Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Thuiskantoor ergonomisch inrichten: tips en advies

21 december 2022

Thuiswerken is erg leuk. Je voelt je vrijer en hebt minder stress. Maar het allergrootste voordeel is dat je zelf kunt bepalen hoe je kantoor eruitziet. Natuurlijk is het dan belangrijk om de ruimte mooi te maken, zodat werken aangenamer wordt. Maar zorg ook dat je thuiskantoor ergonomisch is ingericht. Dat is essentieel voor je mentale en fysieke gezondheid. Hoe je dat het best aanpakt, ontdek je in deze blog!

Koop de juiste kantoormeubelen

De eerste stap voor het inrichten van een ergonomisch thuiskantoor is de juiste kantoormeubelen kopen. Er zijn er heel wat mooie verkrijgbaar. Het is dan ook verleidelijk om de meubels te kopen die er het best uitzien. Maar probeer voornamelijk te kijken naar de kwaliteit én het gemak dat het kantoormeubilair je biedt. Maar welke meubels mogen niet uit je kantoor ontbreken? Wij vertellen het je!

Verstelbaar bureau  

Om te kunnen werken, heb je een bureau nodig. Denk goed na over welk model je koopt, want dit bepaalt voor een groot deel je werkcomfort. Een bureau dat op de perfecte hoogte staat is belangrijk. Maar de ideale hoogte is voor iedereen anders. Daarom doe je er goed aan om een verstelbaar bureau te kopen .

 

Een nog betere optie is een zit-sta bureau, omdat je op die manier zowel zittend als staand kunt werken. Dat is beter voor je bloedsomloop, spieren en gewrichten. Ons Flexispot zit-sta bureau E7 is dan een echte aanrader, omdat het voldoet aan de NEN EN 527-1 norm. Comfortabel werken is dus gegarandeerd!   

Comfortabele bureaustoel

Een comfortabele bureaustoel is ook onmisbaar als je je kantoorruimte ergonomisch wilt inrichten. Kies voor een stoel die je in de hoogte kunt verstellen. En die bij voorkeur ook een verstelbare rugleuning en aan te passen armleuningen heeft. Zo zit je altijd in de perfecte positie. Daarnaast is het belangrijk dat de bureaustoel niet te hard aanvoelt, maar hij je zitvlak toch voldoende ondersteuning biedt.

Praktische kantoorkast

Papieren en mappen op je bureau laten liggen? Dat is allesbehalve ordelijk. Het kan zelfs negatieve gevolgen hebben voor je productiviteit Want rommel is demotiverend. Bovendien vind je zo minder makkelijk je spullen terug, waardoor je tijd verliest.

 

Een kantoorkast is dus voor iedere thuiswerker een must-have. Heb je een klein kantoor? Dan heb je waarschijnlijk geen plaats voor een grote kast. Maar in dat geval is een ladeblok een handig alternatief. Want je kunt het onder je bureau schuiven en verliest zo geen plaats.

Ergonomische hulpmiddelen

Er zijn speciale hulpmiddelen die je kunt gebruiken om met nog meer gemak aan de slag te kunnen gaan. Denk daarbij aan een ergonomisch toetsenbord, een laptopstandaard en een ergonomische muis. Deze accessoires zijn meestal niet zo goedkoop, maar ze zijn wel een goede investering, omdat ze voor heel wat gemak zorgen. Andere interessante ergonomische hulpmiddelen zijn:

 

 

l Monitorarmen

l Voetsteunen

l Beensteunen

l Pols- en armsteunen

l Zitkussens

 

 

 

Tips om ergonomisch te werken

Heb je je kantoor ergonomisch ingericht? Dan zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om de ergonomie op de werkvloer te verbeteren. Zo is het van belang dat je tijdig een pauze neemt, voldoende drinkt en je scherm op de goede hoogte plaatst!

 

Tip 1: Pauzeer tijdig

Het is erg belangrijk om regelmatig een pauze in te lassen. Zo krijg je voldoende energie om voort te blijven gaan en krijg je meer gedaan. Probeer in je pauze je gedachten helemaal van je werk af te zetten.

Tip 2: Plaats je monitor in de juiste positie

Een andere tip is om je monitor recht te zetten. Dit is erg belangrijk, omdat de plaats van je monitor een grote invloed heeft op je nekspieren. Als je deze te laag of hoog plaatst, kun je namelijk last krijgen van je nek. De bovenkant van je scherm moet op ooghoogte staan. En het scherm moet op armlengte van je verwijderd zijn.

Tip 3: Zit recht

Ook al heb je ergonomische kantoormeubilair gekocht, het is nog steeds belangrijk dat je de meubels juist gebruikt. Zorg er dus voor dat je met je rug tegen de leuning van je bureaustoel zit, zodat je geen lichamelijke klachten krijgt. Kun je dan niet met je voeten plat op de grond komen? Dan is het belangrijk om je stoel lager te zetten.

Waarom is een ergonomische werkruimte zo belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom ergonomisch werken zo belangrijk is. Allereerst is het de beste manier om fysieke klachten te vermijden. Daarnaast gaat je productiviteit omhoog en voel jij je gelukkiger. Ergonomisch werken is dus goed voor je fysieke én mentale gezondheid. Dat is ook precies waarom wij van Flexispot ons richten op de verkoop van ergonomisch meubilair.

 

Heb je zelf niet veel geld voor het ergonomisch inrichten van je thuiskantoor? Dan is er goed nieuws, want je werknemer heeft de plicht om jou van een ergonomische werkruimte te voorzien. De meeste kosten zul je dus niet zelf moeten maken!