Gratis bezorging in NL en BE
10% sitewide kortingscode: KONING
Tot 10 jaar garantie

Tips voor een betere nachtrust

19 september 2022

Iedereen is gebaat bij een goede nachtrust. Wanneer deze regelmatig wordt verstoord, of als iemand enorm veel moeite heeft om in slaap te komen, zal dit gedurende de dag ook een negatieve invloed hebben. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen tegen een slechte nachtrust. Er zijn al veel mensen die op deze manier ervoor hebben kunnen zorgen dat ze weer voldoende kunnen slapen, en dat ook goed doen. Heb je ook problemen met slapen en snak je naar goede nachtrust? De tips hieronder kunnen je op dit gebied ontzettend goed helpen.   

Lezen voor het slapengaan

De verleiding is groot om vlak voor het slapengaan nog even televisie te kijken of iets op de smartphone te doen. Dit helpt echter niet om beter te gaan slapen. In plaats daarvan is het beter om iets anders te doen, zoals lezen bijvoorbeeld. Je zult snel merken dat dit juist een positieve invloed heeft en helpt om veel beter in slaap te kunnen komen. Ook wanneer je lang wakker ligt en het maar niet wil lukken om goed in slaap te komen, biedt lezen vaak uitkomst. Probeer het daarom eens moet een goed boek of iets anders, en vaak zul je zien dat je daarna snel en goed in slaap kunt vallen.

Slaap niet te lang

Een fout die vaak gemaakt wordt, is dat mensen die over het algemeen geen goede nachtrust hebben, op andere momenten te lang slapen. Maar net als te weinig slaap, is veel te veel achter elkaar slapen ook niet goed. Hoeveel slaap je exact per nacht nodig hebt, is ook deels afhankelijk van je leeftijd. Zoek dus uit hoeveel slaap goed voor jou is en probeer je hieraan te houden.

Lattenbodem en een goed matras

Om ervoor te kunnen zorgen dat je een goede nachtrust hebt, is de juiste slaapplek essentieel. Daarbij gaat het er niet alleen om dat je een rustige plek uitkiest om te slapen, ook het juiste materiaal is essentieel. Kies bijvoorbeeld voor een goede elektrische lattenbodem en neem de tijd om een geschikt matras uit te zoeken. Welk matras het beste voor je is heeft er ook mee te maken met hoe lang je bent en hoeveel je precies weegt. Neem al deze factoren in overweging en bekijk vervolgens welke soort slaapplek het beste is voor jou. Daarna zou het moeten lukken om hierdoor al een stuk beter te kunnen slapen.

Geen schermen

We zijn niet anders meer gewend dan de hele dag achter onze schermen te zitten. Op het werk, maar ook thuis, brengen we uren per dag door achter een computer, televisie of smartphone. Hoewel er niet helemaal aan ontkomen kan worden, is het wel verstandig om het laatste halfuur of uur voordat je wilt gaan slapen schermen links te laten liggen. Daarmee voorkom je dat afgeleid kunt worden door allerlei randzaken waar je later weer over gaat liggen nadenken. Naast dat is het ook stukken beter voor je ogen, en kunnen deze zo al tot rust komen voordat je gaat slapen.  

Neem de tijd om beter te slapen

Dit klinkt misschien gek, maar het kan tijd kosten om beter te kunnen slapen. Wanneer je in bed ligt te piekeren en het steeds maar niet lukt om lekker in slaap te vallen, is het goed om jezelf in te lezen over wat je er allemaal mee kunt doen. Ga ermee aan de slag en bedenk hoe je verbetering aan kunt brengen in je slaapritme. Qua tijd kost dit misschien een kleine investering, maar het zal niet lang duren voordat je blij bent dat je deze hebt gedaan.

Volg een vast ritme

Door een duidelijk ritme te volgen, weet je lichaam ook eerder wanneer het moet gaan slapen. Als je iedere dag op een compleet ander moment gaat slapen, wordt dit steeds moeilijker en zal je lichaam eerder in de war raken. Hetzelfde geldt overigens voor eten. Wanneer je deze dingen op gezette tijden doet, is het stukken eenvoudiger om aan een ritme vast te houden en wordt het dus ook makkelijker om iedere avond sneller in slaap te komen.

Vaker bewegen overdag

Veel bewegen is sowieso een goede stap. Ook wanneer je last hebt van slapeloosheid kan dit je op diverse manieren helpen. Het zorgt er namelijk voor dat je veel meer energie kwijtraakt overdag, waardoor je makkelijker in slaap komt dan wanneer je dit niet doet. Als je zittend werk hebt en daardoor de rest van de dag niet heel veel beweegt, is het dus raadzaam dit voor of na je werk wel te doen. Het zal je nachtrust absoluut helpen verbeteren.