Gratis bezorging in NL en BE
Bespaar 10% op alles | Code: BD10
Tot 10 jaar garantie

Heb je last van rugpijn? 8 eenvoudige manieren om rugpijn te verlichten

12 augustus 2022

Rugpijn kan acuut of chronisch zijn. De pijn kan plotseling, scherp of constant zijn. Acute rugpijn duurt van een paar dagen tot weken, wat kan te wijten zijn aan een ongeluk, val of het tillen van iets te zwaar. Acute rugpijn wordt meestal vanzelf beter, maar soms heeft men medische zorg nodig. Chronische pijn duurt meer dan 3 maanden. Chronische rugpijn komt minder vaak voor dan acute rugpijn en vereist geen chirurgische ingreep. Het meest voorkomend is de 'Lumbago', wat pijn in de onderrug is.

Mensen ontvangen tegenstrijdige adviezen en berichten die bijdragen aan hun frustratie, angst en onzekerheid over wat er moet worden gedaan om rugpijn te verlichten. In deze blog bespreken we eenvoudige manieren om rugpijn te verlichten en wat er gedaan kan worden om dit te voorkomen.

Veel voorkomende oorzaken van rugpijn

Het is moeilijk om de exacte oorzaak van rugpijn te vinden, maar het kan worden veroorzaakt door:

Het draaien van de wervelkolom tijdens het tillen van een zwaar voorwerp of sportblessures.

Letsel in tussenwervelschijven (Slipped disk).

Ongebruikelijke zenuwcompressies (ischias).

Wervelkolomproblemen veroorzaakt door osteoporose.

Plotselinge bewegingen zoals een val kunnen leiden tot stress of pijn op de onderrug.

Het hebben van een slechte lichaamshouding tijdens het zitten of lopen. 

Terwijl verstuikingen en verrekkingen meestal niet ernstig zijn en geen langdurige pijn veroorzaken. Zijn er sommige mensen die acute pijn ervaren die behoorlijk ernstig kan zijn. Soms infectie genaamd osteomyelitis, auto-immuunziekten zoals spondylitis ankylopoetica, reumatoïde artritis of spinale tumoren veroorzaken lage rugpijn, hoewel dergelijke gevallen laag in aantal zijn.

8 manieren om rugpijn te verlichten

1. Blijf actief en blijf in beweging. Ga zoveel mogelijk door met je dagelijkse routine. Onderzoek suggereert dat mensen die actief blijven waarschijnlijk snel zullen herstellen. In eerste instantie lijkt het misschien ontmoedigend, maar de pijn wordt na verloop van tijd verlicht.

2. Artsen kunnen pijnstillers voorschrijven. Hoewel pijnmedicatie de verwonding niet geneest, verlicht het de pijn en opent het een venster voor andere behandelingen zoals fysiotherapie of lichaamsbeweging. Weer aan het werk gaan zou helpen om je af te leiden van de rugpijn.

Onze sta- en rugondersteuningsstoel kan u helpen uw houding te corrigeren en u gemakkelijk op uw werk te concentreren.

3. Eenvoudige rugoefeningen en stretches kunnen helpen rugpijn te verminderen, doe ze zo regelmatig als je kunt. Basisremedies die thuis worden toegepast, kunnen effectief zijn voor de behandeling van milde of acute pijn door spierspanning, evenals het verminderen van de effecten van chronische, ernstige pijn.

4. Hoewel episodes van lage rugpijn kunnen worden verbeterd door kort inspannende activiteit te vermijden. Houd je rusttijd kort, want te veel inactiviteit kan genezing moeilijk maken. Dat gezegd hebbende, vermijd activiteiten of posities die de symptomen verergeren.

5. Het strekken van spieren in de lage rug, billen, heupen, benen en het versterken van de kernspieren is gunstig voor iedereen en voor mensen met rugpijn. Deze spieren ondersteunen het gewicht van het bovenlichaam, flexibiliteit in deze spieren helpt de rug te bewegen zonder enig letsel. Rek je uit en loop na elke 20 minuten rond terwijl je lange uren op een bureau werkt.

6. Low-impact aërobe oefeningen ondersteunen de genezing van een blessure zonder de wervelkolom te beschadigen. Oefeningen op hometrainers, wandelen, zwemmen zijn voorbeelden van minimale impactaerobics, en het is te zien dat mensen die regelmatig deze doen, minder terugkerende pijnepisoden en pijnopflakkeringen melden. Regelmatige beweging en flexibiliteit zijn de sleutel tot een gezonde wervelkolom. Wanneer de spinale structuren te lang ongebruikt blijven, kan dit de stijfheid verder verergeren.

7. Een warm bad, elektrische verwarmingskussen, chemische of zelfklevende warmtewraps kunnen helpen gespannen spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren, wat op zijn beurt genezing vergemakkelijkt. Soms worden ijs of cold packs gebruikt om zwelling en ontsteking in de onderrug te verminderen.

8. Vrij verkrijgbare pijnstillers zoals aspirine, ibuprofen, naproxen en paracetamol verlichten lage rugpijn veroorzaakt door een gezwollen zenuwen of spieren.

Hoe rugpijn te voorkomen?

Een van de beste manieren om rugpijn te voorkomen is om je rugspieren sterk te houden.

Deze stappen beschermen uw rug en voorkomen rugpijn:

  • Je moet minstens 2 dagen per week rugversterkende en rekoefeningen doen.
  • Houd je houding rechtop. Terwijl langdurig op een bureaustoel zitten voor werk rugpijn kan veroorzaken, helpen onze rugondersteuningsstoelen en staande bureaus bij het bereiken van de juiste houding en ontspannen rugspieren.
  • Vermijd het tillen van zware voorwerpen, maar voor het geval je dan je knieën moet buigen en je rug recht moet houden. Je beenspieren doen het meeste werk, waardoor rugpijn wordt voorkomen. Volg een gezond en voedzaam dieet. Probeer een gezond gewicht te bereiken. Overgewicht zet druk op je rug. Regelmatig bewegen en een gezond dieet volgen zijn de sleutel tot een gezonde wervelkolom.