosheid of insomnia is daarom vatbaarder voor een depressie. Mocht je al last hebben van dit soort dingen, dan kan dat nog verder worden versterkt wanneer je later ook nog met slapeloosheid kampt. Reden genoeg dus om er snel bij te zijn en er iets aan te gaan doen wanneer dit voorkomt.
Minder levenslust
Een futloos gevoel gedurende de dag is een van de logische gevolgen van een chronisch tekort aan slaap. Vanwege je steeds groter wordende tekort aan energie, is het logisch dat je lichaam al druk genoeg is. Daardoor heb je minder zin in andere dingen en zul je moeite hebben om het op te kunnen brengen andere activiteiten te ondernemen. Hier kan je sociale leven dan weer enorm onder gaan lijden, en dat is uiteraard ontzettend zonde.
Verhoging van stress
Stress kan een reden zijn waarom mensen kampen met slaaptekort. Wanneer je veel piekert over allerlei dingen die je dagelijks moet doen, is het soms moeilijker in slaap te komen. Aan de andere kant zal een slechte nachtrust alleen maar meer stress gaan veroorzaken. Eigenlijk versterken beide zaken elkaar alleen maar, en is het dus belangrijk om er zo snel mogelijk een einde aan te maken.
Slechtere reactietijd
Er kunnen als gevolg van te weinig slaap een hoop vervelende dingen gebeuren. Wanneer je elke nacht maar een paar uur kunt slapen of veel minder dan je nodig hebt, heeft dat een weerslag op je reactievermogen. Deze wordt stukken minder en dat kun je bijvoorbeeld merken op je werk. Jezelf concentreren op zaken die er echt toe doen wordt een alsmaar grotere uitdaging en dat mag nooit de bedoeling zijn. Daarom is het zaak om een tekort aan slaap te voorkomen, zodat je scherp kunt blijven gedurende de dag.
Ouder uiterlijk
Alsof alles wat we hierboven hebben genoemd niet al erg genoeg is, kan slaaptekort ook nog eens een negatieve invloed hebben op je uiterlijk. Er kunnen meer lijntjes in je gezicht komen en je huid ziet er stukken ouder uit. En daar wordt niemand natuurlijk echt blij van. Omdat je lichaam minder van bepaalde stoffen aanmaakt wanneer je te weinig slaapt, zie je dit terug in hoe je eruit ziet. Ook worden er te weinig groeihormonen aangemaakt, terwijl deze juist enorm belangrijk zijn voor je spieren en botten.
Meer gezondheidsklachten
Een slaapstoornis geeft je dus een futloos gevoel. Daarbij loop je ook nog eens het risico dat je er ouder uit gaan zien en dat het je prestaties op je werk aan zal gaan tasten. Allemaal al erg genoeg natuurlijk, maar het kan ook allerlei andere klachten met je gezondheid opleveren. Uit onderzoeken blijkt dat mensen met een slaapstoornis veel meer kans hebben op diverse ziektes en aandoeningen. Een goede nachtrust is essentieel om dit te kunnen voorkomen en op latere leeftijd zo lang mogelijk gezond te kunnen blijven.
Toename van gewicht
Als je niet voldoende slaapt, gaat je lichaam op allerlei andere manieren op zoek naar meer energie. Daarbij wordt er bijvoorbeeld meer van een bepaald eetlustopwekkend hormoon aangemaakt, waardoor je vaker honger hebt en meer zult gaan eten. De kans op overgewicht neemt dus stukken toe wanneer je kampt met een slaaptekort. Het blijkt dat mensen die niet aan 6 uur slaap per nacht komen dertig procent meer kans hebben op overgewicht dan iedereen die wel 7 tot 9 uur slaapt.