Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

4 grote voordelen van lezen voor het slapen gaan

31 januari 2023

De voordelen van het lezen van je favoriete boek voor het slapengaan zijn echt eindeloos. Het zal je niet alleen vermaken, maar het zal je ook kalmeren voordat je in slaap valt. Om nog maar te zwijgen van het feit dat u niet naar het telefoonscherm kijkt, wat nog een belangrijke reden is waarom mensen moeite hebben met slapen en een goede, hoogwaardige rust krijgen.

In dit artikel bespreken we enkele van de grootste voordelen van het lezen van een boek voor het slapengaan. Niet alleen dat, maar we zullen ook enkele tips bespreken om lezen voor het slapengaan een stuk gemakkelijker en leuker te maken.

Verminder stressniveaus

Een van de belangrijkste redenen waarom we moeite hebben om een goede nachtrust te krijgen, is een hoog stressniveau. Daarom is het verminderen van stressniveaus voordat u naar bed gaat een geweldige manier om ervoor te zorgen dat u een hoogwaardige rust krijgt.

Als je te maken hebt met meer dan gebruikelijke stressniveaus, kan het zeer nuttig zijn om je favoriete boek voor het slapen gaan te openen. Slechts 30 minuten lezen per avond kan dezelfde stressverlichtende eigenschappen hebben als yoga of het kijken naar komische video's.

Dat gezegd hebbende, je moet nog steeds het juiste boek vinden. Dus als je een boek nodig hebt om te lezen voordat je naar bed gaat, probeer dan iets luchtigs te vinden dat je interesse wekt. En als je het elke avond voor het slapengaan opent, merk je een groot verschil in stressniveaus en algehele slaapkwaliteit.

Verbeter de slaapkwaliteit

Het grootste voordeel van lezen voor het slapen gaan is dat je meer rust krijgt. Er zijn talloze onderzoeken die aantonen dat lezen voor het slapengaan de slaapkwaliteit verbetert. Dit komt omdat lezen je in een meer ontspannen mindset kan brengen, waardoor je beter kunt slapen.

slapeloosheid verminderen

Als u een boek leest voordat u naar bed gaat, kunt u slapeloosheid verminderen. Zoals hierboven vermeld, kunt u 's nachts wakker blijven als u te veel tijd op het scherm van uw telefoon doorbrengt voordat u naar bed gaat. Niet alleen dat, maar jezelf vermaken op sociale media kan ook de stressniveaus verhogen, wat de slaap verstoort.

Dus je zou kunnen proberen om telefoon- en laptopschermen te vervangen door een boek. Als je een boek leest voordat je naar bed gaat, krijg je aan het einde van de dag nog steeds dat broodnodige entertainment. Je hebt echter geen last van blauw licht van beeldschermen die je uit je slaap houden.

Bevorder langer slapen

Een boek lezen voor het slapengaan bevordert ook een langere nachtrust. Veel volwassenen krijgen niet de aanbevolen 7-9 uur slaap per nacht. Maar als je voor het slapen gaan een boek leest, kun je veel langer en dieper slapen, waardoor je de volgende dag beter uitgerust wakker wordt.

Dit komt omdat boeken, in tegenstelling tot telefoonschermen, geen blauw licht uitstralen, waarvan bekend is dat het de kwaliteit van iemands slaap sterk beïnvloedt.

Tips om te lezen voor het slapen gaan

Sinds de komst van telefoons zijn velen van ons gestopt met lezen voor het slapen gaan. Dit kan het moeilijk maken om erachter te komen hoe je een goede leesroutine voor het slapengaan kunt ontwikkelen. Dus hier zijn enkele tips om het gemakkelijker te maken om consistent te lezen voordat je naar bed gaat.

Neem een verstelbaar bed

Als je wilt lezen voordat je gaat slapen, is een  verstelbaar bed  een geweldige manier om de ervaring comfortabeler en aangenamer te maken. Met een verstelbaar bed kun je het bed hoger zetten terwijl je leest. Zo kun je beter lezen zonder je nek of rug te belasten.

Het is ook een geweldige manier om rechtop te gaan zitten als u last heeft van ischias en onmiddellijke verlichting krijgt. Als u zich moe voelt, kunt u het bed weer in een vlakke positie brengen. Op die manier wordt uw ruggengraat perfect uitgelijnd voordat u gaat slapen, waardoor u zich veel comfortabeler voelt en u beter kunt slapen.

U zult zich niet realiseren wat een groot verschil een verstelbaar bed maakt. Met zo'n bed is het veel gemakkelijker om tv te kijken, een boek te lezen of op bed te zitten. Niet alleen dat, u krijgt volledige controle over het bed, zodat u het gemakkelijk in de juiste positie kunt plaatsen waarin u zich het meest comfortabel voelt.

Schaf een leeslamp aan

Een andere manier om lezen voor het slapen gaan makkelijker te maken, is met een mooi bedlampje. Door de slaapkamerverlichting aan te laten terwijl u leest, kunt u 's nachts wakker blijven omdat deze lichten helder en intens zijn.

Maar als je een lamp aanschaft, kun je de lichtomstandigheden veranderen om je lichaam te laten weten dat het tijd is om te ontspannen. Zo belicht je het boek helder zonder je ogen te vermoeien. Bovendien maakt het aanschaffen van een nachtlamp het ook veel gemakkelijker om 's nachts de lichten uit te doen en in volledige duisternis te slapen.

Blijf uit de buurt van schermen

Ten slotte raden we aan om een echt boek te lezen. Hoewel het lezen van eBooks op je telefoon erg handig is, verslaat het het doel van lezen voor het slapengaan. Dit komt doordat de telefoon blauw licht uitzendt, waardoor je ogen vermoeid raken en je 's nachts wakker blijft.

Als u een e-book moet lezen voordat u naar bed gaat, raden we u aan een speciale e-bookreader te gebruiken die geen blauw licht uitstraalt. Op die manier profiteer je van de voordelen van lezen zonder te maken te hebben met blauw licht waar je 's nachts wakker van ligt.

conclusie

Als je moeite hebt om goed te slapen, kun je overwegen om voor het slapen gaan een boek te lezen. Dit brengt niet alleen je hersenen in een meer ontspannen toestand, maar maakt ook je ogen vermoeid, waardoor je makkelijker in slaap valt.

Probeer het een week en je zult de voordelen zelf zien. De kans is groot dat je je telefoon voor het slapengaan niet meer gebruikt als je eenmaal gewend bent om 's avonds een boek te lezen.