Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Olympische Spelen Parijs 2024: Belangrijke data en hoogtepunten

13 juni 2024

De Olympische Spelen van 2024 in Parijs beloven een spektakel te worden vol sportieve pracht en historische momenten. Deze editie markeert de derde keer dat Parijs de Spelen organiseert, na 1900 en 1924. Met een breed scala aan sporten, van atletiek tot zeilen, biedt Parijs 2024 een podium voor de beste atleten ter wereld. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste data en hoogtepunten van het schema, zodat je niets hoeft te missen van dit wereldwijde sportevenement.

Openingsceremonie: 26 juli 2024

De Olympische Spelen van Parijs 2024 beginnen met een spectaculaire openingsceremonie op 26 juli. In tegenstelling tot eerdere edities wordt deze ceremonie niet gehouden in een stadion, maar op de iconische rivier de Seine. Dit unieke decor zal een adembenemende achtergrond vormen voor de parade van atleten en de officiële opening van de Spelen. Verwacht spectaculaire optredens, vuurwerk en de traditionele ontsteking van de Olympische vlam.

Wedstrijdschema: 27 juli - 11 augustus 2024

Na de openingsceremonie beginnen de wedstrijden op 27 juli en duren tot 11 augustus. Gedurende deze periode zullen meer dan 10.000 atleten uit ongeveer 200 landen strijden om medailles in 32 sporten en 329 evenementen. Hier zijn enkele hoogtepunten van het wedstrijdschema:

Atletiek: 1 - 10 augustus

Atletiek, vaak beschouwd als de kern van de Olympische Spelen, vindt plaats van 1 tot 10 augustus in het Stade de France. Kijk uit naar de spannende 100 meter sprints, de marathon door de straten van Parijs, en de altijd spectaculaire estafettes.

Zwemmen: 27 juli - 4 augustus

Het zwemprogramma begint direct na de openingsceremonie en duurt tot 4 augustus. De wedstrijden worden gehouden in het nieuwe Aquatics Centre. Hoogtepunten zijn onder andere de 100 meter vrije slag en de estafettes, waar records gebroken en legendes gemaakt worden.

Turnen: 27 juli - 5 augustus

Turnen is altijd een publiekstrekker, en de wedstrijden in Parijs beloven niet anders te zijn. Van 27 juli tot 5 augustus zullen de atleten hun kracht, flexibiliteit en artistieke vaardigheden tonen in het Bercy Arena. Kijk uit naar spectaculaire oefeningen op de vloer, balk en de brug met ongelijke leggers.

Wielrennen: 27 juli - 11 augustus

Wielrennen biedt een van de breedste scala aan evenementen tijdens de Spelen, met wegwedstrijden, baanwedstrijden, mountainbiken en BMX. Deze evenementen worden gehouden op verschillende iconische locaties in en rond Parijs, waaronder de Champs-Élysées en het Velodrome de Saint-Quentin-en-Yvelines.

Veld- en zaalvoetbal: 27 juli - 10 augustus

Voetbalwedstrijden beginnen al voor de officiële openingsceremonie en lopen door tot 10 augustus. De wedstrijden worden gespeeld in verschillende stadions door heel Frankrijk, met de finales in het Parc des Princes in Parijs.

Nieuwe en terugkerende sporten

Parijs 2024 introduceert enkele nieuwe sporten en verwelkomt enkele terugkerende disciplines die voor veel opwinding zullen zorgen.

Breakdancing: 9 - 11 augustus

Breakdancing, ook bekend als breaking, maakt zijn Olympische debuut in Parijs. De competitie vindt plaats in de iconische Place de la Concorde. Verwacht spectaculaire moves en een energieke sfeer terwijl b-boys en b-girls strijden voor de eerste Olympische medailles in deze sport.

Skateboarden: 27 juli - 5 augustus

Skateboarden, dat debuteerde in Tokio 2020, keert terug in Parijs. De wedstrijden worden gehouden in een speciaal gebouwd skatepark in het centrum van de stad. Skateboarders zullen strijden in de disciplines park en street, waarbij ze hun tricks en vaardigheden tonen.

Sportklimmen: 5 - 10 augustus

Sportklimmen, een hit in Tokio, zal opnieuw te zien zijn in Parijs. Atleten zullen strijden in drie disciplines: snelheid, boulderen en lead klimmen. De wedstrijden worden gehouden in het Le Bourget Climbing Venue.

TeamNL: Nederland op de Olympische Spelen

Nederland zal met een sterke delegatie aanwezig zijn op de Olympische Spelen van Parijs 2024. TeamNL hoopt voort te bouwen op het succes van vorige edities en streeft naar medailles in verschillende disciplines, waaronder atletiek, zwemmen, wielrennen en hockey.

Hoogtepunten voor Nederland

1. Atletiek: ederlandse atleten zoals Femke Bol (400 meter horden) en Sifan Hassan (lange afstanden) behoren tot de favorieten voor medailles.

2. Zwemmen: Arno Kamminga (schoolslag) en Kira Toussaint (rugslag) zijn grote kanshebbers voor het podium.

3. Wielrennen: Met sterren als Annemiek van Vleuten en Mathieu van der Poel is Nederland goed vertegenwoordigd in de wielerwedstrijden.

Sluitingsceremonie: 11 augustus 2024

De sluitingsceremonie van de Olympische Spelen vindt plaats op 11 augustus en markeert het einde van twee weken vol sportieve prestaties en onvergetelijke momenten. De ceremonie zal opnieuw plaatsvinden langs de Seine en zal de Olympische vlam doven, terwijl Parijs afscheid neemt van de Spelen en de fakkel doorgeeft aan de volgende gaststad.

Conclusie

De Olympische Spelen van Parijs 2024 beloven een onvergetelijk evenement te worden, met een unieke mix van historische locaties, nieuwe en terugkerende sporten en een scala aan hoogtepunten in het wedstrijdschema. Van de spectaculaire openingsceremonie op de Seine tot de spannende finales in atletiek, zwemmen en meer, er is voor ieder wat wils. Noteer de belangrijke data in je agenda en maak je klaar voor een zomer vol sportieve pracht en praal. De wereld zal samenkomen in Parijs, en het belooft een spektakel te worden dat je niet wilt missen.